Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Το «σχέδιο νίκης» που υλοποιεί ο Ζελένσκι -Πώς θέλει να στριμώξει τον Πούτιν - iefimerida.gr

Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Το «σχέδιο νίκης» που υλοποιεί ο Ζελένσκι -Πώς θέλει να στριμώξει τον Πούτιν

Aπό αριστερά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν
Aπό αριστερά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν/ Φωτογραφίες AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR


Η επιχείρηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατιωτικής, πολιτικής και διπλωματικής προσπάθειας με στόχο να κάνει τη Ρωσία να αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη», αποκάλυψε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να του παρουσιάσει το σχέδιο τερματισμού του πολέμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισήμανε ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ.

«Η επιτυχία αυτού του σχεδίου εξαρτάται από αυτόν. Θα δώσουν αυτά που έχουμε σε αυτό το σχέδιο ή όχι. Θα είμαστε ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε σε αυτό το σχέδιο ή όχι», διερωτήθηκε.

Το σχέδιο 4 σημείων του Ζελένσκι

Είπε ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί τόσο στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις όσο και στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Καθώς δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο», είπε. Αν και δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, ο Ζελένσκι είπε ότι το σχέδιο τεσσάρων σταδίων ξεκίνησε με τη διασυνοριακή εισβολή στο Κουρσκ, η οποία, όπως είπε, «έχει ήδη γίνει».

«Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η στρατηγική θέση της Ουκρανίας στην υποδομή ασφαλείας του κόσμου», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Η τρίτη κατεύθυνση είναι το ισχυρό πακέτο που θα αναγκάσει τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο με διπλωματικό τρόπο και η τέταρτη κατεύθυνση είναι οικονομική».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η περιοχή του Κουρσκ αποτελεί μέρος του σχεδίου μας. Το σχέδιο της νίκης μας. Μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο για κάποιον, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για εμάς», δήλωσε. Απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να τα πει όλα». Η αιφνιδιαστική στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας αυτόν τον μήνα άφησε τη Ρωσία να αγωνίζεται να θωρακίσει το έδαφός της. Το Κίεβο φαίνεται να έχει πολλαπλούς στόχους με την επίθεση, μετά από μια δύσκολη περίοδο ασφυκτικής πίεσης της Ρωσίας στο μέτωπο.

Το Κουρσκ και αυτά που συμβολίζει

Η στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ καλύπτει κάποια από τα ίδια εδάφη στα οποία η Σοβιετική Ένωση πέτυχε μια από τις σημαντικότερες νίκες της επί των Γερμανών εισβολέων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μια νίκη που σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς άλλαξε την πορεία του πολέμου στην Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις 5 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου 1943, εκατομμύρια στρατιώτες και χιλιάδες άρματα μάχης και θωρακισμένα πυροβόλα έδωσαν μάχη γύρω από το Κουρσκ, λένε οι ιστορικοί. Με τη νίκη στο Κουρσκ, «οι Σοβιετικοί απέκτησαν την πρωτοβουλία στα ανατολικά και δεν την παρέδωσαν ποτέ μέχρι το τέλος του πολέμου», δήλωσε στο CNN ο Μάικλ Μπελ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Jenny Craig για τη Μελέτη του Πολέμου και της Δημοκρατίας στο Εθνικό Μουσείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Νέα Ορλεάνη.

Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ φέτος στις 6 Αυγούστου, είχαν ένα πλεονέκτημα που δεν είχαν οι Γερμανοί το 1943, τον αιφνιδιασμό. Η επίθεση σχεδιάστηκε με απόλυτη μυστικότητα και οι μετακινήσεις των στρατευμάτων έγιναν έτσι ώστε να μοιάζουν με ενισχύσεις αμυντικών θέσεων ή με άσκηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Και η Ρωσία δεν ήταν προετοιμασμένη να υπερασπιστεί αυτό το έδαφος, όπως ήταν σε τμήματα της Ουκρανίας που κατέλαβε, δήλωσε ο Πίτερ Μάνσουρ, καθηγητής ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και πρώην αξιωματικός αμερικανικού στρατού..

Στην πραγματικότητα, η άμυνα που έστησε η Ρωσία - στρώματα χαρακωμάτων, νάρκες, αντιαρματικά όπλα που υποστηρίζονται από πυροβολικό και τεθωρακισμένα - σε τμήματα της περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας που κατέχει μοιάζει πολύ με τη σοβιετική άμυνα του Κουρσκ το 1943, είπε. «Οι Ρώσοι δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ τον τρόπο πολέμου τους», δήλωσε ο Μανσούρ. Και αυτό μπορεί να είναι προς όφελος της Ουκρανίας σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι κάνει ο Πούτιν

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει ένα κύμα μαζικών πυραυλικών επιθέσεων και χτυπημάτων με drones στο ουκρανικό έδαφος τις τελευταίες μέρες.

Οι τελευταίες αυτές μαζικές εναέριες επιθέσεις θεωρούνται ως μια προσπάθεια της Μόσχας να επαναβεβαιώσει τον έλεγχό της στη σύγκρουση μετά τις πρόσφατες κατακτήσεις εδαφών από την Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από πολύ νωρίς στην πλήρους κλίμακας εισβολή της, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Τους τελευταίους μήνες έχει ανανεώσει την εκστρατεία επιθέσεων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας συχνές διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ρωσία εξαπέλυσε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση που έχει εξαπολύσει ποτέ εναντίον της Ουκρανίας, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότερα πλήγματα προσγειώθηκαν το πρωί της Τρίτης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις αυτής της εβδομάδας σε 12.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Oυκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ότι ένας από τους στόχους της επίθεσης στο Κουρσκ ήταν να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις μακριά από άλλες ουκρανικές πόλεις, κυρίως το Ποκρόβσκ και το Κουράχοβο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι αυτήν τη στιγμή ελέγχει 100 οικισμούς και έκταση 1.294 τ.χ. στο Κουρσκ, όπου από την αρχή της επίθεσής της έχει συλλάβει 594 στρατιώτες του εχθρού, ανακοίνωσε ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, να αλλάξουν τους κανόνες τους και να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για να χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ορισμένα δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας - αλλά όχι όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για την προστασία ανθρωπίνων ζωών» εάν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις συνεργάζονταν με την αεράμυνα της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ