Πολίτες από 14 τρίτες χώρες θα μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ από αύριο, Τετάρτη 1 Ιουλίου, αλλά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία έχουν μείνει εκτός λίστας.
Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο και τη Νότια Κορέα. Η ΕΕ πρότεινε να προσθέσει την Κίνα όταν η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβαία συμφωνία για τους ταξιδιώτες της ΕΕ.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η Αλγερία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Η λίστα θα οριστικοποιηθεί έως το μεσημέρι σήμερα. Όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η χώρα παραμένει τυπικά μέλος της ΕΕ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η λίστα της ΕΕ με τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται τουρίστες
Έτσι λοιπόν, ο κατάλογος των χωρών εκτός ΕΕ από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, ως εξής:
- Αλγερία
- Αυστραλία
- Γεωργία
- Ιαπωνία
- Καναδάς
- Μαρόκο
- Μαυροβούνιο
- Νέα Ζηλανδία
- Νότια Κορέα
- Ρουάντα
- Σερβία
- Ταϊλάνδη
- Τυνησία
- Ουρουγουάη
Τα κράτη της ΕΕ στη ζώνη Σένγκεν με τα 26 μέλη επιτρέπουν κανονικά τη διέλευση στα σύνορα χωρίς διαβατήρια για πολίτες της ΕΕ, αλλά οι Αρχές κάθε χώρας έχουν θέσει εκ νέου περιορισμούς σε αυτήν την κρίση του κορωνοϊού.
Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπραγματεύεται επί του παρόντος προσωρινές «αερογέφυρες» με πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε ο κορωνοϊός να μην εμποδίζει εντελώς τις καλοκαιρινές διακοπές –στην εποχή μάλιστα με την μεγαλύτερη κίνηση στην Ευρώπη για τον τουρισμό, στον οποίο απασχολούνται εκατομμύρια άνθρωποι.
Υπενθυμίζεται ότι για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην ασφαλή λίστα θα πρέπει να καταγράφει ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 16 ανά 100.000 πολίτες.
Εκτός λίστας της ΕΕ οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε «ασφαλή λίστα» προορισμών για μη ουσιώδη ταξίδια που θα παρουσιαστούν από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Το 27μελές μπλοκ αναμένεται να δώσει μια γενική έγκριση για ταξίδια αναψυχής ή επαγγελματικά ταξίδια από την Τετάρτη σε 14 χώρες εκτός των συνόρων της, ψηφίζοντας τον κατάλογο σήμερα σήμερα το μεσημέρι, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Η Ρωσία και η Βραζιλία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που δεν τα κατάφεραν να μπουν στην αρχική «ασφαλή λίστα».
Η ψηφοφορία στοχεύει στη στήριξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της ΕΕ και των τουριστικών προορισμών, ιδίως των χωρών της Νότιας Ευρώπης που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία COVID-19.
Η Κίνα θα εγκρίνονταν επίσης προσωρινά, αν και τα ταξίδια θα ανοίξουν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επέτρεπαν την είσοδο στους επισκέπτες της ΕΕ. Η αμοιβαιότητα αποτελεί προϋπόθεση για να βρεθεί μία χώρα στην «ασφαλή λίστα», σύμφωνα με το Reuters.
Η λίστα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, δηλαδή 15 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού. Τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι περίμεναν να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υποστήριξη.
Η λίστα θα λειτουργήσει ως σύσταση προς τα μέλη της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα δεν θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε ταξιδιώτες από άλλες χώρες, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν περιορισμούς σε όσους εισέρχονται από τα 14 κράτη.
Όπως σημειώνει το Reuters, οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, ιδίως μεταξύ της Σένγκεν των 26 εθνών που κανονικά δεν έχει συνοριακούς ελέγχους, ήταν με ανομοιομορφίες, καθώς διάφορες χώρες έχουν περιορίσει την πρόσβαση για ορισμένους επισκέπτες. Ως παράδειγμα φέρνει τη χώρα μας, που επιβάλει τα τεστ για την COVID-19 στις αφίξεις από μια σειρά χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με αυτοαπομόνωση έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.