Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου όπως προβλέπεται σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Μιλώντας στη Διάσκεψη για τη Σταθεροποίηση της Λιβύης που διεξάγεται στην Τρίπολη, ο Ντμπεϊμπά είπε πως είναι δυνατό να τελειώσει η παρατεταμένη κρίση όπου έχει βυθιστεί η χώρα μετά την εξέγερση με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ανώτατης εκλογικής επιτροπής να διεξαγάγει (την ψηφοφορία) την προγραμματισμένη ημερομηνία. Απευθύνω έκκληση για ευρεία και αποτελεσματική συμμετοχή των Λίβυων στις εκλογές», είπε ο Ντμπεϊμπά.
Κρίσιμο βήμα προς την ειρήνη οι εκλογές στη Λιβύη
Οι εκλογές, που συμφωνήθηκαν βάσει μιας ειρηνευτικής διαδικασίας την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ, θεωρούνται ως ένα κρίσιμο βήμα στις προσπάθειες να μπει τέλος σε μια δεκαετία βίας με την ανάδειξη μιας νέας πολιτικής ηγεσίας η νομιμότητα της οποίας θα είναι ευρέως αποδεκτή.
Η διαδικασία του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, αν και το Κοινοβούλιο έχει εκδώσει νόμο για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εκείνη την ημερομηνία, έχει εκδώσει επίσης έναν ξεχωριστό νόμο όπου αναφέρεται πως οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Άλλοι πολιτικοί θεσμοί στη Λιβύη απέρριψαν τις κοινοβουλευτικές προτάσεις.
Η κατάσταση στη Λιβύη δεν ήταν πολύ σταθερή μετά την εξέγερση εναντίον του Καντάφι και η νομιμότητα διαφόρων πολιτικών θεσμών της έχει αμφισβητηθεί κατ΄επανάληψη από τότε.
Οποιαδήποτε προσπάθεια να διεξαχθούν εκλογές χωρίς την εκτεταμένη αποδοχή αντίπαλων πολιτικών θεσμών θα μπορούσε να οδηγήσει σημαντικές παρατάξεις να απορρίψουν τις εκλογές, με το ενδεχόμενο να προκληθεί άλλο ένα βίαιο σχίσμα.
Η ένωση των κατακερματισμένων ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ανάμεσα σε ομάδες που είναι μοιρασμένες σε δύο μεγάλους συνασπισμούς ανατολικά και δυτικά, καθώς και η επίλυση του ρόλου των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων στη Λιβύη, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας.
"Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον πλήρη σεβασμό της αρχής της μη ανάμιξης. Αποτρεπτικές ενέργειες θα πρέπει να ληφθούν εναντίον όλων εκείνων που παρεμβαίνουν στην κυριαρχία των άλλων", δήλωσε η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Μανγκούς, αναφερόμενη στις ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοαφρικανική χώρα.
Ο ρόλος των μεγάλων ξένων χωρών θεωρείται κρίσιμης σημασίας ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος σημαντικών παραγόντων που μπορεί να επιδιώξουν να υπονομεύσουν τη διαδικασία αν θεωρήσουν ότι τα συμφέροντά τους απειλούνται.
Ωστόσο η διεθνής κοινότητα έχει διαφορετικές απόψεις για τη σύγκρουση στη Λιβύη, με περιφερειακές δυνάμεις να υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές πριν από την πιο πρόσφατη ώθηση προς την ειρήνη.
Η βοηθός γενική γραμματέας πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, δήλωσε πως οι εκλογές πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την ένωση των λιβυκών στρατιωτικών θεσμών και πως όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από τη χώρα.