Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από το πρωί της Τετάρτης, όταν ο Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, πυροδοτώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις και βγάζοντας χιλιάδες Ρώσους πολίτες στο δρόμο.
Αμέσως, ηγέτες και αξιωματούχοι της Δύσης έσπευσαν να καταδικάσουν το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, στο οποίο προέβη στην ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε σθεναρά τις κινήσεις της Μόσχας, ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητηθούν οι εξελίξεις αυτές -και να εξεταστούν ενδεχόμενες απαντήσεις στη ρωσική κλιμάκωση, όπως η επιβολή νέων κυρώσεων.
Οι αντιδράσεις στο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έμειναν, όμως, σε επίπεδο ηγετών.
Οι πολίτες της Ρωσίας βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του προέδρου της χώρας, καθώς, όπως λένε στις διαδηλώσεις, δεν θέλουν «να πεθάνουν για τον Πούτιν».
Στους δρόμους οι πολίτες της Ρωσίας, διαδηλώσεις σε 38 χώρες
Διάφορες οργανώσεις της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν καλέσματα για διαδηλώσεις σε κάθε γωνιά της Ρωσίας και, όπως φάνηκε αργότερα, οι πολίτες πράγματι βγήκαν στους δρόμους.
Η καταστολή της διαμαρτυρίας είναι αναμενόμενα σκληρή, καθώς ο αριθμός των συλλήψεων στις διαδηλώσεις αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. ΜΚΟ που παρακολουθούν τις συλλήψεις και δημοσιεύουν τον αριθμό τους ανεβάζουν το νούμερο κατά δεκάδες μέσα σε λίγα λεπτά.
Επί του παρόντος, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 1.000 πολίτες σε όλη τη Ρωσία, σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!».
Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Όλοι φοβούνται. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να βγω κανείς έξω τώρα, διαφορετικά θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο», είπε ένας διαδηλωτής στην Αγία Πετρούπολη, ο φοιτητής Βασίλι Φεντόροφ.
Ο 60χρονος Αλεξέι Ζαβάρσκι εξέφρασε τη θλίψη του για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις. «Ήρθα να συμμετάσχω, αλλά φαίνεται ότι έχουν ήδη συλλάβει τους περισσότερους», είπε, πριν προσθέσει: «Δεν ξέρω πού οδηγούμαστε, αυτό το καθεστώς έχει υπογράψει τη θανατική του ποινή, καταστρέφει τη νεολαία».
«Γιατί να υπηρετείτε τον Πούτιν; Έναν άνθρωπο που κάθεται στον θρόνο του είκοσι χρόνια!» φώναξε ένας άλλος διαδηλωτής προς την κατεύθυνση των αστυνομικών δυνάμεων.
«Φοβάμαι για τον εαυτό μου, για τον αδερφό μου, που είναι 25 ετών και έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Μπορεί να κληθεί», τόνισε η Οκσάνα Σιντορένκο, φοιτήτρια. «Γιατί αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μου;», διερωτήθηκε.
Διαδηλώσεις και στην Αγία Πετρούπολη
Μαζική έξοδος από τη χώρα, σπεύδουν να φύγουν οι Ρώσοι
Εκτός από πολίτες που βγήκαν στους δρόμους μετά το διάγγελμα Πούτιν, υπάρχουν και αυτοί που έσπευσαν να φύγουν από τη χώρα με ό,τι μέσο είναι διαθέσιμο, όσο ακόμα μπορούν, καθώς φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει την έξοδό τους εντελώς ή να προχωρήσει σε γενική επιστράτευση.
Οι πτήσεις γέμισαν σε μερικές ώρες και οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν γρήγορα.
Τα εισιτήρια για τις πτήσεις Μόσχας-Βελιγραδίου που εκτελούνται από την Air Serbia, τον μοναδικό ευρωπαϊκό αερομεταφορέα εκτός από την Turkish Airlines που διατηρεί πτήσεις προς τη Ρωσία παρά το εμπάργκο πτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαντλήθηκαν για τις επόμενες μέρες.
Η τιμή για τις πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι αυξήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνοντας έως και τα 9.200 ευρώ για απλή μετάβαση στην οικονομική θέση.