Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για 14η ημέρα, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, με αμάχους και παιδιά να είναι τα βασικά θύματα.
Ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος, Ολεκσέι Ντανίλοφ, δήλωσε την Τετάρτη (9/3) πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλουν για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας, ένα αίτημα που αρνείται να υλοποιήσει η Δύση, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό μπορούσε να αποτελέσει την αιτία έναρξης του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Ουκρανία: Αυξάνονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες -516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι».
Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε από 1.335 χθες, Τρίτη 8 Μαρτίου -474 άμαχοι σκοτώθηκαν και 861 τραυματίστηκαν. Η καταγραφή ξεκινά αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα, ανέφερε ακόμη η υπηρεσία.
Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ αμάχων από τις πόλεις Βολνοβάχα, Μαριούπολη και Ιζιούμ είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης εν μέσω ισχυρισμών για εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε.
Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Ντράγκι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο»
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί στην ήπειρό μας ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβασή του στην βουλή της Ρώμης. «Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και αρραγής και η κοινή αυτή δράση πρέπει να διατηρηθεί από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ευχαρίστησε, δε, «και τους τόσους Ρώσους πολίτες οι οποίοι συμμερίζονται τις αξίες μας και καταδικάζουν την βία σε βάρος του ουκρανικού λαού». Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα του έχει διαθέσει 13 εκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή ουκρανών πολιτών και ότι μέχρι σήμερα έχουν φτάσει στην Ιταλία 23.872 Ουκρανοί πρόσφυγες. Πάνω από το 90% είναι γυναίκες και παιδιά.
Ο Μάριο Ντράγκι, τέλος, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με στόχο την διεξαγωγή υγειονομικών ελέγχων, δεδομένης της πανδημίας κορωνοϊού και ότι όλοι οι Ουκρανοί πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία, θα φιλοξενηθούν στις δομές υποδοχής, ανεξάρτητα από το αν υποβάλλουν αίτηση για ανθρωπιστική προστασία.