Λίγα 24ωρα μετά την πρωτοφανή «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλληφθεί ο Ρομάν Προτάσεβιτς, ο νεαρός δημοσιογράφος βγήκε και «ομολόγησε» ότι έχει ενορχηστρώσει τις περσινές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Μινσκ.
Η εμφάνιση του μπλόγκερ προκάλεσε την αντίδραση της οικογένειάς του αλλά και δημοσιογράφων από τη Λευκορωσία, οι οποίοι είδαν έναν άνθρωπο που έχει ξυλοκοπηθεί.
«Είναι πιθανό η μύτη του να είναι σπασμένη, διότι έχει αλλάξει το σχήμα της και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα», δήλωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς μιλώντας στο Reuters από το Βρότσλαου της Πολωνίας, όπου ζει με τη σύζυγό του.
«Δεν είναι δικές του λέξεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλά. Μοιάζει πολύ συνεσταλμένος και μπορεί κανείς να δει ότι είναι νευρικός», πρόσθεσε. «Και αυτά δεν είναι δικά του τσιγάρα στο τραπέζι, δεν καπνίζει αυτά. Οπότε πιστεύω ότι τον ανάγκασαν» είπε ο πατέρας του, και πρόσθεσε: «Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή, διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο».
Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, υποστηρικτές του Ρομάν Προτάσεβιτς εξέφραζαν τους φόβους τους για τα βασανιστήρια που θα υποστεί ο 26χρονος αντιφρονών. Αλλωστε, ο ίδιος μέσω του καναλιού του «Νexta» είχε αποκαλύψει τα όσα αποτρόπαια και απάνθρωπα συμβαίνουν μέσα στις αίθουσες βασανιστηρίων του Μινσκ.
Βίντεο: Ουρλιαχτά μέσα από τις φυλακές της Λευκορωσίας
Οπως αποκαλύπτεται σε ρεπορτάζ, διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί, είχαν σπασμένα οστά και δόντια, μώλωπες, εγκαύματα, εγκεφαλικά τραύματα και νεφρικές βλάβες. Η αστυνομία κρατά τους ανθρώπους τρεις ημέρες χωρίς ύπνο, κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστησαν ηλεκτροπληξίες, τους άφησαν χωρίς φαγητό, ενώ οι φρουροί τους ανάγκαζαν να υπογράψουν ομολογίες.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», η σκληρότητα ήταν τέτοια που βίντεο που τραβήχτηκε από μάρτυρα κατέγραψε κραυγές θυμάτων που αντηχούσαν από τα τείχη της φυλακής στο Μινσκ μέσα στη νύχτα.
Πέρυσι, ο Αρτιόμ Βαζένκοφ περιέγραψε τα βασανιστήρια που υπέστησαν και άλλοι στο κέντρο κράτησης της Ακρεστίνα. Οσα είχε δηλώσει συγκλονίζουν…
«Ήταν φρικτό -όχι αυτό που είδα, αλλά αυτό που άκουσα», είχε πει ο Vazhenkov σε συνέντευξή του στο Current Time μετά την απελευθέρωσή του. «Τη νύχτα, από το παράθυρό μας μπορούσαμε να ακούσουμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να φωνάζουν».
«Την πρώτη μέρα δεν μας έδωσαν νερό και δεν μας άφησαν να πάμε στην τουαλέτα», εξήγησε ο Βαζένκοφ και πρόσθεσε: «Ερχονταν και μας χτυπούσαν, μόνο για διασκέδαση. Ελεγαν: ''Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο σας επανεκπαιδεύουμε, ζώα''. Αναγκαζόμασταν συνεχώς να ξαπλώνουμε στο πάτωμα».
Εκτός από τους ξυλοδαρμούς, ο Βαζένκοφ και άλλοι αναγκάστηκαν να γονατίζουν για ώρες στο τσιμεντένιο πάτωμα με τα μέτωπά τους να γέρνουν στο έδαφος. «Ολόκληρο το σώμα ήταν μουδιασμένο, οι άνθρωποι πραγματικά ούρλιαζαν από τον πόνο», ανέφερε.
«Οτιδήποτε έλεγες πυροδοτούσε μια επιθετική αντίδραση», θυμάται, «''Μπορώ να έχω νερό;'' -επιθετική αντίδραση. ''Πρέπει να πάμε στην τουαλέτα'' -επιθετική αντίδραση. Αυτές οι καταστάσεις δεν τελείωναν πάντα με ξυλοδαρμούς, αλλά κάθε λέξη που λέγαμε αντιμετωπιζόταν από προσβολές και ταπείνωση».
Ο βασανισμός «χελιδόνι» στη φυλακή της Λευκορωσίας
Ο Βαζένκοφ είχε αποκαλύψει ότι μια από τις πιο ακραίες μορφές βασανιστηρίων που παρακολούθησε ήταν το λεγόμενο «χελιδόνι», όταν ένας κρατούμενος δενόταν με χειροπέδες πίσω από την πλάτη του και ανυψωνόταν... «Ηταν εγγυημένο ότι προκαλεί εξάρθρωση», είπε.
Εκτός, όμως, από τη σωματική κακοποίηση, οι κρατούμενοι εξευτελίζονταν από τους φρουρούς. «Στο κελί, για παράδειγμα, ο καθένας ήταν μόνο με τα εσώρουχα για κάποιον λόγο. Επιπλέον, υπήρχε μια υπόθεση στην οποία ένας νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με τα εσώρουχά του και καταδικάστηκε σε 14 ημέρες», δήλωσε ο Βαζένκοφ, συμπληρώνοντας: «Βγήκε από το κελί και οδηγήθηκε, όπως είπε και όπως κατάλαβα, στη στάση του χελιδονιού στο δικαστήριο, που ήταν κοντά».
Μέσα στο σκοτάδι και τα βασανιστήρια, υπήρχε ένα φως ελπίδας, που έκανε τους κρατούμενους να αναθαρρούν. Τα όσα άκουγαν απ’ όσους έρχονταν τους γέμιζαν δύναμη, ενώ έξω από το κέντρο κράτησης ορισμένοι άκουγαν τους αγαπημένους τους.
«Ακούγαμε ότι οι άνθρωποι στην άλλη πλευρά του τείχους μάς υποστήριζαν και φώναζαν: "Περίμενε! Περίμενε! Είμαστε μαζί σου". Θυμάμαι όταν ένα κορίτσι φώναξε: ''Βάνια, σε αγαπώ! Όταν βγεις, θα παντρευτούμε''! Ήταν πραγματικά συγκινητικό», αναφέρει ο Βαζένκοφ, λέγοντας ότι ακόμα και αυτές οι στιγμές ελπίδας προκαλούσαν φόβο. «Από τη μία πλευρά, αυτό μας έδινε ελπίδα, αλλά, από την άλλη πλευρά, ταρακούνησε την αστυνομία και φοβόμασταν ότι θα μας πυροβολήσουν από τον θυμό και την επιθετικότητά τους».
Η Διεθνής Αμνηστία και οι τοπικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες από διαδηλωτές στη Λευκορωσία, οι οποίοι περιγράφουν ότι βασανίζονται ή υφίστανται άλλου είδους κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων της απογύμνωσης, του ξυλοδαρμού και της απειλής με βιασμό. Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι τα κέντρα κράτησης σε ολόκληρη τη Λευκορωσία έχουν γίνει «αίθουσες βασανιστηρίων».
Πηγή: Daily Mail και rferl org