«Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», λέει το γνωστό ρητό, όπως αποδεικνύει και μια νέα φωτογραφία που τράβηξε αστροναύτης της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τα «ποτάμια χρυσού» που φαίνονται να διαρρέουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στην πολιτεία Madre de Dios στο ανατολικό Περού -μια από τις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες χρυσού ανά την υφήλιο-, δεν είναι τίποτε άλλο από λάκκους εξόρυξης, που άφησαν πίσω τους χρυσωρύχοι, σύμφωνα με το Earth Observatory της ΝASA, που έδωσε στη δημοσιότητα και την εν λόγω φωτογραφία.
Οι λάκκοι αυτοί συνήθως δεν είναι ορατοί απο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά στη συγκεκριμένη φωτογραφία διακρίνονται επειδή αντανακλούν το ηλιακό φως. Η φωτογραφία δείχνει τον ποταμό Ιναμπάρι και μια σειρά από λάκκους μέσα σε αποψιλωμένες περιοχές του τροπικού δάσους, αποκαλύπτοντας την έκταση της καταστροφής από την παράνομη εξόρυξη χρυσού.
Σύμφωνα με τη NASA, στη συγκεκριμένη πολιτεία του Περού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται σε μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες βιομηχανίες εξόρυξης χρυσού στον πλανήτη. Λόγω της εξόρυξης συντελείται και η αποψίλωση του δάσους, ενώ ο υδράργυρος που χρησιμοποιείται στη διαδικασία της εξόρυξης δηλητηριάζει τους υδάτινους πόρους μιας κατά τα άλλα παρθένας περιοχής, που έχει το μέγεθος της Νότιας Καρολίνας και που φιλοξενεί σπάνια είδη πιθήκων, παπαγάλων, πεταλούδων και τζάγκουαρ. Και μολονότι κάποιες περιοχές στην πολιτεία Madre de Dios προστατεύονται από τη νομοθεσία, εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους σε άλλα σημεία έχουν μετατραπεί σε μια άδεντρη, γεμάτη τοξικά απόβλητα έρημο.
Η αύξηση της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια έδωσε ώθηση στη δημιουργία κωμοπόλεων με αυξημένη εγκληματικότητα μέσα στη ζούγκλα, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ ολόκληρο το Περού κατελήφθησαν από έναν σύγχρονο «πυρετό του χρυσού».
Μελέτη τον Ιανουάριο του 2019 βρήκε ότι από την υλοτόμηση λόγω της εξόρυξης χρυσού είχαν καταστραφεί περίπου 93.000 στρέμματα δάσους το αμέσως προηγούμενο έτος.