Κρίσιμο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα: Ασκήσεις διπλωματίας με ουκρανικό και εμπόριο στην ατζέντα - iefimerida.gr

Κρίσιμο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα: Ασκήσεις διπλωματίας με ουκρανικό και εμπόριο στην ατζέντα

Οι πρόεδροι Γαλλίας και Κίνας, Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ
Οι πρόεδροι Γαλλίας και Κίνας, Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ / Φωτογραφία αρχείου: Jason Lee/Pool Photo via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις διπλωματικές ικανότητες και την πειθώ του θα επιστρατεύσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την τριήμερη επίσκεψή του από αύριο Τετάρτη στην Κίνα, με το ουκρανικό και τις συνομιλίες για το εμπόριο στο επίκεντρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε χθες γεύμα εργασίας με την πρόεδρο της Κομισιόν ενόψει τους ταξιδιού τους στην Κίνα, αναμένεται να προειδοποιήσει την ηγεσία της χώρας να μην στείλει όπλα στη Ρωσία και να ζητήσει από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα, ο πρόεδρος της οποίας, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε τον περασμένο μήνα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, υποστηρίζει ότι τηρεί ουδέτερη στάση αναφορικά με τον πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά έχει υπογραμμίσει και την «άνευ όρων φιλία», που τη συνδέει με τη Μόσχα.

Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών για αλλαγή στάσης της Κίνας

Υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος παραδέχθηκε μιλώντας στο Associated Press, ότι παρά την προσπάθεια του Μακρόν, το Ελιζέ δεν περιμένει σημαντική αλλαγή στη στάση της Κίνας, που έχει αρνηθεί να επικρίνει τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Μακρόν θα πιέσει για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς πολίτες και για πιθανούς τρόπους που θα ανοίξουν το δρόμο για την εξεύρεση λύσης στο ουκρανικό, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές της γαλλικής προεδρίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Παρίσι και το Πεκίνο ενδέχεται να βρουν ένα σημείο σύγκλισης μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Πούτιν ότι η χώρα του σχεδιάζει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Η Κίνα, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία, κατέστησε σαφή την αντίθεσή της στα σχέδια αυτά.

Εμπόριο και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα των συνομιλιών του Μακρόν με την κινεζική ηγεσία

Ο Μακρόν θα επιδιώξει επίσης να εμπλέξει την Κίνα βαθύτερα στις παγκόσμιες συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, καθώς τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα για αυτόν στο εσωτερικό μέτωπο στη Γαλλία, λόγω της αντίδρασης στα σχέδιά του για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη, που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της επίσημης επίσκεψης του βασιλιά Καρόλου Γ΄ στη χώρα. Όσο ο Μακρόν θα βρίσκεται στο Πεκίνο, τα συνδικάτα στη Γαλλία ετοιμάζουν τον 11ο γύρο πανεθνικών κινητοποιήσεων από τον περασμένο Ιανουάριο.

Το εμπόριο θα είναι ένα από τα βασικά θέματα, στα οποία θα εστιάσει ο Μακρόν, ο οποίος ζήτησε και από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ σε μια ένδειξη αρραγούς ευρωπαϊκού μετώπου ειδικά όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα.

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναπτύξει μέτρα για να προστατέψει το εμπόριο και τις επενδύσεις, που ίσως εκμεταλλευτεί η Κίνα για τη δική της ασφάλεια και τους στρατιωτικούς της στόχους. Η Κίνα είναι ταυτόχρονα εμπορικός εταίρος και ανταγωνίστρια της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, στέλνοντας μήνυμα στις κινεζικές Αρχές ότι «πρέπει να σταματήσουν να παίζουν σε διπλό ταμπλό». «Φυσικά η Κίνα παραμένει σημαντική αγορά για πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά η εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι κρίσιμη για την Κίνα», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μακρόν στην Κίνα

Τον Μακρόν θα συνοδεύει κλιμάκιο άνω των 50 διευθυνόντων συμβούλων, ανάμεσά τους του ενεργειακού κολοσσού EDF, της κατασκευάστριας τρένων Alstom και της Airbus καθώς συνεχίζονται διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο για νέες παραγγελίες αεροσκαφών.

Η τελευταία φορά που ταξίδεψε ο Μακρόν στην Κίνα ήταν το 2019, πριν την πανδημία της Covid-19. Το ταξίδι του αυτό θα ξεκινήσει την Πέμπτη από το Πεκίνο με μια ομιλία προς τα μέλη της γαλλικής κοινότητας εκεί. Την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζάο Λεζί και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνκ και στη συνέχεια με τον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα παραθέσει και επίσημο δείπνο προς τιμήν του, παρουσία της Φον Ντερ Λάιεν.

Την Παρασκευή ο Μακρόν θα μεταβεί στην Γκουανγκζού και θα απαντήσει στις ερωτήσεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν, ενώ θα έχει νέα συνάντηση και ιδιωτικό δείπνο με τον Σι Τζινπίνγκ, προτού συναντηθεί με Κινέζους επενδυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ