Η ΕΕ θα επαναξιολογήσει την εμπορική συμφωνία του 2020 με την Κίνα και θα εισαγάγει νέα στρατηγική για την οικονομική ασφάλεια, δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λίγο πριν από το ταξίδι της στο Πεκίνο.
Σε μια καυστική ομιλία εν όψει της επίσκεψής της στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Πέμπτη το Πεκίνο να μη συνταχθεί με τη Μόσχα για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής ειρήνης στην Ουκρανία, λέγοντας: «Το πώς η Κίνα συνεχίζει να αλληλεπιδρά με τον πόλεμο του Πούτιν θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το πώς θα συνεχιστούν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας».
Για πρώτη φορά, μάλιστα, όπως σημειώνει το Politico, η Φον ντερ Λάιεν υπονόησε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να σταματήσει να επιδιώκει την εμπορική συμφωνία-ορόσημο με την Κίνα, η οποία συνήφθη το 2020 αλλά στη συνέχεια «πάγωσε» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της επιβολής κυρώσεων σε ορισμένα μέλη της από το Πεκίνο.
Φον ντερ Λάιεν: Ο κόσμος και η Κίνα έχουν αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος και η Κίνα έχουν αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια και πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη συμφωνία με το Πεκίνο (CAI) υπό το πρίσμα της ευρύτερης στρατηγικής μας για την Κίνα» είπε η πρόεδρος της ΕΕ σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής και τη Merics, αναφερόμενη στην εμπορική συμφωνία, γνωστή ως Συνολική Συμφωνία για τις Επενδύσεις (CAI).
Και ενώ η Φον ντερ Λάιεν έχει σχολιάσει επικριτικά την Κίνα στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλά αμιγώς για τις σχέσεις του μπλοκ με το Πεκίνο. Επισημαίνοντας την κατάσταση στην Ταϊβάν, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και τα οικονομικά αντίποινα κατά της Λιθουανίας, είπε: «Αυτές οι ενέργειες κλιμάκωσης δείχνουν μια Κίνα που γίνεται πιο κατασταλτική στο εσωτερικό και πιο διεκδικητική στο εξωτερικό».
«Ανησυχούμε για το τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιστροφή στο παγκόσμιο σκηνικό» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, η οποία θα ταξιδέψει στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Έχουμε δει μια πολύ σκόπιμη σκλήρυνση της συνολικής στρατηγικής στάσης της Κίνας εδώ και αρκετό καιρό. Και τώρα έχει συνδυαστεί με μια αύξηση ολοένα και πιο διεκδικητικών ενεργειών».
Κριτική της Φον ντερ Λάιεν για τις σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία
Η πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τους δεσμούς μεταξύ του Σι Τζινπίνγκ και του Βλαντίμιρ Πούτιν, των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.
«Τα πιο ενδεικτικά», είπε η Φον ντερ Λάιεν, «ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του προέδρου Σι προς τον Πούτιν στα σκαλιά έξω από το Κρεμλίνο, όταν είπε: "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αλλαγές, τις οποίες δεν έχουμε δει εδώ και 100 χρόνια. Και εμείς είμαστε αυτοί που οδηγούν αυτές τις αλλαγές"».
«Ο ξεκάθαρος στόχος του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια συστημική αλλαγή της διεθνούς τάξης με την Κίνα στο επίκεντρό της… Είδαμε την επίδειξη φιλίας στη Μόσχα, που λέει πολλά για αυτό το νέο όραμα για τη διεθνή τάξη», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν
Κάλεσμα σε ΕΕ για άμεση χρήση των οικονομικών εργαλείων κατά της Κίνας
Κάλεσε επίσης τις χώρες της ΕΕ να προβούν σε μια «πιο τολμηρή και ταχύτερη χρήση» των νέων οικονομικών εργαλείων κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των ξένων επιδοτήσεων και μιας νέας πολιτικής κατά του οικονομικού καταναγκασμού.
Το Συμβούλιο της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι επιφυλακτικό σχετικά με την υπερβολική εξουσιοδότηση της Επιτροπής να λάβει αποφάσεις για την τιμωρία των χωρών που ακολουθούν καταναγκαστικές πρακτικές.
Η ΕΕ, πρόσθεσε, πρέπει να «καθορίσει τη μελλοντική της σχέση με την Κίνα» σε ευαίσθητους τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως η μικροηλεκτρονική, η κβαντική πληροφορική, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία.
Παρ' όλες τις εκκλήσεις συσπείρωσης για δράσεις στην άμυνα, πάντως, η Φον ντερ Λάιεν τελείωσε την ομιλία της με μια νότα επιφυλακτικής αισιοδοξίας. «Η Κίνα είναι ένα συναρπαστικό και πολύπλοκο μείγμα ιστορίας, προόδου και προκλήσεων. Και θα καθορίσει αυτόν τον αιώνα. Αλλά η ιστορία μας για το πώς σχετιζόμαστε με την Κίνα δεν έχει γραφτεί ακόμη ολοκληρωτικά -και δεν χρειάζεται να είναι αμυντική», κατέληξε.