Με άδεια χέρια έφυγε ο Μπλίνκεν από την Τουρκία -Απών ο Ερντογάν, παγωμένο το κλίμα με Φιντάν - iefimerida.gr

Με άδεια χέρια έφυγε ο Μπλίνκεν από την Τουρκία -Απών ο Ερντογάν, παγωμένο το κλίμα με Φιντάν

Παγωμένο το κλίμα στη συνάντηση των ΥΠ ΕΞ ΗΠΑ και Τουρκίας, Μπλίνκεν και Φιντάν
Παγωμένο το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Μπλίνκεν και Φιντάν / Φωτογραφία: Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελάχιστο έδαφος συνεννόησης φαίνεται ότι βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα, σε ένα εξ αρχής δύσκολο ταξίδι, που δυναμίτισε και η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να σνομπάρει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ερντογάν βρισκόταν σε παραμεθόρια περιοχή της βορειοανατολικής Τουρκίας για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα, την ώρα που ο Μπλίνκεν είχε το διαρκείας δύο ωρών και 40 λεπτών τετ α τετ με τον Φιντάν, σε μια κίνηση που μεταφράστηκε ως «σνομπάρισμα» από διεθνή ΜΜΕ, καθώς βράζει το καζάνι της οργής τόσο στο Λευκό Παλάτι του Ερντογάν όσο και στους δρόμους της Τουρκίας κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά τις δύσκολες συναντήσεις του με Άραβες ηγέτες το Σαββατοκύριακο, στην Ιορδανία, το Ιράκ και τη Δυτική Όχθη, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Άγκυρα με «κύρια αποστολή να κερδίσει περισσότερο χρόνο [για το Ισραήλ]. Οι Τούρκοι το γνώριζαν, εξ ου και η ψυχρή υποδοχή που του επιφύλαξαν», όπως δήλωσε ο Ταμέρ Καρμούτ, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Doha Institute for Graduate Studies.

Τι ζήτησε ο Μπλίνκεν στη συνάντηση με Φιντάν, τι απαιτεί η Άγκυρα

Η συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή συνέντευξη Τύπου, με το Al Jazeera πάντως να σημειώνει ότι «η αμερικανική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους Τούρκους αξιωματούχους να ασκήσουν περισσότερη πίεση στη Χαμάς για να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά η τουρκική θέση ήταν ξεκάθαρη: είπαν ότι η απελευθέρωση κρατουμένων θα πρέπει να είναι αμοιβαία, με τη Χαμάς να αφήνει ελεύθερους τους ομήρους και το Ισραήλ Παλαιστίνιους κρατούμενους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Τουρκία, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, ζήτησε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και έναν διεθνή μηχανισμό που θα την επιβλέπει, με την Άγκυρα να διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας χώρας.

Ο Μπλίνκεν δεν χρησιμοποίησε στις επαφές του με τον Φιντάν τον όρο «εκεχειρία», αλλά μίλησε για ανθρωπιστικές παύσεις, που η τουρκική πλευρά έκρινε ανεπαρκείς.

Αντιαμερικανική διαδήλωση έξω από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Την ίδια ώρα, ομάδα διαδηλωτών μελών οργάνωσης τουρκικής νεολαίας έξω από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φώναζαν αντιαμερικανικά συνθήματα, μεταξύ των οποίων «φονιά Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιαμερικανική διαδήλωση έξω από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα της συνάντησης του Άντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν
Αντιαμερικανική διαδήλωση έξω από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα της συνάντησης του Άντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν / Φωτογραφίες: AP Photos

Αν και σχετικά μικρή η διαδήλωση, ήταν ενδεικτική της προθυμίας της τουρκικής ηγεσίας να επιτρέψει τη δημόσια έκφραση των αντιαμερικανικών αισθημάτων της τουρκικής κοινής γνώμης, σχολιάζει το Anadolu.

Επεισόδια στη διάρκεια αντιαμερικανικής διαδήλωσης έξω από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία την Κυριακή
Επεισόδια στη διάρκεια αντιαμερικανικής διαδήλωσης έξω από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, την Κυριακή / Φωτογραφία: AP Photo

Άλλωστε, της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Άγκυρα είχε προηγηθεί διαδήλωση έξω από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου φιλοξενούνται αμερικανικές δυνάμεις. Τη διαδήλωση οργάνωσε η ίδια τουρκική ΜΚΟ που είχε αποπειραθεί να σπάσει το 2010 τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας με την αποστολή τριών πλοίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα είναι ήρεμη η συγκέντρωση, η αστυνομία επιστράτευσε δακρυγόνα και εκτοξευτές νερού για να διαλύσει το πλήθος που επιχείρησε να εισβάλει στην αεροπορική βάση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε δηλώσεις στο αεροδρόμιο της 'Αγκυρας, μετά τη συνάντησή του με τον Φιντάν.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» δήλωσε ο Μπλίνκεν, τονίζοντας ότι «γνωρίζουμε τις ανησυχίες εδώ. Στη Γάζα βλέπουμε το τρομερό κόστος. Βλέπουμε το κόστος στους αθώους πολίτες. Είμαστε σε επαφή με τους Ισραηλινούς. Έχουμε μιλήσει για βήματα που μπορούν να μειώσουν τις απώλειες αμάχων».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν σημαντικά βήματα για να διασφαλιστεί η άφιξη στη Γάζα μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας. «Επεξεργαζόμαστε καθημερινά τις λεπτομέρειες. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε.

«Το γεγονός ότι η σύγκρουση δεν επεκτάθηκε στην περιοχή αποτελεί επίσης επιτυχία» είπε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν, σημειώνοντας ότι έγιναν σημαντικές συνομιλίες με τις χώρες της περιοχής για τη δημιουργία συνθηκών δικαιοσύνης και ειρήνης. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ομήρων, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο, λέγοντας «επικεντρωνόμαστε έντονα σε αυτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήμασταν ξεκάθαροι όσον αφορά την εξτρεμιστική βία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει υποσχέσεις, θα παρακολουθούμε στενά», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος, επίσης, στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ένταξης.

«Πιστεύω ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Την ίδια άποψη έχει και η Τουρκία», είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε στη συνέχεια για το Τόκιο.


Με άδεια χέρια έφυγε ο Μπλίνκεν από την Άγκυρα

Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Φιντάν σίγουρα δεν συνέβαλε στην αναθέρμανση των συναισθημάτων της τουρκικής ηγεσίας ή της τουρκικής κοινής γνώμης έναντι της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» πρόβαλε βίντεο, που, όπως είπε, δείχνει τον Φιντάν να αποφεύγει ψυχρά την απόπειρα εναγκαλισμού του από τον Αμερικανό ομόλογό του στην αρχή της συνάντησής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν ζητά μετ’ επιτάσεως εδώ και τώρα κατάπαυση του πυρός, έχει καταδικάσει το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και αξιώνει από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση μόνιμης λύσης για το Παλαιστινιακό μετά τη λήξη του πολέμου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Τούρκος πρόεδρος οργάνωσε μεγάλη συγκέντρωση, κατηγορώντας τη Δύση ως «βασικό υπεύθυνο για το μακελειό στη Γάζα».

Σημεία τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Το κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένο πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τις δύο χώρες να κοντράρονται για σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από το ΝΑΤΟ μέχρι το Ιράκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Άγκυρα δυσφορεί με την καθυστέρηση της έγκρισης από το Κογκρέσο της συμφωνίας πώλησης 40 F-16 στην Τουρκία, ενώ η Ουάσιγκτον περιμένει την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ενέτειναν τις κυρώσεις κατά τουρκικών οντοτήτων που βοηθούν τη Ρωσία να διαφεύγει από τις δυτικές κυρώσεις και να εισάγει προϊόντα που σχετίζονται με τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Η Τουρκία είναι επίσης οργισμένη με την αμερικανική υποστήριξη στις κουρδικές πολιτοφυλακές-συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS, τις οποίες θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Η Τουρκία διεκδικεί μεσολαβητικό ρόλο στο Παλαιστινιακό

Κι ενώ ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται, ο Ερντογάν προσπαθεί να αναδείξει την Τουρκία ως μεσολαβήτρια για τον τερματισμό του πολέμου και τις κινήσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Άγκυρα «εργάζεται στο παρασκήνιο» με περιφερειακούς συμμάχους για κατάπαυση του πυρός και τη διασφάλιση συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προτεραιότητά μας είναι να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή ανθρωπιστική εκεχειρία» είπε την Κυριακή ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εργάζεται σε «νέους μηχανισμούς που θα εγγυώνται την ασφάλεια όλων, ανεξάρτητα αν είναι Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί ή Εβραίοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ