Για 13η ημέρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Ουκρανίας από ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο ο ανταρτοπόλεμος των υπερασπιστών καθυστερεί την προέλαση.
Οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Χάρκοβο, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς αμάχους, ενώ σφίγγουν τη μέγγενη στη Μαριούπολη.
Λίγο μετά τις 21:00, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός το πρωί της Τετάρτης, για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Δείτε live όλες τις εξελίξεις:
Πάντως, το βράδυ προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολο για τους Ουκρανούς, όπως και το προηγούμενο, όπου σημειώθηκαν νέα πλήγματα σε ουκρανικά εδάφη, με θανάτους αμάχων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο παιδιά, ενώ ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από αφυδάτωση στη Μαριούπολη.
Παράλληλα, η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται, καθώς νοσοκομεία της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Βίντεο από βομβαρδισμένες περιοχές στο Χάρκοβο:
Ανταρτοπόλεμος από την ουκρανική αντίσταση
Ωστόσο, η ουκρανική αντίσταση με τακτικές ανταρτοπόλεμου έχει πλήξει οχήματα και μονάδες των Ρώσων. Η Ρωσία, από τη μεριά της, έχει εξαπολύσει περίπου 670 ρουκέτες από την πρώτη ημέρα της εισβολής μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής Άμυνας. Επίσης, η Ρωσία αναφέρει πως έχει καταστρέψει περίπου 900 ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα.
Σε ουκρανικά ΜΜΕ μεταδίδονται εικόνες από κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας, με χτυπημένα τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ άλλων, ενώ αναφέρεται πως ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή, αφήνοντας πίσω άρματα μάχης.
Φωτογραφίες που μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ και φέρεται πως δείχνουν κατεστραμμένα ρωσικά τανκς και οχήματα κοντά στο Χάρκοβο:
Σε κάποιες περιπτώσεις οι ρωσικές δυνάμεις ξέφυγαν, υπήρξαν όμως και περιπτώσεις αιχμαλώτων, όπως αυτή που σημειώθηκε στην περιοχή Snigirevka της πόλης Nikolaev, από την οποία μάλιστα κυκλοφόρησε και βίντεο.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, «οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου θα εργαστούν για την αποκατάσταση της οικονομίας της Ουκρανίας».
Οι ρωσικές προελάσεις έχουν διακοπεί από την ουκρανική αντίσταση σε αρκετές περιοχές και έτσι η επιχείρηση εισβολής του Πούτιν δεν έχει επιτύχει ακόμη το επιθυμητό για τη Ρωσία επίπεδο κυριαρχίας επί των ουκρανικών εδαφών.
Ουκρανία: Οι Ρώσοι προωθούν φάλαγγα προς το Κίεβο -Φόβοι για γενικευμένη επίθεση
Συνεχώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει γενικευμένη επίθεση στο Κίεβο της επόμενες ώρες.
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός για αύριο το πρωί (Τετάρτη 09.03.22), για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Η πρώτη φάλαγγα, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.
«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά», είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη», πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Αυτή η φάλαγγα «δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ», που απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ενώ μια άλλη «είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ», 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους», επέμεινε.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια», είπε.
Βομβαρδισμοί πόλεων της Ουκρανίας, πολιορκείται το Κίεβο
Η Μαριούπολη, παράλληλα, παραμένει περικυκλωμένη, αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Αμερικανικές πληροφορίες επίσης αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μπουν στη Mykolaiv, πόλη που θεωρείται σημείο-κλειδί για τη ρωσική τακτική της εισβολής. Και σε αυτήν την πόλη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημειώνεται κλιμάκωση των βομβαρδισμών.
Επίσης, εξακολουθούν οι προσπάθειες για προέλαση των δυνάμεων της Ρωσίας προς τις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνιχίβ, που όμως αντιμετωπίζουν σθεναρή ουκρανική αντίσταση.
Οι ουκρανικές Αρχές δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη.
Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.
Το Κίεβο αναμένει μία μεγάλη επίθεση από τις δυνάμεις της Ρωσίας, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες -ή και απόψε- και έτσι οι κάτοικοι και ο στρατός οχυρώνουν τη θέση τους περιμένοντας τα χειρότερα. Αξιωματούχοι της Άμυνας των ΗΠΑ και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας έχουν δηλώσει ότι αναμένουν μια κλιμάκωση των συγκρούσεων από την πλευρά Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Στο Χάρκοβο, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, έχουν πεθάνει τουλάχιστον 27 άμαχοι πολίτες. Στην Τσερνίχιβ, έκρηξη νάρκης σκότωσε τρεις ενήλικους και τραυμάτισε τρία παιδιά. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας θεωρεί πως, συνολικά, τουλάχιστον 400 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 800 έχουν τραυματιστεί από τις ρωσικές επιθέσεις. Από τους νεκρούς, οι 50 περίπου θεωρείται πως είναι παιδιά.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους και έφυγαν από τη χώρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν το Χάρκοβο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο ίδιος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει και πολλές απόπειρες των Ρώσων να καταλάβουν το Μικολάγιφ.
Βομβαρδισμένο τοπίο στο Χάρκοβο:
Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να αποκρούσουν τις επιχειρήσεις των Ρώσων για εισβολή στο Χάρκοβο σήμερα, είπε ο τοπικός κυβερνήτης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η αντίσταση των Ουκρανών απέκρουσε προγραμματισμένη επιχείρηση με 120 αλεξιπτωτιστές κοντά στα σύνορα.
Κατεστραμμένα σπίτια στο Χάρκοβο:
Ουκρανία: Στο Μικολάγιφ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, το νοσοκομείο γεμίζει και οι άμαχοι φεύγουν όπως μπορούν
Μια συνοικία ομοιόμορφων πολυκατοικιών, γκρίζων και θλιβερών, στα προάστια του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών.. Η οβίδα προκάλεσε μια μεγάλη τρύπα στον δεύτερο όροφο, η μεταλλική πόρτα ξεκόλλησε, τα παράθυρα έσπασαν. «Καθάρματα», μουρμουρίζει η Λιλιάνα, που κατοικεί στον τέταρτο.
Ο βομβαρδισμός έγινε τη Δευτέρα, γύρω στις 5 το πρωί. Σαν από θαύμα, δεν υπάρχουν θύματα. «Κοιμόμουν, τα τζάμια άρχισαν να τρέμουν, κόλλησα στον τοίχο», είπε ο Βιτάλι Σομπόλεφ, ένας 70χρονος ένοικος. Η κουζίνα του σπιτιού του διαλύθηκε, ήταν δίπλα στο σημείο όπου έπεσε η οβίδα.
Στη φτωχική αυτή συνοικία δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι, μόνο άμαχοι, «άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα και κανένας δεν τους βοηθά», λέει η Λιλιάνα Σιντόρσκα. «Τι κάνει η ουκρανική κυβέρνηση; Γιατί έρχονται εδώ οι Ρώσοι να μας βομβαρδίσουν; Είναι καθάρματα, καθάρματα», επαναλαμβάνει.
Όπως μπορούν φεύγουν οι κάτοικοι της περιοχής του Μικολάγιφ
Το Μικολάγιφ και τα περίχωρά του είναι το θέατρο σφοδρών βομβαρδισμών και μαχών εδώ και αρκετές ημέρες. Η πόλη των 500.000 κατοίκων, που πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά τη ναζιστική κατοχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το τελευταίο εμπόδιο στη Μαύρη Θάλασσα πριν από την Οδησσό, 130 χιλιόμετρα δυτικότερα, έναν στρατηγικής σημασίας στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις.
Σήμερα, η κατάσταση μοιάζει σχετικά ήρεμη, σποραδικοί βομβαρδισμοί ακούγονται από μακριά. Και οι άνθρωποι φεύγουν. Ουρές αυτοκινήτων απλώνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Περιμένουν να περάσουν τη γέφυρα του ποταμού που διασχίζει την πόλη για να κατευθυνθούν προς τα δυτικά. Λίγο έξω από την έξοδο της πόλης, ένα σημείο ελέγχου των Ουκρανών και πολλά αυτοκίνητα. Σε κάποια οι οδηγοί έχουν κολλήσει χαρτιά που γράφουν «παιδιά».
Ουκρανία: Γεμίζουν τα νοσοκομεία της πόλης Μικολάγιφ
Μπροστά από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, όπου οι γιατροί έχουν τεθεί σε επιφυλακή για να φροντίσουν τυχόν θύματα, η Σαμπρίνα, μια 19χρονη κοπέλα περιμένει τη νεφροπαθή μητέρα της. «Μετά, θα φύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, με το λεωφορείο. Δεν γίνεται να μείνουμε άλλο εδώ, είναι πολύ επικίνδυνο», λέει η νεαρή που κρατάει ένα σκυλάκι από το λουρί, έχει χώσει τη γάτα της μέσα στο μπουφάν της και προσπαθεί να κουβαλήσει διάφορα σακίδια με ρούχα. Δεν έχει καμία πληροφορία για τον σύζυγό της, ο οποίος έφυγε να πολεμήσει στο μέτωπο.
Πολλοί νεαροί στρατιώτες νοσηλεύονται εδώ, όπως ο Ολεξάντρ, καμιά 20αριά χρονών, που έσπασε το πόδι του από τα θραύσματα μιας ρωσικής οβίδας. Ο νεαρός λέει ότι οκτώ συνάδελφοί του σκοτώθηκαν, άλλοι οκτώ αγνοούνται και 18 τραυματίστηκαν.
Είναι αδύνατον να επαληθευτούν τα λεγόμενά του, ακόμη και ο αρχίατρος Ντμίτρο Σικόρσκι δεν κρατάει λογαριασμό των τραυματιών και των νεκρών. Είναι υπερβολικά περίπλοκο. Ξέρει μόνο ότι τις πρώτες ημέρες του πολέμου 160 στρατιώτες νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και ότι από τότε έχουν ζητήσει βοήθεια πολλοί άμαχοι.
Και όσον αφορά τους τραυματίες Ρώσους στρατιώτες; «Υπάρχουν κάποιοι, αλλά δεν μπορούμε να τους πλησιάσουμε, ασχολούνται μαζί τους οι στρατιωτικοί», απαντά ο Δρ Σικόρσκι.
Στον όροφό του νοσηλεύονται μόνο άμαχοι. Όπως η Βίρα Πισμένα, μια 70χρονη με γαλάζια μάτια και άσπρα μαλλιά, με το πρόσωπο μέσα στα αίματα και έναν χοντρό επίδεσμο στον κρόταφο. Τραυματίστηκε στον βομβαρδισμό του χωριού Σνεγκίροφκα, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Μικολάγιφ. Ο ανιψιός και τα δυο παιδιά της κρύβονται ακόμα εκεί, στο καταφύγιο. «Τα αεροπλάνα μας πρέπει να βομβαρδίσουν τους Ρώσους για αυτό που μας έκαναν», λέει η ηλικιωμένη γυναίκα.
Σε άλλο θάλαμο, ο Μαξίμ Σοκόλ έχει αφεθεί στα χέρια των νοσοκόμων που του δένουν το κεφάλι. Στον κορμό και τα χέρια του έχει τατουάζ: έναν δράκοντα, ένα καλάσνικοφ, έναν λύκο, έναν μολοσσό. Ο Μαξίμ προσπάθησε να ρίξει βόμβα μολότοφ σε ένα ρωσικό άρμα όταν χτυπήθηκε από τα πυρά. «Έγινε πριν από δυο-τρεις μέρες, ίσως τέσσερις, δεν θυμάμαι πια», λέει ο νεαρός που έχει «φριχτό πονοκέφαλο». Η μητέρα του εξηγεί ότι δεν πήγε να πολεμήσει γιατί έχει προβλήματα υγείας, αλλά έχει ενταχθεί στην ομάδα των ντόπιων εθελοντών πολιτοφυλάκων.
Με αδύναμη φωνή, ο Μαξίμ αστειεύεται με τη νοσηλεύτρια, τη ρωτάει αν έχει πάει ποτέ σε σαφάρι. «Θα πάμε μετά τον πόλεμο», του υπόσχεται εκείνη. «Πότε;» επιμένει ο Μαξίμ. «Δεν ξέρω».
Εισβολή στην Ουκρανία: Οι απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων
Σχετικά με τα συνολικά πλήγματα που έχει δεχτεί ο ρωσικός στρατός στα εδάφη της Ουκρανίας, σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν χάσει 12.000 στρατιώτες, 303 τανκς και 1.036 τεθωρακισμένα οχήματα, μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της CIA εκτιμά πως έχουν σκοτωθεί 2.000 έως 4.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος, πάντως, προειδοποιεί για το μέλλον των συγκρούσεων, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις μέσα στις επόμενες «μερικές εβδομάδες». Οι αριθμοί που ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, πάντως, συμφωνούν με αυτούς της CIA.
Η Ρωσία, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι οι απώλειες που έχει δεχτεί το στρατιωτικό της σώμα στην Ουκρανία είναι πολύ πιο περιορισμένες, αφού οι ρωσικές Αρχές έχουν μιλήσει για 498 θανάτους στρατιωτών.
Ουκρανία-πόλεμος: Εκκένωση περιοχών, ανακοινώσεις σημαντικών κυρώσεων στη Ρωσία
Κατά τη διάρκεια της 13ης ημέρας του πολέμου ξεκίνησαν επίσης κάποιες επιχειρήσεις εκκένωσης μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όμως η διαδικασία εμποδίστηκε σε διάφορες φάσεις της εξαιτίας ρωσικών επιδρομών.
Στο Σούμι, πάντως, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.
Η ίδια ημέρα χαρακτηρίστηκε επίσης από νέες ανακοινώσεις κυρώσεων για τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ήδη την απόφασή τους για επιβολή εμπάργκο σε πετρέλαιο και αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ Βρετανία και ΕΕ παρουσίασαν τα σχέδιά τους για απεξάρτηση από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.
Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποθεώθηκε από τους Βρετανούς βουλευτές , σε ομιλία του μέσω τηλεμετάδοσης στη βρετανική Βουλή. «Θα πολεμήσουμε τους Ρώσους παντού, στον αέρα, στο έδαφος» είπε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τη ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.