Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας, Γκερντ Μιούλερ, προειδοποίησε σήμερα για τις παράπλευρες ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν στην Αφρική τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν στην Αφρική από τις συνέπειες του lockdown παρά από τον ιό», δήλωσε ο Mιούλερ στη «Handelsblatt».
Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός προειδοποίησε ότι «μόνο στην αφρικανική ήπειρο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν φέτος επιπλέον 400.000 θάνατοι από ελονοσία και τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, καθώς και 500.000 περισσότεροι θάνατοι από φυματίωση».
Πρόσθεσε δε ότι «η πανδημία προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις φτώχειας και πείνας. Οι λόγοι ποικίλλουν: Επειδή η παροχή τροφίμων και φαρμάκων δεν είναι πλέον εγγυημένη. Επειδή πολλά προγράμματα βοήθειας της Δύσης δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς. Επειδή εμείς οι βιομηχανικές χώρες επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στις χώρες μας, ώστε να μη βλέπουμε άλλα προβλήματα».
Το συμπέρασμά του είναι ότι «οι Βρυξέλλες απωθούν τη σκέψη των ανθρωπιστικών καταστροφών που δημιουργούνται ακριβώς στο κατώφλι μας».
Ως αντίμετρα, ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας προτείνει «ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά δάνεια και βοήθεια έκτακτης ανάγκης». Επιπλέον, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας «μια νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής που εστιάζει στη μετανάστευση, το κλίμα, την ενέργεια, την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία», όπως είπε.
Ο Μιούλερ επισήμανε επίσης ότι «25 αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν εθνική χρεοκοπία. Οι επενδυτές έχουν αποσύρει κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα νομίσματα και τα έσοδα από πρώτες ύλες έχουν καταρρεύσει. Η Ευρώπη αποφάσισε να υποστηρίξει τα δικά της οικονομικά προγράμματα, ύψους περίπου δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Για την υποστήριξη της Αφρικής δεν έχει προγραμματιστεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αυτό θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον μας», προειδοποίησε.
Πηγή: Handelsblatt