Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, η οποία μετρά ήδη 9 νεκρούς, ενώ πάνω από 400 άνθρωποι έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.
Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού «χτύπησε» και τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σιάτλ, όπου προσβλήθηκε ένας ταξιδιώτης από την Κίνα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κρούσματα του κοροναϊού, που μοιάζει αρκετά με την πανδημία του Σοβαρού Οξέος Συνδρόμου του Αναπνευστικού (SARS), έχουν καταγραφεί στην Ταϊβάν, την Ταϊλανδη, την Ιαπωνία, και τη Νότια Κορέα, ενώ ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε και στην Αυστραλία.
Στις ΗΠΑ περιμένουν και άλλα κρούσματα κοροναϊού
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφερε σήμερα ότι αναμένει να δει στις ΗΠΑ περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας.
Όπως επισημαίνει το CDC, έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ, το οποίο επέτρεψε την ταυτοποίηση της παρουσίας του ιού σε έναν επιβάτη που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ και σχεδιάζει να διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγο. Σύμφωνα με το CDC, πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα που νοσηλεύεται στο Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ.
Το πρόσωπο αυτό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, δεν είχε επισκεφθεί καμία από τις αγορές απ’ όπου προήλθαν πολλά κρούσματα στην Ουχάν της Κίνας, όμως είχε μονάχα πάει στην περιοχή, δήλωσε η Νάνσι Μεσόνιερ, η διευθύντρια του Κέντρου Αναπνευστικών Ασθενειών του CDC, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Ο άνδρας έφθασε στο αεροδρόμιο του Σιάτλ τη 15η Ιανουαρίου με πτήση με ανταπόκριση από την Ουχάν. Δεν είχε παρουσιάσει συμπτώματα κατά την άφιξή του, όμως επικοινώνησε ο ίδιος με τις υπηρεσίες υγείας την Κυριακή μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ένα δείγμα που εστάλη στο CDC επέτρεψε χθες την επιβεβαίωση ότι είχε μολυνθεί από τον νέο ιό, περιέγραψε ο Σκοτ Λιντκουίστ, επιδημιολόγος της πολιτείας της Ουάσιγκτον.
«Συνεργάζεται πλήρως» επιβεβαίωσαν οι αρχές. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Providence Regional Medical Center στο Έβερετ. Η κλινική κατάστασή του είναι καλή, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπάιτερς, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών της κομητείας του Σνόχορνις, βόρεια του Σιάτλ.
«Πυρετός» και στις αγορές υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού
Την ίδια ώρα «πυρετός» έχει καταλάβει τις αγορές με τις μετοχές να βρίσκονται σε τροχιά πτώσης καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια εξάπλωση του μυστηριώδους κοροναϊού, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν το Σαββατοκύριακο στην Ασία για να γιορτάσουν την κινεζική Πρωτοχρονιά.
Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και ΜΜΕ, λιανικής και ειδών πολυτελείας βρέθηκαν στο κόκκινο εν μέσω ανησυχιών ότι η νόσος θα πλήξει τη ζήτηση. Αντίθετα μετοχές φαρμακοβιομηχανιών κατέγραψαν αύξηση 10% στην Κίνα, όπως και εκείνες μιας βιομηχανίες που κατασκευάζει μάσκες προσώπου. Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις είναι πιο συγκρατημένες εν αναμονή αναλυτικότερης ενημέρωσης από τις Αρχές, αν και οι μετοχές της LVMM κατέγραψαν πτώση περίπου 2,9% και της Kering 3,8%.
«Δεν είναι σίγουρο πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα στη διάρκεια των διακοπών», λέει ο Τζάκσον Γουόνγκ της Amber Hill Capital Ltd. «Η ανησυχία είναι μήπως πρόκειται για έναν νέο SARS, μια επιδημία κατά την οποία μολύνθηκαν [πριν από 17 χρόνια- χιλιάδες άνθρωποι και η οποία οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους αλλά και στην απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μείωσε κατά 1% το ΑΕΠ της Κίνας. Δεν ξέρουμε πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα αυτή τη φορά, αλλά με τις Αρχές να επιβεβαιώνουν ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σοφό να περιμένουμε μια επιδείνωση πριν τα πράγματα εξελιχθούν κξαλύτερα»«, δήλωσε ο Νιλ Γουίλσον του Markets.com.
Θύμα του κοροναϊού και Κινέζος γιατρός που τον ερευνά
Μάλιστα, θύμα του κοροναϊού υπήρξε και ένας Κινέζος γιατρός που ερευνά το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού. Ο Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ηγείται της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Peking University First Hospital, ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν την Ουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός. «Μου έγινε διάγνωση και η κατάστασή μου είναι καλή» είπε ο Ουάνγκ στο Kong's Cable TV, ευχαριστώντας τους συμπολίτες του για το ενδιαφέρον τους.
Ο Ουάνγκ, που διεξήγαγε έρευνες για το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) το 2003, εξήγησε ότι λαμβάνει θεραπεία και θα κάνει εμβόλιο σύντομα. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των προσώπων που έχουν μολυνθεί. «Δεν θέλω να δίνεται από όλους πολλή προσοχή στην κατάστασή μου» επισήμανε στις δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο Ουάνγκ διαβεβαίωνε κρατικά ΜΜΕ, στις 10 Ιανουαρίου, ότι η επιδημία φαινόταν να βρίσκεται υπό έλεγχο, με τους περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα και ορισμένους να έχουν πάρει εξιτήριο.
New York Times: Εντονη ανησυχία στην Κίνα
Η ανησυχία φαίνεται πως είναι ακόμη πιο έντονη στην πόλη της κεντρικής Κίνας Βουχάν, το επίκεντρο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της nytimes, της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Το γεγονός ότι προσβλήθηκαν και μέλη του ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία, όπου περιθάλπονται ασθενείς, δείχνει ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους εξάπλωσης της ασθένειας, θυμίζοντας την πανδημία του Σοβαρού Οξέος Συνδρόμου του Αναπνευστικού (SARS) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΫ.
Σε επιφυλακή και η Ελλάδα για τον κοροναϊό
Την ίδια ώρα σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ΕΟΔΥ για τον νέο κοροναϊό.
«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα 21.01.2020 στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.
Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.
Μέτρα σε αεροδρόμια, λιμάνια και νοσοκομεία της Ελλάδας
O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.
Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.
Εννέα νεκροί και 400 κρούσματα σε Κίνα και άλλες χώρες
Η επιδημία αυτή έρχεται να δοκιμάσει την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, αλλά και τον Σι Τζινπίνγκ, 17 χρόνια αφότου το καθεστώς δοκιμάστηκε για τα ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά στην περίπτωση του ιού SARS, που είχε ως αποτέλεσμα 800 νεκρούς και περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις ανθρώπων που προσεβλήθησαν από τον ιό σε όλο τον κόσμο.
Η κυβέρνηση της Κίνας επιχειρεί να περιορίσει τον κοροναϊό σε μια ιδιαίτερα απαιτητική ταξιδιωτική περίοδο στη χώρα, όπου χιλιάδες πολίτες αναμένεται να ταξιδέψουν εν όψει των εορτασμών του κινεζικού νέου έτους.
Βίντεο: Έλεγχοι για τον κοροναϊό σε αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών
Σε βίντεο που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνδρες ντυμένοι με ειδικές στολές και φορώντας μάσκες φαίνονται στο εσωτερικό αεροσκάφους που απογειώθηκε από την πόλη Γουχάν να ελέγχουν με ειδικά σκάνερ τους επιβάτες προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν πυρετό.
Το περιστατικό φαίνεται πως έλαβε χώρα στις 12 Ιανουαρίου, στο αεροδρόμιο της αυτόνομης περιοχής (ειδική διοικητική περιοχή) Μακάου στη νοτιοανατολική Κίνα. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε πτήση της Air China, με την θερμομέτρηση των επιβατών να διαρκεί μόλις 10 λεπτά χωρίς να προκύψει κάποιο περιστατικό.
Εντείνονται οι έλεγχοι στα αεροδρόμια Αυστραλίας ΗΠΑ για το νέο κοροναϊό
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι και στην Αυστραλία ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα και την πόλη Βουχάν εμφάνισε τα συμπτώματα του μυστηριώδους κοροναϊού, που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον, ενώ οι Αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εντατικούς ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από τη Βουχάν, όπως κάνουν και σε διάφορες άλλες χώρες του πλανήτη, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία.
«Η Βουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.
Συναγερμός και στη Ρωσία για τον κορωναϊό
Ο νέος τύπος του κοροναϊού 2019-nCoV που εξαπλώνεται στην Κίνα συνιστά απειλή για τον πληθυσμό της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ρώσος υφυπουργός Υγείας Σεργκέι Κραγιεβόι κατά την διάρκεια συζήτησης στην Κρατική Δούμα, που είχε ως θέμα την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου περί υγειονομικής ασφάλειας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο ΠΟΥ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη για τον μυστηριώδη κοροναϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε πιθανότατα από ζωική πηγή και ότι εντοπίστηκε κάποια «περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο» μέσω στενών επαφών. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει τη λήψη περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις ταξιδιωτών ή εμπορευμάτων, αλλά συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη μια έκτακτη συνεδρίαση, όπου ειδική επιτροπή στη Γενεύη θα καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.