Στην επιστροφή του Oruc Reis «σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα» αναφέρονται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τη Repubblica να κάνει λόγο για επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας» στο Καστελλόριζο.
Politico
Με τίτλο «Τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», το Politico αναφέρει ότι το «Oruc Reis», που «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.
«Το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος», σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου κι ότι «άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου». «Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει.
La Repubblica
«Η Τουρκία ξαναστέλνει το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελλόριζο», γράφει η “La Repubblica” σημειώνοντας ότι το Oruc Reis «βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σχολιάσει την επιστροφή τον Σεπτέμβριο του Oruc Reis στο λιμάνι ως τουρκική συνεισφορά στον διάλογο. Αλλά επίσημες πηγές της χώρας του είχαν διευκρινίσει ότι το πλοίο χρειαζόταν απλώς συντήρηση και θα επέστρεφε στύνομα στη θάλασσα». Υπογραμμίζοντας τις αντιδράσεις του Kυριάκου Μητσοτάκη και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επαναδραστηριοποίηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι “μία από τις κατευθυντήριες γραμμές της διπλωματίας της Τουρκίας είναι εκείνη της “επανάκτησης» χώρου στη θάλασσα. Πίσω από την επιθετική της πολιτική στη Μεσόγειο βρίσκεται το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που διεκδικεί για τη χώρα ύδατα που της αρνούνται διεθνείς συνθήκες που υπεγράφησαν στις αρχές του 1900 από μια οθωμανική αυτοκρατορία που κατέρρεε». Και καταλήγει ότι «η κρίση θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κυρίως σε εκείνο της συνόδου κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου».
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μισέλ
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει και άλλες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες προκειμένου να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Εντωμεταξύ, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους συναδέλφους του στο σημερινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ. «Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου.
Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis. Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.
Η έκδοση της Navtex από την πλευρά της Τουρκίας έρχεται λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας και συνιστά μια σοβαρή πρόκληση. Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ με την οποία καταδκάζει τη νέα τουρκική NAVTEX, σημειώνοντας ότι αποτελεί μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή και καλώντας την Αγκυρα να ανακαλέσει.