Η είδηση πως η Google συμφώνησε με την γαλλική δικαιοσύνη προκειμένου να καταβάλει στο γαλλικό δημόσιο κάτι λιγότερα από 1 δις ευρώ σε πρόστιμα και απόδοση φόρων έκανε την Πέμπτη τον γύρο του κόσμου, σηματοδοτώντας μια ακόμη νίκη του γαλλικού κράτους απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν πρωτοστατούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στην ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου οι GAFA, οι μεγάλες δηλαδή εταιρίες του διαδικτύου (Google, Apple, Facebook και Amazon) να υπόκεινται σε φορολογικό καθεστώς και να μην μπορούν να μετακινούν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους και να αποδίδουν τους φόρους που τους αναλογούν στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται, δηλαδή πρακτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, η Γαλλία αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια κόσμου στην αναζήτηση τρόπων να φορολογούνται οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί και αναφέρεται στον νόμο που πέρασε από το γαλλικό κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον φόρο GAFA, όπως τον αποκαλούν στο Παρίσι, το γαλλικό κράτος σκοπεύει να επιβάλει φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών των εταιριών αυτών στην Γαλλία. Ο φόρος αυτός προκάλεσε την αντίδραση του Λευκού Οίκου, με τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί με αύξηση στους δασμούς στα γαλλικά κρασιά.
Το δημοσίευμα τονίζει πως ο φόρος αυτός κρίνεται από το Ελιζέ απαραίτητος και χρήσιμος, ενώ σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εκείνος που έχει κηρύξει τον εμπορικό πόλεμο προς πάσα κατεύθυνση (με προεξάρχουσα την αντιπαράθεση με την Κίνα) στη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Πολύ περισσότερο, εφόσον, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπολογίζεται πως οι μεγάλες αυτές εταιρίες πληρώνουν κατά μέσο όρο δύο φορές λιγότερους φόρους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές εταιρίες.
Τον δρόμο της Γαλλίας ακολουθούν κι άλλοι
Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις μεγάλες επιχειρήσεις GAFA. Η Βρετανία ετοιμάζεται να παρουσιάσει παρουσιάσει σχέδιο νόμου που επιβάλει φόρο 2% επί του κύκλου εργασιών των εταιριών αυτών, ενώ σε παρόμοιες πρωτοβουλίες φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστραλία και το Βέλγιο.
Η Γαλλία ζητούσε από τις αρχές του χρόνου να επιβληθεί ένας "ψηφιακός φόρος" σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως το αίτημα αυτό προσέκρουσε στις αντιδράσεις της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έδειξε να καταθέτει τα όπλα και δηλώνει πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου ένας τέτοιος νόμος σε ευρωπαϊκό ή ακόμη καλύτερα σε διεθνές επίπεδο να δεσμεύει τους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Η Google ακολουθεί την οδό άλλων μεγάλων διαδικτυακών κολοσσών στη Γαλλία
Η αμερικανική εταιρία που ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με το γαλλικό κράτος, ακολουθεί το παράδειγμα της Apple, η οποία συμφώνησε επίσης πριν από λίγο καιρό να καταβάλει φόρους και πρόστιμα ύψους 500 εκατ. ευρώ. Και στην περίπτωση της Apple, η γαλλική δικαιοσύνη είχε ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση προκειμένου να διαπιστώσει το ενδεχόμενο φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής από την αμερικανική εταιρία, αναφορικά με τις δραστηριότητές της στη Γαλλία.
Μια πρώτη συμφωνία μεταξύ Μακρόν και Τραμπ στη G7
Ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα και στην πρόσφατη συνάντηση των 7 μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη, την G7, στην γαλλική πόλη Μπιαρίτς τον περασμένο μήνα. «Ορισμένοι “παίκτες” του διαδικτύου πληρώνουν πολύ λίγους φόρους. Είναι αυτή η αδικία που καταστρέφει τις θέσεις εργασίας» έλεγε τότε σε ανάρτησή του στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος και διαβεβαίωνε πως ήρθε σε συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα. «Θα εργαστούμε για μια συμφωνία στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τους νόμους διεθνών» σημείωνε.
Η Γαλλία διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ, αλλά και τις μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου, πως σε περίπτωση που βρεθεί μια συμφωνία σε διεθνές επίπεδο και στα πλαίσια του ΟΟΣΑ, τότε και το Παρίσι θα αποσύρει τον φόρο GAFA και θα συμψηφίσει τα ποσά που έχουν καταβληθεί ανάλογα με όσα προβλέπει το διεθνές πλαίσιο φορολόγησης.