Όταν η Μέρκελ ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα για τον χειρισμό του Τραμπ - iefimerida.gr

Όταν η Μέρκελ ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα για τον χειρισμό του Τραμπ

Άνγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2019
Άνγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντησή τους τον Δεκέμβριο του 2019 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/ Evan Vucci
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φως σε άγνωστες πτυχές της μακράς καριέρας της στην πολιτική ρίχνει η Άνγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά της, που κυκλοφορούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πολυαναμενόμενο βιβλίο της με τίτλο «Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021», που θα κυκλοφορήσει σε 30 χώρες – και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ- στις 26 Νοεμβρίου, η επί 16 συναπτά έτη καγκελάριος της Γερμανίας αποκαλύπτει ότι ζήτησε συμβουλές από τον Πάπα για το πώς θα πρέπει να «διαχειριστεί» τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ, με την ελπίδα να βρει τρόπους να πείσει τον άνθρωπο που κατά τη γνώμη της είχε τη νοοτροπία «κατασκευαστή ακινήτων που είτε κερδίζει είτε χάνει», να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μέρκελ περιγράφει στα απομνημονεύματά της – αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης η κεντροαριστερή γερμανική εφημερίδα Die Zeit – τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του Τραμπ, που της φάνηκε γοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους αυταρχικούς ηγέτες.

«Έβλεπε τα πάντα από την οπτική γωνία του κατασκευαστή ακινήτων που ήταν προτού εισέλθει στην πολιτική. Κάθε οικόπεδο μπορούσε μόνον μία φορά να πουληθεί και αν εκείνος δεν το έπαιρνε, θα κατέληγε σε κάποιον άλλον. Έτσι έβλεπε τον κόσμο», γράφει η Μέρκελ

Οι συμβουλές του Πάπα Φραγκίσκου στη Μέρκελ για τον Τραμπ

Η Μέρκελ αναφέρει ότι στράφηκε στον Πάπα Φραγκίσκο για συμβουλές αναφορικά με τη διαχείριση ανθρώπων «με θεμελιωδώς διαφορετικής απόψεις» κι ο Ποντίφηκας αμέσως κατάλαβε ότι η συνομιλήτριά του αναφερόταν στον Τραμπ και την επιθυμία του να εγκαταλείψει τις συμφωνίες για το κλίμα.

«Λύγισε, λύγισε, λύγισε, αλλά φροντισε να μην σπάσει», συμβούλεψε ο Πάπας τη Μέρκελ, όπως γράφει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ανέλαβε ο Τραμπ για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2017 τα προεδρικά του καθήκοντα η Μέρκελ ήταν από τους ηγέτες με τη μακροβιότερη θητεία στον πλανήτη και μακράν η ηγέτιδα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς διαμόρφωσε την απάντηση της Γερμανίας και της Ευρώπης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, την πανδημία της Covid-19 και την προσάρτηση το 2014 της Κριμαίας από την Ρωσία.

Με μεγάλο μέρος του πλανήτη να ανησυχεί για την προεδρία Τραμπ η Μέρκελ κέρδισε τον χαρακτηρισμό αληθινή «ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου» με την αγέρωχη στάση της και τις συχνές επικλήσεις αξιών όπως η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο βιβλίο της, που έγραψε πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εκφράζει την «ειλικρινή ελπίδα» για νίκη της Κάμαλα Χάρις.

Τι αναφέρει η Μέρκελ για τον Πούτιν

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας παρέμενε δημοφιλής στους ψηφοφόρους όταν αποχώρησε από την εξουσία, αλλά κάποιοι επιρρίπτουν στην εξάρτηση της χώρας της από τη ρωσική ενέργεια, που προώθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις της Μέρκελ, την ευθύνη για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για την τρέχουσα δυσχερή θέση της γερμανικής οικονομίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια η Μέρκελ δεν έχει εκφράσει καμία μεταμέλεια για την πολιτική της αναφορικά με τη Ρωσία και κράτησε χαμηλό προφίλ αφότου αποχώρησε από την καγκελαρία. Στα δημοσιευμένα αποσπάσματα του βιβλίου της αναφέρεται στις πολλές συναντήσεις της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος της έδωσε την εντύπωση ανθρώπου απελπισμένου να τον πάρουν στα σοβαρά.

«Τον βίωσε ως κάποιον που δεν ήθελε να του φέρονται με ασέβεια, έτοιμο να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή», γράφει. «Μπορεί αυτό να σας φαίνεται παιδιάστικο και αξιοκαταφρόνητο και να κουνήσετε το κεφάλι σας. Αλλά αυτό σήμαινε ότι η Ρωσίδα δεν εξαφανίστηκε από τον χάρτη».

Σε κάποιο σημείο η Μέρκελ φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο Πούτιν προγραμμάτισε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία. «Δεν θα είσαι πάντα καγκελάριος και μετά [οι Ουκρανοί] θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και θέλω να το αποτρέψω αυτό».

Ορισμένοι ηγέτες κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν ένοχοι για ευσεβείς πόθους, γράφει η Μέρκελ. «Δείχνουν να θέλουν να εξαφανιστεί απλώς η χώρα [Ρωσία], να μην υπάρχει. Δεν μπορούσα να τους κατηγορήσω… Αλλά η Ρωσία, βαριά οπλισμένη με πυρηνικά, υπήρχε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ