Δεκαπέντε Αμερικανοί τουρίστες βρίσκονται σε καραντίνα στο ξενοδοχείο κοντά στη Βηθλεέμ, όπου είχε καταλύσει και το γκρουπ των 21 Ελλήνων προσκυνητών, στο πλαίσιο προφυλάξεων εναντίον του κορονωϊού.
Στο ξενοδοχείο Angel στη Μπέιτ Τζάλα κοντά στη Βηθλεέμ, όπου διαγνώστηκαν επτά κρούσματα του κορωνοϊού, έχουν τεθεί σε καραντίνα συνολικά τουλάχιστον 40 άτομα, εκ των οποίων οι 25 είναι Παλαιστίνιοι -μέλη του προσωπικού και πελάτες, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post. «Στο ξενοδοχείο βρίσκεται μια 15μελής αμερικανική αντιπροσωπεία. Εξακολουθούν να είναι εκεί και αντιμετωπίζονται βάσει των κανονισμών περί καραντίνας όπως και όλοι οι άλλοι που βρίσκονται εκεί», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ιμπραήμ Μελχέμ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σχόλια από Aμερικανούς αξιωματούχους στην περιοχή.
«Το προσωπικό μου κι εγώ βρισκόμαστε στο ξενοδοχείο», δήλωσε η διευθύντρια του Angel Hotel, Μαριάνα αλ-Άρτζα. «Οι Αμερικανοί έφυγαν από το ξενοδοχείο σήμερα το πρωί, αλλά η παλαιστινιακή τουριστική αστυνομία τους γύρισε πίσω επειδή δεν μπορούσαν να τους βρουν άλλο κατάλυμα στην περιοχή» της Βηθλέεμ. Πρόσθεσε δε ότι όλοι οι πελάτες βρίσκονται απομονωμένοι σε δωμάτιο και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο. «Οι Αμερικανοί [πελάτες] γνωρίζουν την κατάσταση και είναι σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας τους. Οι Ισραηλινές Αρχές ζήτησαν να τεθούν οι Αμερικανοί επί 14 ημέρες σε καραντίνα, προτού γίνουν δεκτοί στο Ισραήλ», συνέχισε.
Δύο θάνατοι από τον κορωνοϊό στη Φλόριντα
Εξάλλου δύο άνθρωποι υπέκυψαν από τον κορωνοϊό στη Φλόριντα, τα πρώτα θύματα στις ΗΠΑ πέραν της δυτικής ακτής, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, οι υγειονομικές Αρχές της Φλόριντα. Πρόκεται για άτομα που είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό, διευκρίνισαν οι Αρχές, προσθέτοντας πως στη Φλόριντα υπάρχουν άλλα 12 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Με αυτούς τους δύο νεκρούς ανέρχεται σε 16 ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ. Όλοι οι άλλοι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε δύο Πολιτείες που βρέχονται από τον Ειρηνικό, την Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Συνολικά περισσότερα από 200 πρόσωπα έχουν μολυνθεί από τον ιό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αύξηση των κρουσμάτων στα ΗΑΕ και το Κατάρ
Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυξήθηκε από 30 σε 45, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Το Κατάρ ανέφερε επίσης το 12ο κρούσμα του κορωνοϊού, έναν πολίτη του Κατάρ που είχε επισκεφθεί το Ιράν, πρόσθεσε το υπουργείο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους και όσους διαμένουν εκεί να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενώ όλα τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο, Κυριακή, για έναν μήνα. Δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί σε όλη τη χώρα. Οι αγώνες σε μερικά αθλήματα, όπως ιπποδρομίες και ποδόσφαιρο, διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς θεατές.
Η Σαουδική Αραβία έχει κλείσει τα χερσαία σύνορά της με τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν με εξαίρεση τα εμπορικά φορτηγά οχήματα ενώ επιτρέπει πτήσεις από τις χώρες αυτές μόνο σε τρία από τα αεροδρόμιά της. Το Κουβέιτ έχει αναστείλει για μια εβδομάδα τις πτήσεις προς και από την Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, το Μπανγκλαντές, τις Φιλιππίνες, την Ινδία και τη Σρι Λάνκα και έχει απαγορεύσει την είσοδο ξένων που είχαν επισκεφθεί τις χώρες αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Τέσσερα τα κρούσματα στο Αφγανιστάν
Το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα αυξήθηκαν σε τέσσερα. «Τρία κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν στη δυτική επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν», δήλωσε στο Reuters ο Ουαχιντουλάχ Μαγιάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας πως από τα 36 ύποπτα κρούσματα που εξετάσθηκαν στην Καμπούλ, τα 33 βγήκαν αρνητικά.
Η Χεράτ συνορεύει με το Ιράν, μία από τις χώρες εκτός της Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, με περισσότερα από 4.000 κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ο Μαγιάρ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Ιράν είναι ευάλωτα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εκατομμύρια Αφγανοί ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα και πολλοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πολιτική και οικονομική πίεση να επιστρέψουν.
Ο Μαγιάρ δήλωσε επίσης πως το κόστος της διαγνωστικής εξέτασης για τον κορωνοϊό επιβαρύνει σοβαρά το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν, η οικονομία του οποίου έχει πληγεί από χρόνια συγκρούσεων. Κάθε διαγνωστικό κιτ --με το οποίο μπορούν να εξετασθούν περίπου 50 ύποπτα κρούσματα-- κοστίζει περίπου 1.600 δολάρια, δήλωσε.