Περού: Συναγερμός για επιδημία δάγκειου πυρετού -Επτά νεκροί και 12.000 μολύνσεις - iefimerida.gr

Περού: Συναγερμός για επιδημία δάγκειου πυρετού -Επτά νεκροί και 12.000 μολύνσεις

Εργάτης τοποθετεί φιάλη σε δρόμο
Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Περού είναι αντιμέτωπο με επιδημία δάγκειου πυρετού, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους επί συνόλου 12.000 και πλέον που έχουν ασθενήσει μέσα στο 2021.

Ο αριθμός είναι υψηλότερος κατά ένα τρίτο από αυτόν που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουν καταγραφεί 12.125 κρούσματα δάγκειου πυρετού, συμπεριλαμβανομένων επτά θανατηφόρων», σύμφωνα με τα δεδομένα ως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου που δημοσιοποίησε χθες το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας του υπουργείου Υγείας, κηρύσσοντας συναγερμό.

Ο συναγερμός κηρύχθηκε εξαιτίας της αύξησης κατά 34% των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές. Η επιδημία πλήττει το ένα τρίτο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, όπου οι αρχές προχώρησαν σε ψεκασμούς για να εξαλείψουν εστίες επώασης των κουνουπιών Aedes aegypti, τα οποία μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό, τις ασθένειες Ζίκα και Τσικουνγκούνια.

«Υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του δάγκειου πυρετού και ομάδες καταβάλλουν προσπάθειες για να περιοριστεί η εστία» της επιδημίας στη Λίμα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP ο περουβιανός υφυπουργός Υγείας Πέρσι Μινάγια.

Υψηλός ο δείκτης στα σύνορα με Βραζιλία

Στην περιφέρεια Μάδρε δε Διός, στον Αμαζόνιο, στα σύνορα με τη Βραζιλία και τη Βολιβία, ο δείκτης επίπτωσης της επιδημίας είναι 456 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο υψηλότερος στη χώρα. Το 2020 πέθαναν εξαιτίας του δάγκειου πυρετού 88 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δάγκειος πυρετός, η Τσικουνγκούνια και η Ζίκα είναι τρεις τροπικές μολυσματικές ασθένειες που εξαπλώνονται. Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκούς πόνους και αυξημένο κίνδυνο ακατάσχετης αιμορραγίας που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.

Στο Περού, η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1984, προτού γίνει ενδημική. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι αντιμέτωπη με συνεχή αύξηση των κρουσμάτων από το 2019. Ο συναγερμός για την επιδημία δάγκειου πυρετού κηρύχθηκε την ώρα που η λατινοαμερικάνικη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει κορεσμό των νοσοκομείων και φοβερές ελλείψεις οξυγόνου.

Η χώρα των Άνδεων έχει καταγράψει 1,4 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 50.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν lockdown την εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών στο πλαίσιο της προσπάθειας να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περού επιδημία δάγκειος πυρετός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ