Τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στη Γερμανία έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της υπηρεσίας οικονομικών πληροφοριών Creditreform, σύμφωνα με το «Spiegel».
Το 37% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα από ό,τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ο ένας στους πέντε παραπονιέται για απώλεια εισοδήματος από 30% έως 50% και το 8% αναφέρει ότι έχασε περισσότερο από το μισό του εισοδήματός του.
Επίσης, πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για το μέλλον. Το 28% φοβάται ότι η κρίση θα οδηγήσει σύντομα σε οικονομικές δυσκολίες και ότι θα πρέπει να χρεωθεί, ενώ το 11% των νοικοκυριών έχει ήδη αναβάλει τις πληρωμές δόσεων για τρέχοντα καταναλωτικά δάνεια, για δάνεια αγοράς ακινήτων ή αυτοκινήτων.
Έχει αυξηθεί όμως και το υποκειμενικό αίσθημα της πίεσης από τα χρέη: Ενώ το 10% αυτών που ερωτήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 δήλωναν ότι ένιωθαν να πιέζονται πιο συχνά από τα χρέη, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον Αύγουστο του 2020.
«Εάν οι πολίτες υποστούν μακροπρόθεσμα απώλειες των εισοδημάτων τους, αναμένουμε απότομη αύξηση των υπερχρεωμένων καταναλωτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών της Creditform.
Η κρίση κάνει επίσης τους Γερμανούς πιο προσεκτικούς όταν λαμβάνουν νέα δάνεια, σύμφωνα με την έρευνα. Ενώ το 2016 το 24% των ερωτηθέντων απέρριπτε γενικώς χρέη, τώρα, στην εποχή του κορωνοϊού, το ποσοστό αυξήθηκε σε 35%.