Η Βασιλική της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ θα κλείσει για «προληπτικούς λόγους», έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού Covid-19 στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Οχθης.
Αυτό ανακοίνωσε εκκλησιαστικός αξιωματούχος, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές απαγόρευσαν στα ξενοδοχεία της Δυτικής Οχθης να υποδέχονται ξένους τουρίστες.
Η απαγόρευση ισχύει για δύο εβδομάδες και θα εφαρμοσθεί από αύριο.
«Σεβόμαστε την απόφαση των αρχών διότι η ασφάλεια έχει προτεραιότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος , αφού ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας κάλεσε τις εκκλησίες και τα τεμένη, μεταξύ άλλων, να κλείσουν για τον φόβο διάδοσης του νέου ιού τύπου κορώνα. «Αν δεν γίνει σήμερα (το κλείσιμο), θα γίνει αύριο», πρόσθεσε ο εκκλησιαστικός αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε εξηγώντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις παλαιστινιακές αρχές.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Βασιλική της Γεννήσεως παρέμεινε ανοικτή σήμερα το πρωί.
Ελληνες τουρίστες είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο της Βηθλεέμ όπου εντοπίσθηκαν ύποπτα κρούσματα
Νωρίτερα, ο παλαιστίνιος υπουργός Υγείας είχε κάνει λόγο για την εμφάνιση ύποπτων κρουσμάτων σε ξενοδοχείο της περιοχής της Βηθλεέμ, των πρώτων στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ελληνες τουρίστες είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο αυτό στο τέλος του Φεβρουαρίου και δύο από αυτούς ανακάλυψαν αργότερα ότι έχουν προσβληθεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμάντ Σαχάντεχ, παλαιστίνιος αξιωματούχος του τομέα Υγείας στον νότιο τομέα της Δυτικής Οχθης.
Σύμφωνα με τον παλαιστίνιο αξιωματούχο, τέσσερα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν μεταξύ των μελών του προσωπικού του ξενοδοχείου.
Κορωνοϊός: Ο πρώτος συναγερμός για τους Αγίους Τόπους στις 22 Φεβρουαρίου
Ο πρώτος συναγερμός είχε σημάνει στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στις 22 Φεβρουαρίου, χωρίς να ακολουθήσει λήψη δραστικών μέτρων, όταν οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές προσπάθησαν να ελέγξουν το κύμα φόβου για πιθανό ξέσπασμα του ιού Covid-19 μετά τις πληροφορίες ότι προσκυνητές από την Νότια Κορέα που πραγματοποίησαν ταξίδι στους Αγίους Τόπους διαγνώσθηκαν αργότερα ως φορείς του ιού.
Τουλάχιστον δεκαοκτώ τουρίστες, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μετά την επιστροφή τους στην Νότια Κορέα, είχαν επισκεφθεί ορισμένους από τους πιο πολυσύχναστους τόπους, όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην παλιά Ιερουσαλήμ και η Σπηλιά των Πατριαρχών στην Δυτική Οχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ.
Το υπουργείο έδωσε τότε στην δημοσιότητα την διαδρομή της ομάδας των τουριστών από την Νότια Κορέα και ανακοίνωσε ότι διεξάγει «επιδημιολογική έρευνα» για να εντοπίσει πιθανή διάδοση. Εδωσε δε εντολή σε όποιον ήρθε σε στενή επαφή με την ομάδα να το αναφέρει στις αρχές και να παραμείνει περιορισμένος στο σπίτι του για 14 ημέρες παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είχε εκδώσει τότε αντίστοιχες οδηγίες για τα παλαιστινιακά εδάφη.
Περί τους 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν στην συνέχεια να παραμείνουν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες, αφού είχαν έλθει σε επαφή με τους νοτιοκορεάτες τουρίστες στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών στους Αγίους Τόπους.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.