Σοκ προκαλούν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, σύμφωνα με την οποία η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε κατά σχεδόν δύο χρόνια το προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία, ανατρέποντας την τάση, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους γονείς και τους παππούδες τους
Αλλά ακόμη και αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να μην αντανακλούν την πραγματική εικόνα των επιπτώσεων της φονικής πανδημίας στη δημόσια υγεία σε Αγγλία και Ουαλία, καθώς πολλοί θάνατοι από ασθένεις, Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά επεισόδια, άσθμα, γρίπη και πνευμονία, που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020, μπορεί στην πραγματικότητα να οφείλονται σε μη διαγνωσμένα κρούσματα της Covid-19.
Σύμφωνα με την έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η Covid-19 μείωσε το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες από 83,5 χρόνια το 2019 σε 81,8 χρόνια για εκείνες που γεννήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 και από 79,9 σε 78 χρόνια για τους άνδρες. «Οι εκτιμήσεις για το 2019 και το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,7 και 1,9 χρόνια για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα. Και για να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό, αρκεί να αναφέρουμε ότι το προσδόκιμο ζωής για τους εκπροσώπους των δύο φύλων υποχώρησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 στα επίπεδα του 2008», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Ζοζέ Μανουέλ Αμπούρτο του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ενός ατόμου εκλαμβάνεται ως δείκτης της υγείας του πληθυσμού και μπορεί να ρίξει φως στις σωρευτικές επιπτώσεις μιας πανδημίας. Η μελέτη, που κοινοποιήθηκε σε ακαδημαϊκό ιστότοπο, πριν από τη δημοσίευσή της σε ειδική επιθεώρηση, χρησιμοποίησε επίσημα στοιχεία για τη θνησιμότητα όλων των αιτιών από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών από τις 2 Μαρτίου - την πρώτη φορά που καταγράφηκε θάνατος Covid-19 στην Αγγλία και την Ουαλία - έως τα τέλη Ιουνίου.