Νέα δεδομένα που συνδέουν την Covid-19 με σκύλους ρακούν στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν παρέχουν «σημαντικά επαυξητικά στοιχεία», που υποστηρίζουν το σενάριο προέλευσης του κορωνοϊού από άγρια ζώα, σύμφωνα με επιστήμονα που μελέτησε την εμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα.
Μια νέα ανάλυση δειγμάτων που συλλέχθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά Χουανάν στο κέντρο της Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν πολλά από τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, εντόπισε γενετικά στοιχεία του κορωνοϊού με μεγάλες ποσότητες DNA σκύλου ρακούν, ανέφεραν αυτή την εβδομάδα το The Atlantic και οι New York Times. Και σύμφωνα με τον ιολόγο και ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες, Ντόμινικ Ντουάιερ, τα ευρήματα συνιστούν μια ισχυρή ένδειξη ότι είχαν μολυνθεί τα εν λόγω θηλαστικά, που πωλούνται ζωντανά στην αγορά της Ουχάν και είναι γνωστά για την ευαισθησία τους στους κορωνοϊούς.
«Δεν είναι ότι θα αναφωνήσεις “εύρηκα”, αλλά είναι μια αρκετά μεγάλη πρόοδος», δήλωσε ο Ντουάιερ , που μετείχε στο κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που μετέβησαν στην Ουχάν για να μελετήσουν την προέλευση του κορωνοϊού. Kι όπως είπε, τα δείγματα συλλέχθηκαν σε περιοχή της αγοράς της κινεζικής μεγαλούπολης, όπου καταγράφηκαν κρούσματα της Covid-19.
«[Τα ευρήματα] δεν λένε ακόμη πώς μπήκε [ο κορωνοϊός] σε ένα σκύλο ρακούν ή σε άνθρωπο, αλλά είναι σημαντικές έμμεσες αποδείξεις», δήλωσε ο Ντουάιερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Ενισχύεται το σενάριο προέλευσης του κορωνοϊού από άγρια ζώα
Τα νέα ευρήματα έρχονται να στηρίξουν τις προσπάθειες εντοπισμού της πηγής προέλευσης της πανδημίας, που έχει πυροδοτήσει ένα γεωπολιτικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Πολλοί, όπως το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το FBI υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά όπως λέει ο Ντουάιερ, τα τελευταία δεδομένα γέρνουν την πλάστιγγα των αποδεικτικών στοιχείων υπέρ της ζωικής προέλευσης της Covid-19.
Τα γονιδιωματικά δεδομένα από τα δείγματα, που ελήφθησαν από την αγορά Χουανάν της Ουχάν, υποβλήθηκαν από Κινέζους επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα στην GISAID, μια παγκόσμια επιστημονική κοινοπραξία που διατηρεί μια βάση δεδομένων με αλληλουχίες κορωνοϊού.
Οι ερευνητές κατέληξαν πέρυσι σε ένα προσχέδιο μελέτης, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρχαν ενδείξεις μολυσμένων με τον κορωνοϊό ζώων, όμως άλλοι, εκτός Κίνας, επιστήμονες, που αναλύουν τα ίδια δεδομένα, ανακάλυψαν, σύμφωνα με το Atlantic, ότι αρκετά δείγματα από την αγορά της Ουχάν, που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2 είχαν επίσης ζωικό γενετικό υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου ταίριαζε με τον κοινό σκύλο ρακούν, που ονομάζεται έτσι λόγω της επιφανειακής του ομοιότητας με το ρακούν, αλλά είναι στενός συγγενής των αλεπούδων.