«Η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες», τονίζει η Μόσχα μετά τη συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, γίνεται λόγος για αναλυτική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την παροχή νομικών εγγυήσεων «κατοχύρωσης της ασφάλειας της Ρωσίας», κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, δεν λείπουν οι -συνήθεις το τελευταίο διάστημα- προειδοποιητικού χαρακτήρα διατυπώσεις.
«Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας διά της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Ουάσιγκτον αντιδράσει θετικά στα σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, για τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε τη γραπτή και κατ' άρθρο αντίδραση της αμερικανικής πλευράς την επόμενη εβδομάδα».
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί ένας διπλωματικός πυρετός, την ώρα που στρατιωτικές ασκήσεις, απειλές και σενάρια πολέμου συνθέτουν ένα πραγματικά ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Στη ρωσική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός «υπέδειξε την επιτακτικότητα της αυστηρής προσήλωσης στη θεμελιώδη αρχή του "αδιαίρετου της ασφάλειας", που έχει καταγραφεί σε σειρά πολυμερών εγγράφων και πρωτίστως στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υπεγράφη σε ανώτατο επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη το 1999».
Επίσης αναφέρεται ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην «ενδοουκρανική σύγκρουση», σχετικά με την οποία «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της τάχιστης και πολυεπίπεδης υλοποίησης από το Κίεβο του "πακέτου μέτρων", συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης απευθείας διαλόγου με τη "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ" και τη "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ"», όπως αυτοαποκαλούνται οι αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία, που χαρακτηρίζονται αυτονομιστικές και έχουν τη στήριξη του ρωσικού στρατού. Πάντως, η Μόσχα διαψεύδει κάθε παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ωστόσο δεν κρύβει ότι παρέχει ρωσικές ταυτότητες σε όσους από τους κατοίκους τους το επιθυμούν.
Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές αποκατάστασης του κοινού πλάνου ενεργειών σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και επιστροφής στην ομαλή λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.