Κίσινγκερ: Η Ρωσία θα καταστραφεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα - iefimerida.gr

Κίσινγκερ: Η Ρωσία θα καταστραφεί αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Χένρι Κίσινγκερ το 2012
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Χένρι Κίσινγκερ το 2012 -Φωτογραφία: AP Photo/Anatoly Maltsev, Pool
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ως βετεράνος της διεθνούς διπλωματίας και σημαιοφόρος του πολιτικού ρεαλισμού, ο Χένρι Κίσινγκερ γνωρίζει καλά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και η φωνή του ακούγεται με προσοχή και στο Κρεμλίνο.

Εξ ου και η προειδοποίηση που απηύθυνε από το βήμα σεμιναρίου του Council on Foreign Relations στον Ρώσο πρόεδρο, ένα μήνυμα που συνοψίζεται στο ότι η Δύση δεν θα σταθεί με σταυρωμένα τα χέρια αν ο Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία θα χάσει σε έναν συμβατικό πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, ο Κίσινγκερ -πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Νίξον- τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ανοίξουν ξανά οι διπλωματικοί δίαυλοι με τη Ρωσική Ομοσπονδία, για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Έκκληση Κίσινγκερ: «Να αποφευχθεί μια πυρηνική κλιμάκωση»

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της με τη χρήση πυρηνικών βομβών» είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν προτιμότερο να επιτευχθεί «μέσω συμβατικών όπλων και διαλόγου», για να επιτραπεί στο άλλο μέρος να γνωρίζει ξεκάθαρα τι αντιμετωπίζει και επομένως να το έχει υπόψη του στη στρατηγική του αξιολόγηση.

Για τον Κίσινγκερ, η χρήση πυρηνικών όπλων «θα άλλαζε την ίδια τη φύση των διεθνών σχέσεων με απαράδεκτο τρόπο, γιατί θα άνοιγε την πόρτα στην αδιάκριτη χρήση απεριόριστων τεχνολογιών, τις οποίες ο καθένας θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, η Ρωσία «έχει χάσει τον πόλεμο», αλλά τώρα «πρέπει να αποτρέψουμε την πυρηνική του κλιμάκωση. Θα μπορούσαμε να τη νικήσουμε ακόμη και σε αυτό το σενάριο, αλλά θα ανατρεπόταν η φύση των διεθνών σχέσεων και ολόκληρου του παγκόσμιου συστήματος» και για τον λόγο αυτόν «η διπλωματία πρέπει να επιστρέψει στη δράση».

«Διάλογος με τη Ρωσία και τον Πούτιν»

Η διπλωματική οδός, ως εκ τούτου, παραμένει για τον 99χρονο Αμερικανό διπλωμάτη η μόνη λύση προκειμένου να αποτραπεί μια πολύ επικίνδυνη πυρηνική κλιμάκωση, που θα κατέστρεφε τη διεθνή τάξη.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι δυνατή η συμβίωση με μια Ρωσία που κυβερνάται από τον Πούτιν, ο οποίος έχει διαφορετική ιδέα για την παγκόσμια τάξη από τη Δύση, ο Κίσινγκερ απάντησε: «Δεν ξέρω. Το ιστορικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Ρωσίας ήταν πάντα το μέγεθός της, που της επέτρεπε να νικήσει τους εξουθενωμένους εισβολείς πριν φθάσουν στη Μόσχα. Όλα αυτά δεν υπάρχουν πια».

Σίγουρα, λέει, «πρέπει, πέρα από τις προσωπικότητες, να προχωρήσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία, γιατί εν προκειμένω τίθεται το ερώτημα για το ρόλο της ως χώρα. Με άλλα λόγια, είτε θα είναι μελλοντικά το ανατολικότερο τμήμα της Δύσης, είτε το προκεχωρημένο φυλάκιo της Ανατολής στην Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη, θα ήταν «ουσιώδης», υπό αυτή την έννοια, «η συμβολή της Κίνας, η οποία, θέλοντας να παρουσιαστεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το βάρος της για να αποφύγει την κλιμάκωση και να διατηρήσει την τάξη».

Κίσινγκερ: «Ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη θέση του απέναντι στη Ρωσία»

Σε άλλη ομιλία του στην Asia Society, στη Νέα Υόρκη, με θέμα τη σχέση Μόσχας-Πεκίνου, στο πλαίσιο της κρίσης στην ανατολική Ευρώπη, ο Κίσινγκερ τόνισε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να «αναστοχαστεί» τη θέση του απέναντι στη Ρωσία, υπό το φως των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε στον Πούτιν μια λευκή κάρτα. Πρέπει να πίστευε ότι η εισβολή θα ήταν επιτυχής» είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο ο Κινέζος πρόεδρος προσπαθεί να αποτρέψει την ίδια αντίθεση που η Δύση επιφύλαξε για τον Ρώσο στρατηγικό εταίρο του.

Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέτασε επίσης την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων, σημειώνοντας πως μια ανοιχτή σύγκρουση θα μπορούσε να έχει «καταστροφικό αντίκτυπο» στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σι Τζινπίνγκ είναι «ένας ένθερμος υποστηρικτής» ενός ισχυρού κομμουνιστικού κράτους και θα συνεχίσει να προωθεί τον εθνικισμό και τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας του, ακόμη και αν εκτονωθούν οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Χένρι Κίσινγκερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-------------------------------------------------

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ