Στην αποπομπή ορισμένων από τους πιο έμπειρους στρατηγούς του προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σε μια ένδειξη των εντάσεων και της εσωτερικής δυσαρμονίας για τις πολεμικές του τακτικές στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρουν οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών ο Ρώσος πρόεδρος μετατρέπει - όπως έκανε από τις πρώτες μέρες της εισβολής - σε αποδιοπομπαίους τράγους υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για τις αποτυχίες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. 12 εβδομάδες αφότου ο Πούτιν διέταξε την εισβολή, το σχέδιό του για την κατάληψη πόλεων – κλειδιών και τεράστιων εδαφών έχει μείνει πίσω, Μετά την αναδιάταξη των δυνάμεών του λόγω της αδυναμίας άλωσης του Κιέβου οι δυνάμεις του Ρώσοι προέδρου δέχθηκαν προ ημερών άλλο ένα ταπεινωτικό πλήγμα στην αποτυχημένη προσπάθειά τους να καταλάβουν το Χάρκοβο.
Όπως αναφέρει στην τελευταία του ενημέρωση στο Twitter για τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η δυσαρέσκεια του Πούτιν για τις καθυστερήσεις έγινε προφανής με την καρατόμηση υψηλόβαθμων αξιωματικών. Εκτιμά δε ότι οι κινήσεις του πιθανώς έχουν σπείρει τον τρόμο μεταξύ άλλων Ρώσων αξιωματικών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να χρεωθούν αποτυχίες ίσως διστάζουν να λαμβάνουν μεγάλες αποφάσεις.
«Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία απέπεμψε ανώτερους διοικητές, που θεωρείται ότι είχαν πενιχρές επιδόσεις στη διάρκεια των αρχικών σταδίων της εισβολής στην Ουκρανία», ανέφερε.
«Μια κουλτούρα συγκάλυψης και αναζήτησης υπευθύνων κυριαρχεί πιθανώς στις τάξεις του ρωσικού στρατού και του συστήματος ασφαλείας. Η προσοχή πολλών αξιωματικών που ενεπλάκησαν στην εισβολή στην Ουκρανία πιθανώς θα αποσπάται από τις προσπάθειες να αποφύγουν να θεωρηθούν προσωπικά υπαίτιοι για τις επιχειρησιακές αποτυχίες της Ρωσίας». Κι αυτό πιθανώς «θα εντείνει τις πιέσεις στο κεντροποιημένο μοντέλο διοίκησης και ελέγχου της Ρωσίας καθώς οι αξιωματικοί προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να παραπέμψουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων στους ανωτέρους τους. Θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να ανακτήσει την πρωτοβουλία υπό αυτές τις συνθήκες», σχολίασε.
Ποιοι Ρώσοι στρατηγοί πήραν πόδι
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι o αντιστράτηγος Σερχίι Κίσελ, διοικητής της επίλεκτης 1ης στρατιάς αρμάτων μάχης παύθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της αποτυχίας του να καταλάβει το Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, που απέχει μόλις 40 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα.
Ο Πούτιν πιθανώς απέπεμψε και τον αντιναύαρχο Ιγκόρ Οσιπόφ, διοικητή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στον απόηχο της βύθισης του Moskva.
Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό ηγείτο της ρωσικής ναυτικής επίθεσης στην Ουκρανία μέχρι τη βύθισή του στις 14 Απριλίου από δύο ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptun, που κατάφερε τεράστιο πλήγμα στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠ ΑΜ o Ρώσος γενικός επιτελάρχης και υφυπουργός Άμυνας Βαλέρι Γκερασίμοφ πιθανώς επέζησε του κύματος αποπομπών του Πούτιν, αλλά δεν είναι σαφές αν «διατηρεί την εμπιστοσύνη του Προέδρου Πούτιν» τρεις μήνες από την έναρξη του πολέμου.
Ο Οεξίι Αρέστοβιτς, βετεράνος της στρατιωτικής αντικατασκοπίας και εκ των εμπίστων του Ουκρανού προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πούτιν απέπεμψε τον στρατηγό Γκερασίμοφ. «Αποφασίζουν αν θα του δώσουν ή όχι χρόνο να διορθώσει τα πράγματα», είπε ο Αρέστοβις στον Ρώσο δικηγόρο και πολιτικό αντιφρονούντα Μαρκ Φέιγικν στη διάρκεια συζήτησής τους στο YouTube. Ο Αρέστοβιτς υποστήριξε ακόμη ότι ο αντιστράτηγος Κισελ έχει συλληφθεί και αποπέμφθηκε μετά την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει παρουσιάσει σημαντικές καθυστερήσεις και δεν προχωρά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Πούτιν, έχουν επανειλημμένα τονίσει δυτικές μυστικές υποηρεσίες.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η προσφυγή των Ρώσων σε «όπλα λέιζερ» είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι της αποτυχίας του. Τα σχόλιά του έγιναν μετά τους ισχυρισμούς Ρώσου αξιωματούχου ότι τέτοια όπλα, ικανά να καταρρίπτουν drones – έχουν αναπτυχθεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Στο νυχτερινό μήνυμά του προς του συμπατριώτες του ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές από τη Μόσχα «καταδεικνύουν σαφώς την απόλυτη αποτυχία της εισβολής» και δείχνουν ότι ο Πούτιν και οι περί αυτόν «φοβούνται να παραδεχθούν τα καταστροφικά λάθη που έγιναν στο υψηλότερο κρατικό και στρατιωτικό επίπεδο στη Ρωσία».