Αιφνιδιασμένη η Ευρώπη, διεκδικεί ρόλο στις συνομιλίες για την Ουκρανία μετά την επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν - iefimerida.gr

Αιφνιδιασμένη η Ευρώπη, διεκδικεί ρόλο στις συνομιλίες για την Ουκρανία μετά την επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν

Οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία αρχείου: AP/Susan Walsh
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν επισπεύδει ένα σενάριο, που η Ουκρανία -όπως και η Ευρώπη- θα ήθελαν πάση θυσία να αποφευχθεί.

Ένα σενάριο κατά το οποίο ΗΠΑ και Ρωσία θα συμφωνήσουν για το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας για το μέλλον της Ουκρανίας με την κυβέρνηση Τραμπ να προτιμά μια γρήγορη ειρήνη και μάλιστα με τους όρους του Κρεμλίνου από μια δίκαιη ειρήνη για τη χώρα που δέχεται την επίθεση, με το Κίεβο να βρίσκεται αντιμέτωπο με τετελεσμένα χωρίς να μπορεί καν να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μουδιασμένη η αντίδραση της Ευρώπης στις εξελίξεις για το Ουκρανικό

Η Ευρώπη αντέδρασε μάλλον μουδιασμένα στις εξελίξεις, με τους υπουργούς Εξωτερικών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία να υπογραμμίζουν τη βούλησή τους να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας και ότι μόνον μια δίκαιη συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο θα διασφαλίσει μια βιώσιμη ειρήνη.

«Οι κοινοί στόχοι μας θα πρέπει να είναι να τεθεί η Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να μετέχουν στις όποιες διαπραγματεύσεις», τόνισε σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι επτά ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα πρέπει να παρασχεθούν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία είναι η αναγκαία προϋπόθεση για μια ισχυρή διατλαντική ασφάλεια», σημειώνεται στη δήλωση, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσβλέπουν στο να συζητήσουν με τους Αμερικανούς συμμάχους τους τα επόμενα βήματα.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πυροδότησε έντονη ανησυχία στην Ευρώπη ότι οι δύο ηγέτες διαβουλεύονται ερήμην της Γηραιάς Ηπείρου για το μέλλον της ασφάλειάς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Νοέλ Μπαρό στη συνάντηση με τους ομολόγους της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ουκρανίας και της Κομισιόν.

Η επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Κάγια Κάλας, σε ανάρτησή της αργότερα στην πλατφόρμα Χ τόνισε ότι «σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση η Ευρώπη πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο», προσθέτοντας: «Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων. Προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καμία απόφαση για την Ουκρανία «ερήμην της»

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ και ο Ισπανός ομόλογός της Αλμπάρες Μπουένο τόνισαν ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν μπορεί να ληφθεί «χωρίς την Ουκρανία» και κάλεσαν τις χώρες της ΕΕ να συμπήξουν ενιαίο μέτωπο στο θέμα αυτό. «Θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θέλουμε να τελειώσει ένας άδικος πόλεμος με μια δίκαιη ειρήνη», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Πολωνός ομόλογός του, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της συνέχισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της ηπείρου μας από τη στενή διατλαντική συνεργασία», είπε.

Σε δηλώσεις του στο Politico, ο ΥΠΕΞ της Λετονίας Μπαΐμπα Μπράζε τόνισε: «Η ουκρανική παρουσία σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ζωτικής σημασίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας που άναψαν φωτιά

Η συνεδρίαση στο Παρίσι είχε κανονιστεί προ εβδομάδων με στόχο τη χάραξη της αμυντικής στρατηγικής της ΕΕ, τον συντονισμό για την ενίσχυση της Ουκρανίας και την προσέγγιση με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, άναψε φωτιά με τις δηλώσεις του νωρίτερα την Τετάρτη στη συνάντησή του με υποστηρικτές του Κιέβου στις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν είναι ρεαλιστικές οι βλέψεις της για επιστροφή στα σύνορα πριν το 2014 και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι υπεύθυνη για την άμυνά της.

Ο ίδιος είπε ότι η ειρήνη θα πρέπει να διασφαλιστεί από «ικανές ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις», που, όπως υπογράμμισε, δεν θα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις αυτές δεν θα αποτελούν μέρος νατοϊκής αποστολής, ούτε θα καλύπτονται από το άρθρο 5 της Συμμαχίας.

Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Μόναχο

Στον απόηχο των πρόσφατών δηλώσεών του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian περί αναγκαίας εμπλοκής των ΗΠΑ καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί να εγγυηθεί μόνη της την ασφάλεια της χώρας του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να συναντηθεί με ανώτερους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ώστε να συζητήσουν τα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο υποστράτηγος ε.α. Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία και στη Ρωσία, δήλωσε στο Associated Press ότι ο Λευκός Οίκος θα ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες των πολυαναμενόμενων συνομιλιών κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο και ο Κέλογκ είναι μεταξύ των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ που μεταβαίνουν στη Γερμανία για τη σύνοδο κορυφής και όλοι θα μπορούσαν να εμπλακούν στις κρίσιμες συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του στο περιθώριο της συνόδου. «Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί η διαδικασία, πιθανότατα θα ήταν καλύτερο για τον Ζελένσκι να συναντιόμασταν όλοι μαζί και να συζητούσαμε ως ομάδα», σημείωσε ο Κέλογκ σε συνέντευξή του.

Ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν ήδη συναντηθεί με Ευρωπαίους διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Αλλά οι συνομιλίες στο Μόναχο παρέχουν στους συνεργάτες του Ρεπουμπλικανού προέδρου την πρώτη μεγάλη ευκαιρία να δώσουν ένα μήνυμα σχετικά με τις προοπτικές εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ και το πώς προσεγγίζει το θέμα ενός πολέμου, που ο Τραμπ είπε ότι στοιχίζει πάρα πολλά χρήματα στους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ