Διαβουλεύσεις με συμμάχους της για την αποστολή σύγχρονων οπλικών συστημάτων στη Μολδαβία, ώστε να προστατευθεί από τη ρωσική απειλή έχει ξεκινήσει η Βρετανία, όπως αποκάλυψε η Λιζ Τρας.
Η Βρετανίδα ΥΠ ΕΞ είπε ότι θέλει να εξοπλιστεί η Μολδαβία «με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ». Η χώρα της ανατολικής Ευρώπης που συνορεύει νοτιοδυτικά με την Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ κι υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικό στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις με την Λιζ Τρας να δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια «μεγαλύτερη Ρωσία» μολονότι η εισβολή του στην Ουκρανία απέτυχε να σημειώσει γρήγορη επιτυχία.
Η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με στόχο να αφοπλίσει την Ουκρανία και να διώξει ριζοσπάστες αντιρώσους εθνικιστές. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό και λένε πως ήταν ένα αβάσιμο πρόσχημα για πόλεμο. «Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Είναι μια συζήτηση που έχουμε με τους συμμάχους μας», δήλωσε η ΥΠ ΕΞ της Βρετανίας. «Ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής για τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία. Και το ότι οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει καθόλου ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες», πρόσθεσε.
Αν τα σχέδια της Τρας εγκριθούν, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα παράσχουν σύγχρονο εξοπλισμό στη Μολδαβία, αντικαθιστώντας σοβιετικής εποχής εξοπλισμό και θα εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες πώς να τον χρησιμοποιούν.
Τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια «πολύ επικίνδυνη νέα φάση» κι ότι δυνάμεις επιχειρούν να υποδαυλίσουν εντάσεις μετά από μια σειρά εκρήξεων στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία. Ο Νίκου Ποπέσκου είπε ότι η κυβέρνησή του έχει διαπιστώσει μια «επικίνδυνη επιδείνωση της κατάστασης» μετά από επιθέσεις με χειροβομβίδες στο «υπουργείο ασφαλείας» της Υπερδνειστερίας. Οι επιθέσεις αυτές αντιπροσωπεύουν «μια νέα πολύ επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της περιοχής μας», είπε προσθέτοντας ότι οι οι Αρχές της Μολδαβίας έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Οι φόβοι κλιμακώνονται μήπως στη δίνη του πολέμου στην Ουκρανία συμπαρασυρθούν η Μολδαβία και η Υπερδνειστερία, που ελέγχεται από το 1992 από φιλορώσους αυτονομιστές στο πλευρό των οποίων είχε σπεύσει η Μόσχα στη διάρκεια μιας σύντομης σύρραξης. Πριν τις επιθέσεις Ρώσος ανώτερος διοικητής είχε πει ότι κατάληψη της νότιας Ουκρανίας θα βοηθούσε στη σύνδεση της Ρωσίας με την Υπερδνειστερία, τα σύνορα της οποίας με την Ουκρανία έχουν μήκος 453 χλμ.