Προκαλεί ο Πούτιν: «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» -Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Δύσης - iefimerida.gr

Προκαλεί ο Πούτιν: «Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» -Δριμύ «κατηγορώ» κατά της Δύσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης / Φωτογραφία: AP Photo-Dmitri Lovetsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ομιλία, μέσω της οποίας κλιμακώνει τη ρητορική του, πραγματοποίησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μεταχειρίζονται τις άλλες χώρες ως «αποικίες», ο Βλ. Πούτιν τόνισε πως οι ζοφερές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία δεν επαληθεύθηκαν.

«Τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά στην παγκόσμια πολιτική» δήλωσε, έπειτα από ένα μακρύ «κατηγορώ» προς την αμερικανική πλευρά και τους δυτικούς συμμάχους της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η οικονομία της χώρας του ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Παράλληλα, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απώλεσε την «πολιτική της κυριαρχία».

Ο Πούτιν κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η δήλωση αυτή έρχεται σχεδόν παράλληλα με την καταγγελία από πλευράς Ευρωπαίων ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τους εκβιάζει μέσω του φυσικού αερίου, καθώς κλείνει την παροχή στις χώρες, τη μία μετά την άλλη.

Διακοπή της παροχής έχει γίνει προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, σημαντική είναι η μείωση προς τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, ούτε ένα κυβικό μέτρο δεν διανέμεται προς τη Γαλλία, την ώρα που η ήπειρος επιθυμεί να εκμεταλλευθεί την περίοδο του καλοκαιριού για να αυξήσει τα αποθέματά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία: AP Photo-Dmitri Lovetsky
Φωτογραφία: AP Photo-Dmitri Lovetsky

Κατά τον τέταρτο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα χτυπά εκεί που πονά και εκμεταλλεύεται την ενεργειακή ευαλωτότητα των Ευρωπαίων, καθώς το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν προέρχεται από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη: κυμαίνεται από 55% στη Γερμανία ως 85% στη Βουλγαρία.

Το φυσικό αέριο προς το παρόν δεν λείπει στους Ευρωπαίους, καθώς στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχουν ανάγκη να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Όμως, οι μειώσεις στις παραδόσεις γίνονται σε μια περίοδο που οι χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους, με στόχο να φτάσουν τουλάχιστον το 80% ως τον Νοέμβριο.

Πούτιν: Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση

Στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που διεξάγεται φέτος χωρίς δυτική συμμετοχή, απευθυνόμενος στην πολιτική και οικονομική ελίτ της Ρωσίας, είπε: «Είμαστε δυνατός λαός και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση. Όπως οι πρόγονοί μας, θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, ολόκληρη η χιλιόχρονη ιστορία της χώρας μας το αποδεικνύει αυτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πούτιν απέσπασε χειροκροτήματα από την αίθουσα όταν επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που προκάλεσε, όπως είπε, ένα «άνευ προηγουμένου» μπαράζ δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, ο κύριος στόχος της εισβολής ήταν «η υπεράσπιση του λαού μας» στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας -μια δικαιολογία που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως αβάσιμο πρόσχημα για έναν πόλεμο που έχει ήδη οδηγήσει σε κατοχή τμήματα της νότιας Ουκρανίας πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Τόνισε ακόμη ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στο Ντονμπάς μάχονται επίσης για να υπερασπιστούν τα «δικαιώματα της Ρωσίας για διασφάλιση της ανάπτυξης».

Φωτογραφία: Sergei Bobylev-TASS Host Photo Agency Pool via AP
Φωτογραφία: Sergei Bobylev-TASS Host Photo Agency Pool via AP
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο Πούτιν, «η Δύση έχει ουσιαστικά αρνηθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις της, αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνάψουμε νέες συμφωνίες μαζί της», είπε ο Πούτιν.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων κινδύνων για εμάς και απειλών, η απόφαση της Ρωσίας να διεξαγάγει ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν επιβεβλημένη -δύσκολη, φυσικά, αλλά επιβεβλημένη και αναγκαία», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τους εαυτούς τους «απεσταλμένους του Θεού στη Γη» και ότι οι δυτικές κυρώσεις βασίστηκαν σε μια λανθασμένη βάση ότι η Ρωσία δεν έχει καμία οικονομική κυριαρχία.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπαθούσαν να «αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας» τόνισε, για να αποδυναμώσουν μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ρωσία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, που ισοδυναμούν με έναν οικονομικό «πόλεμο-αστραπή», δεν είχαν ποτέ καμία πιθανότητα να πετύχουν, λέγοντας πως η ρωσική οικονομία ξεπέρασε τις δυτικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δύσκολη, αλλά αναγκαία η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία»

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν σημείωσε πως η απόφαση της Μόσχας να εξαπολύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ήταν δύσκολη, αλλά αναγκαία. Συνέχισε, λέγοντας πως η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά σιτηρών δεν είναι υπαιτιότητα της Ρωσίας.

Ακόμη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων, τυπώνοντας χρήμα και «τρέχοντας να συγκεντρώσουν» τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε σιτηρά και λιπάσματα και ότι η Μόσχα θα εξαγάγει τρόφιμα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Επιπροσθέτως, τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ως μια «ανοικτή οικονομία», παρά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης, και θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με δυτικές εταιρείες. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα αυξηθούν μέσω νέων διαδρομών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χώρα του θα συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομική συνεργασία «με όσους το θέλουν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κρεμλίνο: «Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας στην ΕΕ απαιτεί την προσοχή μας»

Επίσης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/6) ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυξανόμενης αμυντικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το θέμα «απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή μας, επειδή όλοι γνωρίζουμε την εντατικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρώπη σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της αμυντικής συνιστώσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Υπάρχουν διάφοροι μετασχηματισμοί, τους οποίους παρακολουθούμε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο», σημείωσε ο Ντ. Πεσκόφ σε τηλεφωνική ενημέρωση στους δημοσιογράφους, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην ΕΕ να ορίσει την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ενώ μια τρίτη πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία, καλείται να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις, προτού της χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ