Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στήριξε τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μιλώντας στη Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης που ξεκίνησε σήμερα στην Τρίπολη.
Ο Ντμπεϊμπά δήλωσε επίσης ότι είναι εφικτό να τερματιστεί η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Πριν από την έναρξη της διάσκεψης ο Λίβυος μεταβατικός πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει βιώσιμη σταθερότητα στη χώρα προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι θεσμοί της.
«Οι Λίβυοι επιλέγουν σήμερα την ειρήνη και τη σταθερότητα»
«Οι Λίβυοι επιλέγουν σήμερα την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τρίπολη επούλωσε τις πληγές της για να γίνει μια ενοποιημένη πρωτεύουσα», έγραψε στο Twitter ο Ντμπεϊμπά.
«Η σταθερότητα της Λιβύης είναι ο μόνος δρόμος προς την ανοικοδόμηση των πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών μας καθώς και των υποδομών ασφαλείας», πρόσθεσε.
Οι σημαίες περίπου 30 χωρών που συμμετέχουν στη «Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης» έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Τρίπολης, που παραμένει κλειστός λόγω του γεγονότος.
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη Γιαν Κούμπις συμμετέχουν στη διάσκεψη αυτή, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η χώρα της βόρειας Αφρικής προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, έπειτα από μια δεκαετία χάους και συγκρούσεων.
Παράλληλα πολλοί υπουργοί Εξωτερικών αναμένονται στην Τρίπολη, ενώ τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί ο Γιάελ Λέμπερτ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μετά από χρόνιες συγκρούσεις ορίστηκε νέα μεταβατική κυβέρνηση
Έπειτα από χρόνια ένοπλων συγκρούσεων και διχασμού μεταξύ δύσης και ανατολής, στις αρχές του έτους διορίστηκε νέα, μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Για τη διεθνή κοινότητα προτεραιότητα είναι η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, οι οποίες όμως απειλούνται από αβεβαιότητα λόγω των έντονων εσωτερικών διαφωνιών.
Καθώς η σύγκρουση στη Λιβύη τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές δυνάμεις, η Τρίπολη «θέλει να δώσει έμφαση στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της» χώρας, είχε τονίσει η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάζλα Αλ Μάνγκους πριν από την έναρξη της διάσκεψης.
Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί στη διάρκεια της διάσκεψης είναι αυτό των μισθοφόρων. Τον Δεκέμβριο του 2020 ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι περίπου 20.000 μισθοφόροι και ξένοι μαχητές βρίσκονται στη Λιβύη: Ρώσοι του ομίλου Βάγκνερ, πολίτες του Τσαντ, Σουδανοί, Σύροι, αλλά και πολλές εκατοντάδες Τούρκοι στρατιωτικοί βάσει της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογράψει η πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με την Άγκυρα.
Έκτοτε κάποιοι έχουν αποχωρήσει, σύμφωνα με την Τρίπολη. Στις αρχές του μήνα οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο αντίπαλων λιβυκών πλευρών είχαν συμφωνήσει σε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης» για την απομάκρυνσή τους, χωρίς να θέσουν σαφές χρονοδιάγραμμα.