Ένα μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί από το φημισμένο για τους αμπελώνες του, Μπορντό της Γαλλίας, που παρέμεινε επί περισσότερο από έναν χρόνο στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τη γη, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Christies.
Όπως διαβάζουμε στο BBC, το μπουκάλι Petrus του 2000, ποικιλίας Μερλό από αμπελώνες στην περιοχή του Μπορντό, βρέθηκε επί 14 μήνες σε τροχιά γύρω από τη γη, στα πλαίσια έρευνα για τις συνθήκες ωρίμανσης του κρασιού στο διάστημα.
Την Τρίτη, ο οίκος Christie’s ανακοίνωσε πως το μπουκάλι αυτό θα τεθεί σε δημοπρασία με την τιμή πώλησής του να εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 830.000 ευρώ. Ο Τιμ Τρίπτρι, οινολόγος που εργάζεται στον οίκο, δήλωσε στο BBC πως μαζί με το ταξιδεμένο μπουκάλι, ο τυχερός θα πάρει και ένα μπουκάλι της ίδιας εσοδείας που ωρίμασε στη γη, προκειμένου να μπορεί να κάνει τη σύγκριση.
Η αποστολή 12 μπουκαλιών κρασί από το Μπορντό στο διάστημα
Η εταιρία Space Cargo Unlimited έστειλε 12 τέτοια μπουκάλια κρασί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Νοέμβριο του 2019. Έπειτα από περισσότερες από 400 ημέρες στο διάστημα, όπου ταξίδευαν με 300 χιλιόμετρα την ώρα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, τα κρασιά επέστρεψαν στη γη τον Ιανουάριο του 2021.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση του διαστήματος στο κρασί, ενώ γευσιγνώστες είχαν το προνόμιο να δοκιμάσουν από την ξεχωριστή αυτή παρτίδα, στο πανεπιστήμιο του Μπορντό τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να συγκρίνουν τη γεύση του με μπουκάλια που ωρίμασαν στη γη.
Η επίδραση της μηδενικής βαρύτητας στη γεύση του κρασιού
«Είναι δύσκολο να πω αν ήταν καλύτερο ή χειρότερο. Αλλά ήταν σίγουρα διαφορετικό» δήλωσε η Τζέιν Άνσον, δημοσιογράφος που βρέθηκε στην οινογευσία. «Τα αρώματα ήταν πιο έντονα λουλουδάτα και με γεύση καπνού – κάτι που θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς σε ένα μπουκάλι Petrus κατά την παλαίωση».
Για την Άνσον, η επιλογή της συγκεκριμένης ετικέτας ήταν πολύ έξυπνη, καθώς εκτός από την φήμη του, το κρασί αυτό από το Μπορντό είναι κατάλληλο για παλαίωση. «Δεν υπάρχουν πολλά κρασιά που μπορούν να παλιώσουν για 60, 70 ή και περισσότερα χρόνια και το Petrus είναι ένα από αυτά» δήλωσε.
Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα κρασιά που ταξίδεψαν στο διάστημα
Το κρασί βρέθηκε στον διαστημικό σταθμό στα πλαίσια της αποστολής WISE (Σοφία), που στόχο έχει να καταγράψει τις επιδράσεις της μηδενικής βαρύτητας σε μια σειρά από προϊόντα, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτή η παραγωγή ή/και συντήρηση/ωρίμανσή τους στο διάστημα.
Τα έσοδα από τη δημοπρασία του κρασιού θα τροφοδοτήσουν την εταιρεία προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνές της στο διάστημα. Από τα 12 κρασιά που ωρίμασαν μακριά από τη γη, μόνο αυτό θα πωληθεί. Τρία εξ αυτών ανοίχτηκαν κατά τη δοκιμασία στο Μπορντό, ενώ 8 θα φυλαχθούν για περαιτέρω μελλοντική έρευνα.