Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ένα κατώτατο όριο τιμών για τις διεθνείς πωλήσεις πετρελαίου της, ως απάντηση στο ανώτατο όριο που όρισαν οι χώρες της G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα.
Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια πετρελαίου που εξάγει είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις στα διεθνή σημεία αναφοράς στα οποία μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για ποιο ακριβώς θα είναι το επίπεδο που μπορεί να θέσει η Ρωσία. Εάν αυτό υλοποιηθεί, οι έμποροι θα στρέψουν την προσοχή τους στο αν είναι πάνω από το επίπεδο του πλαφόν ή αρκετά κάτω από αυτό. Το επίπεδο που ενδεχομένως να ορίσει η Μόσχα θα είναι σημαντικό, επειδή οι εταιρείες που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις τυπικές ασφαλίσεις του κλάδου και σε άλλες βασικές υπηρεσίες της G7 μπορούν να το κάνουν μόνο εάν πληρώσουν κάτω από 60 δολάρια το βαρέλι.
Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνικά πετρελαιοφόρα, τα οποία επίσης θα ήταν εκτός ορίων για αγορές πετρελαίου άνω του πλαφόν, λόγω των κυρώσεων που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε τεντωμένο σκοινί η παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, διακυβεύεται η παγκόσμια προσφορά αργού, αλλά και μια βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα. Η G7 ελπίζει ότι, θέτοντας ένα ανώτατο όριο, τα βαρέλια της Ρωσίας θα συνεχίσουν να ρέουν, αλλά σε τιμή που στερεί από το Κρεμλίνο τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία στοχεύει να προσφέρει έναν διαφανή μηχανισμό τιμολόγησης στους αγοραστές του αργού πετρελαίου της, τηρώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά, για να εξουδετερώσει τις συνέπειες του πλαφόν, όπως δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Το Κρεμλίνο δεν θέλει να δημιουργήσει ανταγωνισμό με τα ουδέτερα κράτη που αγοράζουν το αργό της, ασκώντας τους οποιαδήποτε πίεση μέσω μη εμπορικών βημάτων.
Οι δύο επιλογές που εξετάζει η Ρωσία ως απάντηση στο πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου
Η μια προσέγγιση της Μόσχας προβλέπει τον καθορισμό μιας μέγιστης έκπτωσης για το ρωσικό πετρέλαιο στα παγκόσμια σημεία αναφοράς, την οποία δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν οι παραγωγοί αργού της χώρας όταν προσφέρουν τα βαρέλιά τους σε πελάτες. Η έκπτωση θα αναθεωρείται τακτικά με βάση την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η άλλη επιλογή θα ήταν να καθοριστεί μια σταθερή τιμή, η οποία επίσης θα αναθεωρείται σε τακτική βάση, με τη ρωσική κυβέρνηση να αξιολογεί προς το παρόν την απάντησή της.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε την Τρίτη ότι οποιοδήποτε εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία κατά του πλαφόν θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει βιασύνη για απάντηση.
Το υπουργείο Ενέργειας αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Νόβακ σχετικά με την απάντηση της Ρωσίας στο δυτικό πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επεξεργάζεται την απάντησή της στο ανώτατο όριο.
Η Ρωσία απειλεί με αποκλεισμό όσων υιοθετήσουν το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου της
Το Κρεμλίνο ετοιμάζει ένα προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες και στους εμπόρους να αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας για να το πουλήσουν σε οποιονδήποτε συμμετέχει στο ανώτατο όριο τιμών, δήλωσε πρόσωπο με γνώση του θέματος τον περασμένο μήνα.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα δεν θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο, υποστηρίζοντας ότι δεν βασίζεται στην αγορά και θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης παγκοσμίως.
Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες αργού σε οποιονδήποτε τηρεί το ανώτατο όριο τιμών και είναι έτοιμη να μειώσει προσωρινά την παραγωγή πετρελαίου της, αν χρειαστεί, επανέλαβε ο Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.