Ανάσα για τους κολοσσούς τεχνολογίας: Ο Τραμπ εξαιρεί κινητά, λάπτοπ και τσιπ από τους νέους δασμούς - iefimerida.gr

Ανάσα για τους κολοσσούς τεχνολογίας: Ο Τραμπ εξαιρεί κινητά, λάπτοπ και τσιπ από τους νέους δασμούς

Ο Ντόναλντ Τραμπ υψώνει τη γροθιά του
Φωτογραφία: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα smartphones, τους υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη από τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς εξαίρεσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με αυτή την κίνηση ενδεχομένως απαλλάσσει τους καταναλωτές από τις τιμές-σοκ, ενώ ωφελεί τους γίγαντες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Apple και της Samsung.

Οι εξαιρέσεις, που δημοσιεύθηκαν αργά την Παρασκευή από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, περιορίζουν το πεδίο εφαρμογής των εισφορών εξαιρώντας τα προϊόντα από τον δασμό του Τραμπ στην Κίνα και τον βασικό παγκόσμιο δασμό του 10% σε όλες σχεδόν τις άλλες χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εξαιρέσεις θα ισχύουν για smartphones, laptops, σκληρούς δίσκους και επεξεργαστές υπολογιστών και τσιπ μνήμης. Αυτά τα δημοφιλή είδη γενικά δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Η δημιουργία εγχώριας παραγωγής θα έπαιρνε χρόνια.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το NBC, επικαλούμενο το Evercore ISI, οι εξαιρέσεις αποτελούν μια νίκη για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η οποία παράγει περισσότερο από το 80% των προϊόντων της στην Κίνα. Η χώρα κατασκευάζει το 80% των iPad και περισσότερους από τους μισούς υπολογιστές Mac που παράγονται. Τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ, η Apple έχασε πάνω από 640 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία αγοράς.

Δασμοί Τραμπ: Εξαιρούνται και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών

Τα προϊόντα που δεν θα υπόκεινται στους νέους δασμούς του Τραμπ περιλαμβάνουν επίσης εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ημιαγωγών. Αυτό θα ήταν σημαντικό για την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία έχει ανακοινώσει μια σημαντική νέα επένδυση στις ΗΠΑ, καθώς και για άλλους κατασκευαστές τσιπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναστολή των δασμών μπορεί να αποδειχθεί παροδική. Οι εξαιρέσεις απορρέουν από την αρχική εντολή, η οποία απέτρεπε τη σωρευτική επιβολή επιπλέον δασμών σε ορισμένους τομείς πάνω από τους δασμούς σε επίπεδο χώρας. Η εξαίρεση είναι ένα σημάδι ότι τα προϊόντα μπορεί σύντομα να υπόκεινται σε διαφορετικό δασμό, αν και σχεδόν σίγουρα σε χαμηλότερο για την Κίνα.

Μια τέτοια εξαίρεση αφορούσε τους ημιαγωγούς, για τους οποίους ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει συγκεκριμένο δασμό. Δεν το έχει κάνει ακόμη, αλλά οι τελευταίες εξαιρέσεις φαίνεται να αντιστοιχούν σε αυτή την εξαίρεση. Οι τομεακοί δασμοί του Τραμπ έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής στο 25%, αν και δεν είναι σαφές ποιο θα είναι το ποσοστό του για τους ημιαγωγούς και τα συναφή προϊόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ