Το νέο σχέδιο της Γερμανίας για το προσφυγικό και το άσυλο -Τι αλλάζει για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Το νέο σχέδιο της Γερμανίας για το προσφυγικό και το άσυλο -Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Πρόσφυγες έξω από πλοίο
Αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού θέλει η Γερμανία/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του προσφυγικού, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, φιλοδοξεί να περάσει η Γερμανία. Η κεντρική ιδέα του πλάνου του Βερολίνου είναι η αλλαγή στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από τους πρόσφυγες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, παρουσίασε την πρόταση του Βερολίνου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με ομολόγους του από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, που έγινε στο Μόναχο. Ο Ζεεχόφερ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και για αυτό δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τη μελλοντική πολιτική ασύλου της ΕΕ.

Τι θέλει να αλλάξει στο προσφυγικό η Γερμανία

Το σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, που παρουσίασε ο Ζεεχόφερ στους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας, έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η κεντρική ιδέα του γερμανικού σχεδίου είναι ότι οι διαδικασίες ασύλου πρέπει να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνολα της ΕΕ, αλλά θα ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Τώρα, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου, οι χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ- όπως η Ελλάδα- είναι αρμόδιες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Ομως, με βάση το πλάνο της Γερμανίας για το προσφυγικό, στο μέλλον στις χώρες όπως η Ελλάδα θα γίνεται μόνο η προκαταρκτική εξέταση του δικαιώματος παροχής ασύλου. Δηλαδή, θα εξετάζεται και θα αποφασίζεται στη βάση ενιαίων ευρωπαϊκών κριτηρίων αν κάποιος πρόσφυγας ή μετανάστης δικαιούται την παροχή προστασίας στην ΕΕ ή όχι. Σε περίπτωση που κριθεί ότι κάποιος δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης με τη βοήθεια της Frontex. Αντίθετα, οι αιτούντες άσυλο με την προοπτική να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες θα προωθούνται στη στα κράτη της ΕΕ που θα είναι πρόθυμα να τους δεχτούν. Εκεί, θα λαμβάνεται η οριστική απόφαση για το αίτημα ασύλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φιλοδοξία του Ζεεχόφερ είναι να προετοιμαστεί η πρόταση για τις αλλαγές στο προσφυγικό ως τη γερμανική προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ