Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με άλλα τρία κύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όταν σαρώσει η Covid-19 την Αφρική και την ινδική υπήπειρο, προειδοποιεί κορυφαίος ειδικός!
O κορωνοϊός έχει φθάσει ήδη σε χώρες της Αφρικής και την Ινδία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν μολυνθεί μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων. Όταν όμως σαρώσει τον τρίτο κόσμο, αυτό μπορεί να σημάνει μια επιστροφή του την ώρα που το τρέχον κύμα θα έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως τόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΟΥ, Λόρενς Γκόστιν.
Ειδικοί έχουν διατυπώσει ανησυχίες για τις δυνατότητες των κυβερνήσεων και των εθνικών συστημάτων υγείας των πτωχότερων κρατών να περιορίσουν ή να αναχαιτίσουν την πανδημία με τον καθηγητή Γκόστιν να επισημαίνει ότι «η Covid-19 ετοιμάζεται να προελάσει σαν χιονοστιβάδα στην υποσαχάρια Αφρική και ίσως και την ινδική υπήπειρο.
Ακόμη κι αν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, αν η Covid-19 μαίνεται σε άλλες περιοχές του πλανήτη, στη διασυνδεδεμένη παγκόσμια κοινωνία που ζούμε, θα επιστρέψει . Θα έλεγα δε ότι αν ξεφύγει από κάθε έλεγχο σ’ αυτές τις χώρες χαμηλότερων εισοδημάτων, θα δούμε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ένα δεύτερο, ένα τρίτο κι ακόμη κι ένα τέταρτο κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού. «Στην πραγματικότητα, επομένως, είμαστε τόσο ασφαλείς όσο κι ο πιο αδύναμος κρίκος στην παγκόσμια αλυσίδα», προειδοποίησε.
Πυρά κατά της απόφασης Τραμπ να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ
Οι δηλώσεις του ήρθαν μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ της απόφασής του να σταματήσουν οι ΗΠΑ τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, κατηγορώντας τον για χαλαρή στάση έναντι της Κίνας, κάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού και σοβαρή κακοδιαχείριση, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές και να προκληθεί σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
Ο καθηγητής Γκόστιν δήλωσε «σοκαρισμένος» που ο Τραμπ έκανε πράξη τις προηγούμενες απειλές του να σταματήσει τη χρηματοδότηση του «κινεζοκεντρικού» ΠΟΥ, όπως τον χαρακτηρίζει, σημειώνοντας ότι η ενέργεια του Ρεπουμπλικανού προέδρου θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις παγκοσμίως». «Είναι βαθιά ανησυχητικό και απογοητευτικό που μεσούσης μιας πανδημίας που εμφανίζεται μια φορά ανά εκατό χρόνια με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθαίνουν ανά την υφήλιο, να σταματά ή να περιορίζεται η χρηματοδότηση του ΠΟΥ», είπε.