Σε νέες προκλητικές δηλώσει προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη.
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε πως ο Σάραζ είναι νόμιμος πρόεδρος της Λιβύης, σε αντίθεση με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος όπως είπε δεν έχει καμία απολύτως νομιμότητα. Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, επισημαίνοντας ότι «η Αγκυρα θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα».
«Τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Ολα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν η δεύτερη σε λιγότερο από έναν μήνα, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στο παλάτι Ντολμαμπαχτσέ (γι' αυτό και δεν έγιναν δηλώσεις», ενώ δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του Ερντογάν.
Συνάντηση Σάρατζ με Τσαβούσογλου και Ακάρ
Σημειώνεται ότι πριν την συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Σάρατζ είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο του 19ου Φόρουμ Ντόχας όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Την συνάντηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στο twitter. «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματά και συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Αναφέρεται ότι με τον ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης συναντήθηκε και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα ο Ακάρ τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες «βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».
Οι διαδοχικές συναντήσεις του Σάρατζ με τα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή που η συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του περασμένου μήνα η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNA) κατατέθηκε χθες στην τουρκική Βουλή για να επικυρωθεί. Επειτα από την υπογραφή της συμφωνίας στις 27 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση GNA.
Αμφισβητούν τον Σαράτζ στη Λιβύη
Παράλληλα, ο Σάρατζ βρίσκεται υπό καθεστώς αμφισβήτησης στη Λιβύη. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, αναμένεται να ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Μιλώντας στην «Egypt Today» προχώρησε στην καταδίκη των τελευταίων συμφωνιών μεταξύ του Σάρατζ και του Ερντογάν για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας εμμέσως πως δεν έχουν καμία ισχύ και πως είναι άκυρες από την στιγμή που δεν έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
«Το χάος θα τελειώσει»
Το δεύτερο «χτύπημα» στον Σάρατζ ήρθε από τον Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, τον πρωθυπουργό της ανατολικής κυβέρνησης της Λιβύης, δηλαδή της κυβέρνησης που πρόσκειται στον Χαφτάρ. Μεταξύ άλλων τον κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη Λιβύη στο χάος και την καταστροφή και ότι η συμφωνία με τον Ερντογάν, αποδεικνύει τη διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της κυβέρνησής του.
Παρέμβαση από την Αίγυπτο
Τέλος, το τελευταίο «χτύπημα» για τον Σάρατζ ήρθε από τον επικεφαλής της Αιγύπτου, τον πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να κυβερνήσει και να λειτουργήσει αυτόνομα γιατί είναι όμηρος ενόπλων δυνάμεων και τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει εκεί, είναι επειδή (η κυβέρνηση) είναι όμηρος ομάδων ενόπλων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τρίπολη», σημείωσε.