Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2020.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης είναι ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Το WFP παρέχει τροφή σε -κατά προσέγγιση- 90 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τους οποίους 58 εκατομμύρια είναι παιδιά.
Από το αρχηγείο του στη Ρώμη και από περισσότερες από 80 βάσεις στον κόσμο, το WFP προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ικανά να παράγουν ή να βρουν αρκετή τροφή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης
Η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις Άντερσεν, επεσήμανε την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα κατά την ανακοίνωση του φετινού νικητή. «Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε σε μια ισχυρή άνοδο του αριθμού των θυμάτων της πείνας στην υφήλιο. Ενόψει της πανδημίας το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επέδειξε μια εντυπωσιακή ικανότητα στην εντατικοποίηση των προσπαθειών του. Και όπως ο ίδιος ο οργανισμός έχει πει: μέχρι τη μέρα που θα έχουμε ένα εμβόλιο, η τροφή είναι το καλύτερο εμβόλιο ενάντια στο χάος», δήλωσε.
Η Επιτροπή Νόμπελ «σνόμπαρε» τον ΠΟΥ για τη διαχείριση της πανδημίας
Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι η Επιτροπή «σνόμπαρε» τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -επίσης του ΟΗΕ- που είχε επίσης προταθεί, λόγω της σφοδρής κριτικής που έχει δεχθεί για τους χειρισμούς του στην πανδημία του κορωνοϊού.
Είναι η 101η πρώτη φορά που απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα 107 προσωπικότητες και οργανισμοί. Μεταξύ των φαβορί για το φετινό βραβείο περιλαμβάνονταν η Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και οι ηγέτες της επανάστασης στο Σουδάν. Άλλα πρόσωπα που προτάθηκαν ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο δριμύς επικριτής του τελευταίου, Αλεξέι Ναβάλνι. Συνολικά οι υποψήφιοι ήταν 318 (211 άτομα και 107 οργανισμοί) και η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων (από αρχηγούς κρατών, βουλευτές και συγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς) έληξε την 1η Φεβρουαρίου, πράγμα που εξαρχής φάνηκε πώς έθετε εκτός μάχης όσους αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά του κορωνοϊού.
Το Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολαρίων και ένα χρυσό μετάλλιο, που θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκεμβρίου, κατά την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή του επάθλου, Άλφρεντ Νόμπελ.