Οι αρχές της Κούβας αναγκάστηκαν να επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς στην κυκλοφορία των προσώπων και των οχημάτων προς και από την πρωτεύουσα, την Αβάνα, καθώς κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό των τελευταίων τριών μηνών.
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Αβάνα
«Τα πράγματα είναι άσχημα, δεν θα μπορούσαμε να το πούμε αλλιώς», τόνισε ο διευθυντής του τμήματος επιδημιολογίας του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, κατά την έναρξη της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την πανδημία.
Το βράδυ της Πέμπτης επιβεβαιώθηκαν 54 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 43 στην Αβάνα, «ο υψηλότερος αριθμός» των «τελευταίων μηνών», εξήγησε ο Ντουράν. Επρόκειτο για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό μολύνσεων από την 1η Μαΐου.
Τη 19η Ιουλίου, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της νήσου δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η οποία επιβεβαιώθηκε πως έφθασε στην Κούβα τον Μάρτιο.
Αναζωπύρωση κορωνοϊού μετά την άρση των μέτρων
Όμως, μετά την έναρξη της διαδικασίας άρσης των περιοριστικών μέτρων, οι αρχές διαπιστώνουν αναζωπύρωση της εξάπλωσης, με περίπου τριάντα κρούσματα μόλυνσης την ημέρα κατά μέσον όρο. Τα αεροδρόμια παραμένουν έτσι κλειστά.
Για να ελεγχθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη σειρά μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων και των οχημάτων.
Οι μετακινήσεις μεταξύ της Αβάνας και των γειτονικών επαρχιών Ματάνσας, Αρτεμίσα και Μαγιαμπέκε απαγορεύθηκαν, ενώ μπαρ, εστιατόρια και ντισκοτέκ υποχρεούνται να κλείνουν στις 21:00.
Ως το βράδυ της Πέμπτης, η Κούβα κατέγραφε 2.829 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 88 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να χαλαρώσουμε, δεν έχουμε απολύτως κανένα δικαίωμα να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο προειδοποίησε ότι εάν η τάση δεν αντιστραφεί, «δεν θα υπάρχουν άλλες λύσεις παρά να περάσουμε (…) σε σωματική απομόνωση, σε κοινωνική απομόνωση», δηλαδή την επιβολή γενικού περιορισμού.