Για πολλά κύματα της επιδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, , τονίζοντας ότι η κατάσταση σήμερα επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό.
«Έχει περάσει το πρώτο κύμα, πήγαμε καλά, δεν είχαμε τις απώλειες και τα θύματα που είχαν άλλα κράτη. Τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα φανεί αν αυτό όντως ισχύει και από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να σχεδιάζονται τα μέτρα, ο τρόπος αποκλιμάκωσης με τέτοιον τρόπο ώστε να μην ξαναέχουμε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του κορωνοϊού στην κοινωνία», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στα γενικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλα τα κράτη για τον κορωνοϊό. «Εδώ υπάρχει μια αντίθεση στην αντανακλαστική προσπάθεια κάθε κράτους να φυλάξει τον εαυτό του και στην πραγματική ανάγκη συντονισμού ανάμεσα στα κράτη. Οι επιδημίες ήταν πάντα διεθνείς», είπε και τόνισε ότι παγκόσμιος συντονισμός είναι υποχρεωτικός.
«Η προσπάθεια είναι πρώτον να μην αρρωστήσουν πολλοί, να μην αρρωστήσουν πολύ βαριά αλλά όσοι αρρωστήσουν βαριά να έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν. Άρα η ολη προσπάθεια είναι η επιδημία να είναι υπό έλεγχο και τα κρούσματα να είναι λίγα και σε βάθος χρόνου», συνέχισε ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και τονίζοντας ότι μιλά και για ένα δεύτερο και τρίτο και πολλά κύματα.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο υπάρχουν δύο σενάρια για τον κορωνοϊό: Το πρώτο να μπαίνουμε κάθε τρεις μήνες σε καραντίνα και το δεύτερο η επιτήρηση και περιορισμός και ιχνηλάτηση επαφών. «Αν αυτό καταφέρουμε και γίνει παγκοσμίως, θα έχουμε μία κατάσταση όπου όποιος αρρωσταίνει θα περιορίζεται μαζί με κάποιες επαφές , η υπόλοιπη κοινωνία θα προχωρά τη ζωή της . Αν γίνει αυτό, η επίπτωση στην κοινωνία θα είναι σαφώς μικρότερη, δεν θα χρειάζεται να γίνονται οριζόντια μέτρα συνέχεια», είπε σχετικά με το δεύτερο σενάριο ο κ. Βατόπουλος τονίζοντας ότι αυτό είναι που πρέπει να επικρατήσει και ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το κακό σενάριο να είμαστε κάθε τρεις μήνες στην καραντίνα.
Τέλος, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με τον αέρα ότι τελικά ελέγχθηκαν με εμβόλιο.