AUKUS: Στη σύνοδο G7 της Κορνουάλης, πίσω από την πλάτη του Μακρόν, «ψήθηκε» το deal για τα πυρηνικά υποβρύχια - iefimerida.gr

AUKUS: Στη σύνοδο G7 της Κορνουάλης, πίσω από την πλάτη του Μακρόν, «ψήθηκε» το deal για τα πυρηνικά υποβρύχια

Μπάιντεν και Τζόνσον, μετά συζύγων, στη Σύνοδο των G7, Κορνουάλη
Μπάιντεν και Τζόνσον, μετά συζύγων, στη Σύνοδο των G7, Κορνουάλη

Στη σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη τον περασμένο Ιούνιο ήταν που συζητήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα της νέας στρατηγικής συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας με τον πρωθυπουργό της τελευταίας να ζητά από τον Τζο Μπάιντεν να μοιραστεί με την Καμπέρα τα αμερικανικά μυστικά για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν το αποκορύφωμα ενός 18μηνου σχεδίου που κατέστρωσε ο Σκοτ Μόρισον για να αποκτήσει η Αυστραλία τα πρώτα πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της και να μπορεί να ορθώσει ανάστημα στην ολοένα και πιο επιθετική Κίνα στη ζώνη Ινδικού-Ειρηνικού. Όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Heralt, το σχέδιο αυτό εκκολάφθηκε στις αρχές του 2020 όταν ο Μόρισον ζήτησε από μια ομάδα επιστημόνων, κορυφαίων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας και άλλους ειδικούς να μελετήσουν εκ νέου τη συμφωνία που είχε υπογράψει η Αυστραλία με τη Γαλλία για την προμήθεια 12 ντιζελοκίνητων υποβρυχίων και να δουν αν υπήρχαν καλύτερες εναλλακτικές.

Οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας και Βρετανίας, Σκοτ Μόρισον και Μπόρις Τζόνσον, στη σύνοδο της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη
Οι πρωθυπουργοί Αυστραλίας και Βρετανίας, Σκοτ Μόρισον και Μπόρις Τζόνσον, στη σύνοδο της G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos

Η ομάδα κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια – μια επιλογή που επί καιρό αρνιόταν να εξετάσει η Αυστραλία ελλείψει εγχώριας πυρηνικής βιομηχανίας και λόγω της δέσμευσής της στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων – θα ήταν καλύτερη επιλογή για τη χώρα από το να καταβάλει στη Γαλλία για τα δικά της υποβρύχια 90 δισ. δολάρια, αντί για 50 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Στα τέλη του 2020 ο Μόρισον έδωσε εντολή στους επιτελείς της Άμυνας να ξεκινήσουν την υλοποίηση του πρότζεκτ ενημερώνοντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τα σχέδιά του και ακολούθησε μια συζήτησή του με τον Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Μάιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε να κανονίσει μια συνάντησή τους με τον Μπάιντεν στη σύνοδο G7 λίγες εβδομάδες αργότερα και το τετ-α-τετ πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα της συνόδου, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε να μοιραστεί τα μυστικά των αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με τρίτη χώρα -πλην της Βρετανίας – για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μισό αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αυστραλία ετοιμάζεται τώρα στο πλαίσιο της νέας σύμπραξης με ΗΠΑ και Βρετανία να αποκτήσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια, που θα κοστίσουν πιθανώς λιγότερο από τα 7,5 δισ. δολάρια ανά υποβρύχιο που ζητούσε η Γαλλία. Το ακριβές σχέδιο και το κόστος των αυστραλιανών υποβρυχίων δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, αλλά όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ, τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Virginia στοιχίζουν περί τα 4,5 δις. δολάρια έκαστο και τα βρετανικά κλάσης Astute 2,6 δις. δολάρια.

To αμερικανικό υποβρύχιο κλάσης Virginia, USS Illinois
To αμερικανικό υποβρύχιο κλάσης Virginia, USS Illinois / Φωτογραφία αρχείου: AP Photos

Οι τρεις σύμμαχοι της AUKUS θα μοιράζονται ακόμη τεχνογνωσία και τεχνολογίες για την κυβερνο-ασφάλεια, την τεχνητή νοημοσύνη, τους κβαντικούς υπολογιστές, τους πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς και «πρόσθετες υποβρύχιες δυνατότητες», όπως αισθητήρες και μη επανδρωμένα σκάφη. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι θα τον επόμενο ενάμιση χρόνο η χώρα του θα αναπτύξει τις δυνατότητες ασφαλούς διαχείρισης της πυρηνικής τεχνολογίας, μολονότι δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων ή πότε το πρώτο απ’ αυτά θα είναι έτοιμο να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας. Είπε, όμως, ότι τα υποβρύχια θα ναυπηγηθούν, τουλάχιστον εν μέρει, στην Αδελαϊδα. Με τη συμφωνία αυτή ο Μόρισον θα αποφύγει το ακανθώδες πολιτικά ζήτημα της προοπτικής να αναγκαστεί η χώρα του να αναπτύξει εγχώρια πυρηνική βιομηχανία που θα στηρίζει τα υποβρύχια, αλλά δεν έδωσε σαφείς εγγυήσεις αναφορικά με το θέμα της εγχώριας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, τονίζοντας μόνον ότι η Αυστραλία δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ