Οι εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας είναι πιθανό να αναδείξουν φιλορωσικά κόμματα, δίνοντας στον Βλάντιμιρ Πούτιν ένα πάτημα στη γερμανική πολιτική σκηνή, επισημαίνει το Politico.
Υπό τον τίτλο «Το επόμενο πραξικόπημα του Πούτιν», το άρθρο αναφέρει:
Τα φιλικά προς τη Ρωσία κόμματα σε τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια -Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία- είναι έτοιμα να σημειώσουν σημαντικά κέρδη στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δύο από τις οποίες έχουν οριστεί για την ερχόμενη Κυριακή.
Με το φιλορωσικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να έχει μεγάλες πιθανότητες να τερματίσει πρώτο και στα τρία κρατίδια, και την πρόσφατα σχηματισθείσα αριστερή Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) να σημειώνει άνοδο, η Μόσχα μοιάζει έτοιμη να αποκαταστήσει ένα ισχυρό έρεισμα σε μια ευρεία ζώνη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, μια περιοχή στην οποία κυριαρχούσε επί δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Oι κάλπες που τρομάζουν το Βερολίνο
Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν έντονη ανησυχία σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μια υπερψήφιση αυτών των κομμάτων θα εκθέσει το βαθμό στον οποίο απέτυχαν οι προσπάθειες του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας να αποκαταστήσει το χάσμα Ανατολής-Δύσης της χώρας και θα κλονίσει τον ήδη ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Μια επικράτηση των κομμάτων που το Politico χαρακτηρίζει φιλορωσικά θα σηματοδοτούσε επίσης μια προσωπική νίκη για τον Πούτιν, λόγω του παρελθόντος του στην KGB, το πόστο του τη δεκαετία του 80' στη Δρέσδη της Γερμανίας με μια εμπειρία που του άφησε μια διαρκή γοητεία για όλα τα γερμανικά πράγματα, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Συνολικά, τα φιλικά προς τη Μόσχα κόμματα, τα οποία κινούνται μεταξύ της άκρας δεξιάς και της αριστεράς του πολιτικού φάσματος, αναμένεται να καταλάβουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων σε όλες τις περιφέρειες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σε ένα κρατίδιο, τη Θουριγγία, τα κόμματα προβλέπεται να συγκεντρώσουν έως και 65%, με το AfD να τερματίζει πρώτο με περίπου 30%.
Αν και δεν είναι όλα τα κόμματα τόσο ανοιχτά φιλορωσικά όσο το AfD, μοιράζονται από κοινού δύο αφηγήσεις που προωθούνται από την άκρα δεξιά: ότι το ΝΑΤΟ είναι συνυπεύθυνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι μια ειρηνική λύση θα ήταν δυνατή αν η Δύση είχε ασχοληθεί σοβαρά με τη διπλωματία.
Τα κυρίαρχα κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας σε εθνικό επίπεδο - οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) - έχουν απώλειες, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν αθροιστικό αποτέλεσμα περίπου 12% στη Σαξονία και τη Θουριγγία και 27% στο Βρανδεμβούργο. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί η μεγαλύτερη κεντρώα δύναμη της Γερμανίας, οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το συνδυασμένο ποσοστό των κυρίαρχων κομμάτων δεν ξεπερνά το 50%.
Αυτή είναι μια σπάνια πτώση για τα κεντρώα κόμματα που διαμόρφωσαν την πολιτική ζωή της ανατολικής Γερμανίας μετά την επανένωση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δυνάμεις του δυτικογερμανικού κατεστημένου αποίκισαν ουσιαστικά την Ανατολή, στέλνοντας τους δικούς τους πολιτικούς βετεράνους να διοικήσουν τη Σαξονία και άλλα κρατίδια, αναφέρει το Politico. Ακόμη και σήμερα, περισσότερο από το 40% της πολιτικής ελίτ στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας προέρχεται από τη Δύση.
Το AfD στην πρώην ανατολική Γερμανία
Ωστόσο, η ταχεία άνοδος του AfD και άλλων λαϊκιστικών κομμάτων στην Ανατολή υποδηλώνει ότι η προσέγγιση αυτή έχει αποτύχει. Τόσο οι Πράσινοι όσο και το FDP, το μικρότερο από τα τρία κόμματα του εθνικού συνασπισμού της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αποκλειστούν και από τα τρία κοινοβούλια των κρατιδίων, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Για να κερδίσουν έδρες, τα κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 5% των ψήφων.
Ο Johannes Kieß, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας επισημαίνει ότι παρόλο που η επανένωση μεταμόρφωσε ριζικά την οικονομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η δυσαρέσκεια για την de facto ανάληψη της χώρας από τη Δύση παραμένει αισθητή σε πολλές γωνιές της πρώην Λαοκρατικής Δημκρατίας. Μετά την επανένωση, η περιοχή έχασε το 15% του πληθυσμού της, καθώς πολλοί πρώην Ανατολικογερμανοί, ιδίως γυναίκες, μετακόμισαν δυτικά.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι οι δεσμοί του AfD με τη Μόσχα είναι καλά τεκμηριωμένοι. Πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι γερμανικές αρχές αποκάλυψαν ότι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ρωσική επιχείρηση επιρροής στην οποία συμμετείχε ένας από τους επικεφαλής υποψηφίους του AfD.
Παρόλα αυτά, το κόμμα τερμάτισε δεύτερο με 16% και σημείωσε ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στα ανατολικά. Πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του AfD δεν κρύβουν τη συγγένειά τους με το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν. Ο Björn Höcke, ο ηγέτης του AfD στη Θουριγγία, τον οποίο πολλοί θεωρούν «νονό» του κόμματος, έχει δηλώσει ότι αν γίνει ποτέ καγκελάριος της Γερμανίας, το πρώτο του ταξίδι θα είναι στη Μόσχα.
Εάν αυτό συμβεί ποτέ, κάτι που παραμένει κάτι παραπάνω από απίθανο, είναι πιο πιθανό ο Πούτιν να τον επισκεφθεί πρώτος. Πριν οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου φτάσουν στο χαμηλότατο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, ο Πούτιν ήταν συχνός επισκέπτης στη Γερμανία.
«Θα είμαι ειλικρινής, έρχομαι στη Δρέσδη με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα», είπε ο Πούτιν σε ένα ακροατήριο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην πόλη το 2009 για να παραλάβει το Τάγμα του Αγίου Γεωργίου, ένα βραβείο προς τιμήν επιφανών προσωπικοτήτων που «αγωνίζονται για το καλό στον κόσμο».