Κορωνοϊός: Επανεξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων στη Μεγάλη Βρετανία - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Επανεξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων στη Μεγάλη Βρετανία

Ασθενοφόρο με ασθενή που έχει κρούσμα κορωνοϊού
Φωτογραφία: ΑP images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός του κορωνοϊού στη Βρετανία είναι ανάμεσα στο 0,7-0,9, δήλωσε η κυβέρνηση, παραμένοντας αναλλοίωτος από την περασμένη εβδομάδα.

Ο τρέχον ρυθμός αύξησης της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από -5% έως -1%, ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο για την επιστήμη. Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα την «επείγουσα επανεξέταση» του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι θάνατοι από κορωνοϊό έπειτα από την προδημοσίευση μιας μελέτης που κάνει λόγο για ενδεχόμενη υπερεκτίμηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιατί κανείς δεν μπορεί να αναρρώσει από τον κορωνοϊό στην Αγγλία»

Η μελέτη υπό τον τίτλο «Γιατί κανείς δεν μπορεί να αναρρώσει από την Covid-19 στην Αγγλία» συντάχθηκε από τον Γιουν Λόουκ, από το Πανεπιστήμιο Ιστ Άνγκλια, και τον Καρλ Χένεγκαν, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England - PHE), «ένας ασθενής που βρέθηκε θετικός στο τεστ αλλά θεραπεύθηκε και μπόρεσε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα καταμετρηθεί ανάμεσα στους νεκρούς από Covid ακόμη κι αν υπέστη καρδιακή προσβολή ή παρασύρθηκε από λεωφορείο τρεις μήνες αργότερα».

«Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ζήτησε από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας να προχωρήσει σε επείγουσα επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο καταγράφονται τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στον αριθμό των θανάτων που συνδέονται με την Covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι υπολογίζονται οι νεκροί από κορωνοϊό στη Βρετανία

Όταν ένας ασθενής πεθαίνει, ειδοποιείται το κεντρικό μητρώο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health System - NHS). Ο κατάλογος όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αναθεωρείται καθημερινά, προκειμένου να επαληθεύεται ο θάνατος των ασθενών.

«Η PHE φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την ημερομηνία του αποτελέσματος του τεστ για την Covid-19 ούτε αν ο ασθενής θεραπεύθηκε και εξήλθε από το νοσοκομείο. Όποιος βρέθηκε θετικός στην Covid αλλά πέθανε στη συνέχεια, από οποιαδήποτε αιτία, περιλαμβάνεται στα στοιχεία των θανάτων από Covid της PHE», σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι καιρός «να διορθωθεί αυτό το στατιστικό λάθος, που οδηγεί σε μια υπερεκτίμηση των θανάτων που συνδέονται με την Covid» και προτείνει να παραμείνουν στον κατάλογο οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων που επήλθαν 21 ώρες έπειτα από ένα θετικό τεστ. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως η μελέτη τους δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από μια επιτροπή ειδικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ