Το γράφημα που εξηγεί τους λόγους που η ΕΕ έθεσε εμπάργκο στην είσοδο τουριστών από τις ΗΠΑ, λόγω κορωνοϊού, δημοσιεύει σε άρθρο του το CNN.
Στο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του CNN, περιγράφεται η απόφαση των Βρυξελλών να ανακοινώσει επίσημα τις 15 χώρες εκτός Ευρώπης, στις οποίες θα επιτραπεί σε πρώτη φάση η είσοδος εντός των συνόρων της ΕΕ. Η Ένωση συμφώνησε σε μια σειρά από συστάσεις αναφορικά με τον κορωνοϊό, προκειμένου να επιτρέψει στους πολίτες αυτών των χωρών να επισκεφτούν τη γηραιά ήπειρο από την Τετάρτη 1 Ιουλίου.
Αυτές είναι οι χώρες εκτός Ευρώπης που επιτρέπονται στην Ελλάδα
Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα. Σε ό, τι αφορά στην Κίνα το άνοιγμα των συνόρων θα εξεταστεί επί τη βάση της αμοιβαιότητας.
Παρότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην σημασία της επανασύνδεσης της χώρας με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το CNN, ένα και μόνο γράφημα, εξηγεί απόλυτα την απόφαση των Βρυξελλών.
Το γράφημα με τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Στο γράφημα που δημοσιεύει το CNN αποτυπώνεται η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τον περασμένο Φλεβάρη μέχρι και σήμερα. Οι δύο καμπύλες εξηγούν πως Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθούν αντίθετες πορείες σε ό, τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην ΕΕ φαίνεται πως έφτασαν στο ζενίθ στα μέσα Μαρτίου και τώρα παρουσιάζουν εμφανή καθοδική τάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNN που βασίζονται στο κέντρο ερευνών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, τα νέα κρούσματα είναι σταθερά λιγότερα από 10.000 καθημερινά στην ΕΕ, τον τελευταίο μήνα.
Αντίθετα, η διάγνωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ φαίνεται πως έχει πάρει έντονα ανοδική πορεία. Το δημοσίευμα περιγράφει πως πολλές χώρες της Ευρώπης προχώρησαν σε αυστηρή καραντίνα νωρίς και τα κράτη μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν την άρση μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό σταδιακά και προσεκτικά.
Έκρηξη νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, παρατηρούνταν το φαινόμενο, οι ειδικοί να επισημαίνουν πως ορισμένες Πολιτείες βιάστηκαν να ανοίξουν και πάλι τις αγορές. Παράλληλα, το άρθρο αναφέρεται στην «άρνηση» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των συμβούλων του να παραδεχτούν την κρισιμότητα της πανδημίας.
Οι ΗΠΑ καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς και τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, με σχεδόν 2,6 εκατ. ασθενείς και περισσότερους από 126.000 νεκρούς. Φυσικά, χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία, που εμφανίζουν επίσης αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού αποκλείονται από τη λίστα της ΕΕ, η οποία και θα επανεξετάζεται κάθε 15 ημέρες.