Κοινό τόπο φαίνεται πως βρήκαν Γαλλία και ΗΠΑ από το Νταβός, αναφορικά με τους φόρους στους κολοσσούς του διαδικτύου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ διαβεβαίωσε την Τετάρτη, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν, ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον κατέληξαν σε ένα «κοινό πλαίσιο» αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο επιβολής φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετες τις ΗΠΑ.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη να αναβάλει την καταβολή του ψηφιακού φόρου για τον Δεκέμβριο του 2020» και «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναστείλουν τις κυρώσεις» που απειλούσαν ότι θα επιβάλουν στα γαλλικά προϊόντα, είπε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός.
Λύση σε διεθνές επίπεδο ζητά ο Λε Με από το Νταβός
«Η Γαλλία δεν θα δεχτεί ούτε να ακυρώσει ούτε να αναστείλει τον φόρο αυτόν εφόσον δεν υπάρξει μια διεθνής λύση», πρόσθεσε ωστόσο ο Λε Μερ. «Απομένει να συμφωνήσουμε σε μια κοινή βάση εργασίας» με τις ΗΠΑ ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τόσο για τον διεθνή φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες, όσο και για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου στις επιχειρήσεις.
Ο Λε Μερ είπε επίσης ότι θα ξανασυναντηθεί αύριο με τον Μνούτσιν για να συζητήσουν αυτό το «ουδόλως αμελητέο» θέμα. Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι η Ευρώπη είναι «ενωμένη όσο ποτέ» στο θέμα αυτό, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι «παίζει μόνος του» την ώρα που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν δικά τους σχέδια για την επιβολή ψηφιακού φόρου.
Επικοινωνία Μακρόν - Τραμπ για το θέμα
Θυμίζουμε πως Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα του φόρου στις εταιρίες διαδικτύου.
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τότε λόγο για μια «εξαιρετική συζήτηση», με τις διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως Ουάσιγκτον και Παρίσι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις ως το τέλος του 2020 για το θέμα. Η Γαλλία έχει νομοθετήσει την φορολόγηση των μεγάλων εταιριών, Goolge, Amazon, Facebook και Apple, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προανήγγειλε επιπλέον δασμούς σε γαλλικά προϊόντα.