Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός πως η ΕΕ αρνήθηκε τη διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής με τη Ρωσία, αλλά και για την απόφασή της να μελετήσει την επιβολή νέων κυρώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι «ο πρόεδρος Πούτιν ενδιαφερόταν και εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία σχέσεων εργασίας μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι η θέση του Ρώσου προέδρου είναι «ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία τέτοιων σχέσεων, στον βαθμό που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι συνομιλητές μας».
Αμοιβαία κίνηση συμβιβασμού θέλει η Ρωσία
Απαντώντας στο ερώτημα ποια από τις πλευρές θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, ο Πεσκόφ είπε ότι «ιδανικά αυτό πρέπει να είναι μια αμοιβαία κίνηση του ενός προς τον άλλον», προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή απαιτείται πολιτική βούληση».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι στο ζήτημα αυτό η θέση του Ρώσου προέδρου «είναι εξαιρετικά σαφής και συνεπής», την ίδια στιγμή που η θέση των Ευρωπαίων είναι «πολλαπλή, δεν είναι εντελώς συνεπής, και σε ορισμένα ζητήματα είναι ακατανόητη», εκτιμώντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διανύσουν ακόμη μια συγκεκριμένη πορεία έως ότου διαμορφώσουν τελικά τη θέση τους».
Τέλος, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει στο ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιδείξουν μια ισορροπημένη προσέγγιση και θα συνεχίσουν να προωθούν την ιδέα για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.
Επειτα από μια παρατεταμένη και ενίοτε «δύσκολη» συζήτηση, οι αρχηγοί των 27 κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ απέκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες μια σύνοδο με τον Πούτιν, κρίνοντας ότι δεν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για αυτό, σε μια «ταπεινωτική», όπως τη χαρακτηρίζουν διεθνή ΜΜΕ, εξέλιξη για την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, που συνήθως ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στις Συνόδους Κορυφής της Ένωσης.
Στύλωσαν τα πόδια οι ανατολικοευρωπαίοι
Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι έγινε «πολύ διεξοδική συζήτηση», η οποία «δεν ήταν εύκολη», όπως αναγνώρισε, μετά τη γαλλογερμανική πρόταση να οργανωθεί αυτή η σύνοδος.
«Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο», είπε. «Προσδιορίσαμε ξανά ποιες είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνούμε πιο στενά με τη Ρωσία», πρόσθεσε η Μέρκελ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, εξήγησε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς, διότι ως τώρα δεν βλέπουμε κάποια ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν». «Το να δεσμευθούμε χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, θα έστελνε πολύ άσχημο μήνυμα», έκρινε ο κ. Ναουσέντα.
Η Μέρκελ, μολαταύτα, έκρινε ότι «είναι σημαντικό ο διάλογος να συνεχιστεί και θα εργαστούμε για τη μορφή που θα πάρει αυτός ο διάλογος». Προσωπικά, η Γερμανίδα καγκελάριος ήθελε «πιο τολμηρό» αποτέλεσμα.
«Υποστήριξα τη Γερμανία και τη Γαλλία» σε ό,τι αφορά την πρόταση να γίνει «διάλογος στο κορυφαίο επίπεδο με τη Ρωσία. Θα πρέπει τώρα να διευκρινιστεί ποιοι δίαυλοι διαλόγου μπορούν να φανούν χρήσιμοι», είπε από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.
«Η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στις απελάσεις διπλωματών. Κάποια δεδομένη στιγμή πρέπει να υπάρξει η πιθανότητα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι», είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
Αντίθετα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπογράμμισε πως, παρότι καταρχήν δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής.
Σκληρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας
Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον διάλογο με τη Μόσχα, που έδειξε πρόθυμη για κάτι τέτοιο, αλλά η ιδέα να ξαναρχίσουν σύνοδοι κορυφής ΕΕ/Ρωσίας δίχασε τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο διάλογος θα αφορά «πεδία ενδιαφέροντος της ΕΕ», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και οι ηγέτες θα συζητήσουν τις «μορφές» και τις «προϋποθέσεις» για τον διάλογο με το Κρεμλίνο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να δείξει «πιο εποικοδομητική δέσμευση» και να «σταματήσει τις ενέργειες εναντίον της ΕΕ και γειτονικών της χωρών». Διαμηνύει πως είναι «έτοιμο να αντιδράσει με σθεναρό και συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε νέα κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική ενέργεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την πλήρη εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της», μη εξαιρουμένων των κυρώσεων. Επίσης, ανατέθηκε στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να παρουσιάσει «επιλογές για επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, για την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysian, η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κ.λπ.
Οι κυρώσεις αυτές παραμένουν σε ισχύ.