Ουκρανία: Ψυχροπολεμικό κλίμα Ρωσίας-Δύσης, στέλνουν πυραυλικά συστήματα οι χώρες της Βαλτικής - iefimerida.gr

Ουκρανία: Ψυχροπολεμικό κλίμα Ρωσίας-Δύσης, στέλνουν πυραυλικά συστήματα οι χώρες της Βαλτικής

Στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία
Στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους στην ανατολική Ουκρανία / AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διπλωματικός πυρετός, στρατιωτικές ασκήσεις, απειλές και σενάρια πολέμου, συνθέτουν ένα πραγματικό ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Η σημερινή κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του αμερικάνου ΥΠΕΞ και του Ρώσου ομολόγου του δεν έφερε αποτέλεσμα, με τον Σεργκέι Λαβφρόφ να περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, ενώ στο μόνο που συμφώνησαν ήταν ότι «ο εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για να κατευνασθούν τα πνεύματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Μόσχα θα καταλάβει αν οι συνομιλίες επί των απαιτήσεων που έχει διατυπώσει στον τομέα της ασφάλειας βρίσκονται στον σωστό δρόμο όταν θα έχει λάβει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, και επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν ίδια στάση απέναντι στο ζήτημα. Από τη μία, οι γείτονες της Ρωσίας πιέζουν για σκληρή ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα, ενώ οι πιο μετριοπαθείς, προκρίνουν την «ψυχραιμία» και τον διάλογο ως τις μόνες λύσεις.

Στους μετριοπαθείς ανήκουν χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες όπου θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Θυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί ισχυρές κυρώσεις κατά της Μόσχας σε περίπτωση που προβεί σε επιθετική πράξη στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι χώρες της Βαλτικής δεν διστάζουν να στείλουν στρατιωτικό υλικό προς υπεράσπιση της Ουκρανίας, ενώ και η Πολωνία τίθεται αναφανδόν υπέρ της σκληρής στάσης.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία από την πλευρά τους απέρριψαν το αίτημα να αποχωρήσουν οι νατοϊκές δυνάμεις από τις επικράτειές τους, όπερ σημαίνει ότι και αυτές τηρούν αρνητική στάση έναντι των Ρώσων.

Η Γερμανία παίζει το παιχνίδι του «αγωγού»

Την πιο σκληρή στάση ωστόσο την έχει η Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προειδοποιεί για ακόμη μια φορά τη Μόσχα σήμερα ότι «εάν υπάρξει στρατιωτική ενέργεια, θα έχει υψηλό κόστος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, θα υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, σημείωσε ο κ. Σολτς μετά την πρώτη «ημερίδα της κυβέρνησης» της θητείας του και πρόσθεσε γίνεται ήδη η απαραίτητη προετοιμασία μεταξύ των δυτικών δυνάμεων. «Τώρα όμως, όλες οι προσπάθειες πρέπει να έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση», τόνισε και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο παράδοσης όπλων στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης για τον γερμανορωσικό αγωγό Nord Stream 2, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «μια κυβέρνηση είναι επί της αρχής πάντα σε συμφωνία». Οι Πράσινοι, το κόμμα του κ. Χάμπεκ, είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της δημιουργίας του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ενώ ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, να αναθεωρηθούν και τα θέματα της ενέργειας.

Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η λειτουργία του ωστόσο καθυστερεί, καθώς δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τη γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το γεγονός ότι ο αγωγός ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία αποτελεί πλεονέκτημα της Γερμανίας και της Ευρώπης, όχι της Ρωσίας.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής αναφανδόν στο πλευρό της Ουκρανίας

Παράλληλα εντείνεται η υποστήριξη διαφόρων χωρών προς την Ουκρανία, εν μέσω της απειλής για ρωσική εισβολή, τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ζήτησε σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν μια σκληρή, ενιαία στάση απέναντι στη Ρωσία, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα προετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε τις διήμερες συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα σήμερα και η Βαρσοβία έχει δηλώσει ότι το Κίεβο μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή της σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Ωστόσο, η Βαρσοβία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει αυτή η υποστήριξη.

«Η Πολωνία υποστηρίζει απόλυτα την Ουκρανία στις φιλοδυτικές της φιλοδοξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι σε ένα podcast. «Απέναντι στις ρωσικές απειλές, η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι το βασικό για την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα ενιαίο μέτωπο χωρίς εξαιρέσεις».

Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Ντούντα, Γιακούμπ Κουμόχ, δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος ότι θα δημιουργηθεί ένας ειδικός δίαυλος για συνεχείς επαφές μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, με περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ προεδρικών εκπροσώπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ευρωατλαντική κοινότητα έχει καθήκον να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιθετικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κλίμακα της», είπε ο Κουμόχ.

Παράλληλα, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.

«Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι Σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή.

Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πόλεμο «μεγάλης κλίμακας»

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post είπε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει τη βιομηχανική πόλη του Χαρκόβου εάν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και αυτό το γεγονός θα συνιστούσε την έναρξη ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας». Το Χάρκοβο (ή Χάρκιβ στα ουκρανικά) είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και απέχει 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, θα πω ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εντείνει την κλιμάκωση, φυσικά θα το κάνει σε εκείνα τα εδάφη όπου, ιστορικά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν οικογενειακούς δεσμούς με τη Ρωσία», είπε ο Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι «πιθανό» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. «Δεν θα είναι απλώς μια κατοχή, θα είναι η αρχή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας», προειδοποίησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους κατοίκους του Χαρκόβου ότι η πόλη είναι έτοιμη να αποκρούσει σθεναρά έναν πιθανό εισβολέα, έχουμε όλες τις δυνάμεις για να υπερασπιστούμε το Χάρκοβο», έγραψε στο Facebook ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Τερέχοφ.

Ρουμανία-Βουλγαρία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν σήμερα, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μετά το 1997 στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Το Βουκουρέστι χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αίτημα της Ρωσίας να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που είναι παρόντα στο ρουμανικό έδαφος, στο πλαίσιο της συνθήκης που ζητάει η Μόσχα για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.

«Μια τέτοια απαίτηση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των θεμάτων της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σόφια, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα αποφασίσει μόνη της και σε συντονισμό με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σχετικά με τα αμυντικά σχέδιά της και κάλεσε τη Ρωσία να εμπλακεί σε διάλογο με τη Δύση για την αποκλιμάκωση εντάσεων.

Ο Πετκόφ έκανε τη δήλωσή αυτή στο κοινοβούλιο μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Μόσχας για αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. «Η Βουλγαρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, η οποία έχει κάνει από καιρό την επιλογή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας», δήλωσε.

Και το ΝΑΤΟ απέρριψε το ρωσικό αίτημα

Λίγες ώρες αργότερα, και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα ότι απορρίπτει το ρωσικό αίτημα για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της. «Απορρίπτουμε κάθε ιδέα περί σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας, ακόμη και μέσω της ενίσχυσής της συλλογικής άμυνάς μας. Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και συνεχίζει να αποτιμά την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας μας», αναφέρεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας.

Η Βουλγαρία από την πλευρά της έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε μια εκπαιδευτική βάση.

Επίδειξη ισχύος από τη Ρωσία με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο

Με το διεθνές κλίμα να θυμίζει ή ακόμα και να είναι χειρότερο από τον Ψυχρό Πόλεμο, ρωσικά ΜΜΕ προβάλλουν την ολοκλήρωση των δοκιμών ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου.

Πρόκειται για τον σύγχρονο πύραυλο θαλάσσης-θαλάσσης με την ονομασία Zircon, ο οποίος θα είναι σύντομα έτοιμος για χρήση, ικανός να καταστρέψει σε δευτερόλεπτα πλοία του εχθρικού στόλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάπτυξη αυτού του πυραύλου είχε προκαλέσει πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, ενώ ο αρχηγός του στόλου των ΗΠΑ, ναύαρχος Charles A. Richard, τον είχε χαρακτηρίσει «απειλή» για την Αμερική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα υπάρχοντα συστήματα εντοπισμού που διαθέτουμε στο έδαφος και στο Διάστημα μπορεί να μην επαρκούν για τον εντοπισμό αυτών των υπερηχητικών πυραύλων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Zircon κατασκευαζόταν επί επτά χρόνια, ενώ έχει δοκιμαστεί σε βολές από φρεγάτες και υποβρύχια στη θάλασσα βόρεια της Ρωσίας. Ο πύραυλος φτάνει σε επιτάχυνση τα 9 μαχ και αναπτύχθηκε για στόχους θαλάσσης, όπως αεροπλανοφόρα και φρεγάτες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στόχους στην ξηρά.

Στρατιωτικά γυμνάσια των Ουκρανών στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια και δοκιμές όπλων, στην περιοχή της Κριμαίας. Συγκεκριμένα το υπουργείο Άμυναςανακοίνωσε τη δοκιμή του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος BM-21.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το BM-21 περιλαμβάνει συστοιχία πυραύλων εδάφους-εδάφους και τοποθετείται σε στρατιωτικό όχημα. Οι δοκιμές έγιναν στην περιοχή Kherson Oblast, στα βόρεια της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι δοκιμές ήταν πετυχημένες. Το πυραυλικό αυστό σύστημα χρησιμοποιήθηκε στις εχθροπραξίες του 1969 στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης με την Κίνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ