Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του, δείχνοντας πάλι χάρτες εξήγησε ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σύντομα έρευνες και γεωτρήσεις.
«Εδώ ειδικά θέλω να εξηγήσω κάτι. Αυτό το μέρος που βλέπετε, είναι το σημείο που συναντώνται η Λιβύη και η Τουρκία. Στα ανατολικά της Κρήτης, περνάει αυτή εδώ η ζώνη που βλέπετε. Κι αυτή η ζώνη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους. Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F και E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία. Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη. Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, Μαρία Ζαχαράκη. Ο Τούρκος πρόεδρος στον χάρτη έδειχνε την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του Καστελόριζου.
Ο χάρτης που έδειχνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Ελλάδα ανησυχεί για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, ωστόσο, εκείνος οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα και της Άγκυρας και της Τρίπολης. «Αυτό το όριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι που ανησυχεί την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε για να ανησυχήσουν εκείνοι. Σε αυτά τα νερά έχει και η Λιβύη και η Τουρκία δικαιώματα και αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτή η γραμμή να προστατευτεί», τόνισε.
Επιμένει στη συμφωνία με τη Λιβύη ο Ερντογάν
Παρά την διεθνή κατακραυγή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στη συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.
Την ώρα που στην αφρικανική χώρα, ο «πόλεμος» μεταξύ του προέδρου της Λιβύης και του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, συνεχίζεται, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις προκλήσεις, αναφέροντας από την Κωνσταντινούπολη, πως η χώρα του «θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα».
Ο Ερντογάν συνάντησε τον Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο και στηρίζει, λέγοντας πως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία απολύτως νομιμότητα, ενώ επεσήμανε και πάλι πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Ολα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα».
Λιβύη: Η Βουλή αμφισβητεί Σαράτζ και συμφωνία
Την ίδια ώρα, στη Λιβύη, ο Σαράτζ δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, αναμένεται να ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ, κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Ο Σάλεχ, καταδίκασε την συμφωνία του Σαράτζ με την Τουρκία και ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει καμία ισχύ από την στιγμή που δεν έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ο Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, πρωθυπουργός της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης που πρόσκειται στον Χαφτάρ, κατηγόρησε τον Σαράτζ πως έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χάος και την καταστροφή, ενώ τόνισε πως η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.
Καταδίκη και από την Αίγυπτο για τον Σαράτζ
Και η Αίγυπτος συνεχίζει να κατακρίνει ωστόσο την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Σαράτζ. Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα, γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία, δείχνοντας ξεκάθαρα την θέση του ενάντια στην συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η Λιβύη έκλεισε την πρεσβεία της στην Αίγυπτο μέχρι νεοτέρας, για λόγους ασφαλείας, αναφέροντας ωστόσο πως η κίνηση αυτή γίνεται γιατί υπήρξαν «παραβιάσεις» στο εσωτερικό της, με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.
Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει σχέδια
Ολα αυτά ουδόλως πτοούν την Τουρκία που συνεχίζει να κάνει σχέδια και να δηλώνει πως θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης, ενώ ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, με ανάρτησή του, σχολίασε πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ τόνισε πως η συμφωνία μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας εντός της εβδομάδας, θα τεθεί σε ισχύ, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά για την στάση της Ευρωπαϊκης Ενωσης που στηρίζει την Ελλάδα, εμμένοντας πως η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, κάτι που δεν αναγνωρίζουν τόσο το Κοινοβούλιο της Λιβύης, όσο και η Αίγυπτος, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Η τελευταία μάλιστα, στηρίζει τον Χαφτάρ, αλλά έκανε έκκληση στις δύο πλευρές της Λιβύης, να συνεχίσουν τον διάλογο ώστε να λυθεί η πολιτική κρίση στη χώρα και να μην προχωρήσουν οι δυνάμεις του προς το κέντρο της Τρίπολης.