Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους πέντε επιβάτες του Titan, ενώ έχουν απομείνει λιγότερες από 10 ώρες οξυγόνου στο εξαφανισμένο υποβρύχιο, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.
Ένα καναδικό αεροσκάφος που έψαχνε για το υποβρύχιο στον Ατλαντικό Ωκεανό εντόπισε χθες διακοπτόμενους θορύβους «χτυπήματος» από την περιοχή της τελευταίας γνωστής τοποθεσίας του, σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.
Το πλήρωμα που έψαχνε για το χαμένο υποβρύχιο άκουσε ήχους κρουσμάτων κάθε 30 λεπτά την Τρίτη και ξανά τέσσερις ώρες αργότερα χθες Τετάρτη μετά την ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων Sonar.
Ωστόσο, η Αμερικανική Ακτοφυλακή διευκρίνισε ότι «δεν γνωρίζουν την πηγή του θορύβου», με αποτέλεσμα οι έρευνες γύρω από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν θόρυβοι στον Ατλαντικό Ωκεανό να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, τα πληρώματα εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τι προκάλεσε τους κρότους.
«Δεν ξέρουμε τι είναι», δήλωσε χθες για τους θορύβους ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ, σύμφωνα με το CNN. Σημείωσε ότι η Αμερικανική Ακτοφυλακή έχει συνεχή επικοινωνία με τις οικογένειες των επιβατών του Titan και ότι οι έρευνες στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν οι θόρυβοι συνεχίζονται και «εξετάζουμε όλους τους παράγοντες».
Ο Καρλ Χάτσφιλντ, του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, είπε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να διακρίνει κανείς ποιες είναι οι πηγές των θορύβων που ακούγονται από το καναδικό αεροσκάφος P3. Λέει ότι υπήρξαν «πολλαπλές αναφορές» θορύβων «και κάθε ένας από αυτούς τους θορύβους αναλύεται, παρακολουθείται, αναζητούνται μοτίβα και αναφέρεται».
Οι θόρυβοι «έχουν περιγραφεί ως θόρυβοι κρότου», λέει ο Χάρτσφιλντ, αλλά οι ακουστικοί αναλυτές «πρέπει να συνθέσουν την όλη εικόνα και πρέπει να εξαλείψουν πιθανές ανθρωπογενείς πηγές».
Το οξυγόνο λιγοστεύει καθώς περνούν οι ώρες, όπως και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβάτες του τουριστικού υποβρυχίου που εξαφανίστηκε την Κυριακή.
Ποιο είναι το γαλλικό ρομπότ που σπεύδει στο σημείο του Ατλαντικού
Στο πεδίο των επιχειρήσεων σπεύδει και ένα γαλλικό ρομπότ, το οποίο θα καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο ρομπότ «Βίκτορ 6000», που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους σε περίπτωση που έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, σύμφωνα με τον χειριστή του.
Εμπειρογνώμονες έχουν αποσταλεί εσπευσμένα από το γαλλικό λιμάνι της Τουλόν για να χειριστούν το ρομπότ τη στιγμή της κατάδυσης.
Το υποβρύχιο ρομπότ ελέγχεται εξ αποστάσεως από ερευνητικό σκάφος μέσω καλωδίου μήκους έως και 8 χιλιομέτρων, και θεωρείται «συσκευή-ναυαρχίδα για υποβρύχιες επιχειρήσεις», ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε βάθη έως 6.000 μέτρα.
Μπορεί να καλύψει στο πεδίο των ερευνών το μέγεθος της πολιτείας Κονέκτικατ επί δύο, και θα εκτείνεται σε βάθος περίπου άνω των 4 χλμ.
Οι ήχοι της ελπίδας που χάθηκαν
Ένας ήχος με συχνότητα 30 λεπτών επί 4 ώρες προκάλεσε χθες συναγερμό στις ομάδες έρευνας και διάσωσης στον Βόρειο Ατλαντικό και ελπίδες ότι μπορεί να προέρχεται από το τουριστικό υποβρύχιο.
Στο σημείο έσπευσαν περισσότερα σκάφη της αμερικανικής και καναδικής Ακτοφυλακής, όπως και αεροπλάνα και υποβρύχια drones, αλλά οι έρευνες απέβησαν άκαρπες. Οι ειδικοί ανέφεραν πως ο ήχος θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε. Στο βαθυσκάφος υπάρχουν δύο έμπειροι εξερευνητές: ο Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο Χάμις Χάρντινγκ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιχείρηση είναι δύσκολη και οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί ελάχιστες, καθώς κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι, όπου ακόμη και τα ειδικά φώτα φέγγουν μόλις στα έξι μέτρα. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αγνοούμενοι είναι ανάλογες με αυτές στο Διάστημα.
Στις έρευνες συμμετέχει ένα καναδικό πλοίο, με έξι θαλάμους αποσυμπίεσης, και το γαλλικό Atalante, που φέρνει μαζί του ένα ειδικό ρομπότ και έχει τη δυνατότητα να κατέβει στα 6.000 μέτρα και να βοηθήσει σε ενδεχόμενο απεγκλωβισμού του βαθυσκάφους, αλλά δεν μπορεί να το μεταφέρει στην επιφάνεια.
Περιορισμένο νερό και τρόφιμα
Πέρα από το ελάχιστο οξυγόνο που διαθέτουν οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου, λιγοστό είναι επίσης το νερό και τα τρόφιμα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το πλήρωμα στο υποβρύχιο έχει «περιορισμένες μερίδες» τροφής και νερού, ενώ το διαθέσιμο οξυγόνο είναι «ένα μόνο κομμάτι των δεδομένων» που αναλύουν οι διασώστες.
«Το οξυγόνο τελειώνει το πρωί της Πέμπτης»
Το οξυγόνο θα τελειώσει σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με τον υποναύαρχο Μόνγκερ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το τουριστικό υποβρύχιο είχε περίπου 96 ώρες οξυγόνο όταν κόπηκε η επαφή του με τον έξω κόσμο. «Ένας από τους παράγοντες που καθιστούν δύσκολο να προβλέψουμε πόσο οξυγόνο απομένει είναι ότι δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό κατανάλωσης οξυγόνου ανά επιβάτη στο υποβρύχιο», τόνισε.
Σημείωσε ότι ομάδα έρευνας επιχειρεί με την υπόθεση ότι έχουν περίπου 20 ώρες για να βρουν και να διασώσουν το υποβρύχιο.
Πολύ δύσκολη η ανάσυρση του Titan
Η ανάσυρση του Titan είναι ιδιαίτερα δύσκολη ακόμα και αν εντοπιστεί, δήλωσε στο CBC ο Ντέιβιντ Μαρκέ, πρώην διοικητής υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Όπως τόνισε, χρειάζονται τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) ικανά να δώσουν στους χειριστές που βρίσκονται στην επιφάνεια μια σαφή εικόνα της θέσης του υποβρυχίου, τυχόν εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν και πού να συνδέσουν καλώδια ικανά για να το ανυψώσουν χιλιάδες μέτρα μέσα από το νερό. Εάν το Titan και το πενταμελές πλήρωμά του έχουν φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού, θα βρίσκονται 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) κάτω από την επιφάνεια στον βυθό της θάλασσας. Είναι ένα πολύ βαθύ σημείο για να φτάσουν τα περισσότερα ROV. Πρόσθεσε πως «μόνο ένα μικρό ποσοστό των υποβρυχίων του κόσμου λειτουργεί τόσο βαθιά».