Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να ετοιμάζεται να λάβει την απόφαση για πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα μέσα από καταφύγιο μακριά από τη Μόσχα, υποστηρίζουν πηγές στη Ρωσία, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Ο Ρώσος πρόεδρος, που θα γιορτάσει τα 70ά του γενέθλια την ερχόμενη Παρασκευή, φέρεται να προειδοποίησε τα στενά συγγενικά του πρόσωπα και την ερωμένη του Αλίνα Καμπάεβα, για την πιθανότητα να χρειαστεί να απομακρυνθούν εγκαίρως, υποστηρίζει το δίκτυο General SVR, που έχει προβεί κατά καιρούς σε διάφορους ισχυρισμούς για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν, επικαλούμενο πηγές από το Κρεμλίνο, χωρίς ωστόσο να παρέχει αποδείξεις.
Ήταν όμως μεταξύ των πρώτων που ενημέρωσαν εκ των προτέρων για τη μορφή της στρατηγικής επιστράτευσης που κήρυξε ο Πούτιν στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτό, ο Πούτιν πιστεύει πως το εν λόγω κρυφό καταφύγιο παρέχει «ασφάλεια» σε περίπτωση δυτικής επίθεσης και θα μεταφερθούν εκεί στενά συγγενικά του πρόσωπα, καθώς και κορυφαίοι αξιωματούχοι του ρωσικού μηχανισμού ασφαλείας και της κυβέρνησής του.
Tα μπούνκερ του Πούτιν
Ο Πούτιν πιστεύεται ότι διαθέτει αρκετά μπούνκερ στη Σιβηρία, ένα στη Σαμπέτα στη χερσόνησο Γιαμάλ και ένα άλλο στην οροσειρά Αλτάι. «Συγγενείς και φίλοι του αρχηγού του κράτους θα οδηγηθούν εκ των προτέρων στο καταφύγιο», ανέφερε το General SVR, σύμφωνα με το οποίο έχουν προειδοποιηθεί για την πιθανότητα άμεσης εκκένωσης οι δύο κόρες του, Μαρία Βοροντσόβα και Κατερίνα Τιχόνοβα με τις οικογένειές τους, καθώς και η Καμπάεβα με τα παιδιά [που φέρεται να απέκτησε με τον Πούτιν], όχι όμως και η Λουίζα Ροζόβα, γνωστή και ως Ελισαβέτα Κριβονόγκιτς, φερόμενος καρπός του Πούτιν από τη σχέση του με την πρώην καθαρίστρια και νυν εκατομμυριούχο Σβετλάνα Κριβονόγκιτς.
«Δεν ήταν όλοι τυχεροί στην ηγεσία της Ρωσίας. Για παράδειγμα ο Πούτιν διέταξε, σε περίπτωση πυρηνικής απειλής, να απομακρυνθεί “ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός” Ρώσων αξιωματούχων», υποστηρίζει το General SVR, δηλαδή μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, καθώς και ο γενικός εισαγγελέας και η ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας -πλην του αντιπροέδρου του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ-, καθώς και αξιωματούχοι της προεδρίας και των τριών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών (FSB, FSO, SVR) με τις οικογένειές τους.
Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Πούτιν είχε αποσυρθεί σε καταφύγιο στη Σιβηρία. Ένα εξ αυτών λέγεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100.000 άτομα και ότι έχει σχεδιαστεί για να συνεχίσει να κυβερνά ο Πούτιν τη Ρωσία σε περίπτωση πυρηνικού ολοκαυτώματος. Πέρα από ένα μπούνκερ κοντά σε εγκαταστάσεις της Gazprom στον ρωσικό Βορρά, φημολογείται ότι υπάρχει κι ένα άλλο, στην οροσειρά Αλτάι, κρυμμένο πίσω από μια μεγάλη ντάτσα (έπαυλη).
Σύμφωνα με το ίδιο ρωσικό δίκτυο στο Telegram, ο Πούτιν φέρεται να παρέμεινε πρόσφατα επί μέρες στη Σιβηρία μετά την προσάρτηση εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. «(…) Ο Πούτιν προετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα από μπούνκερ μακριά από τη Μόσχα, που πιστεύει ότι είναι ασφαλές», λέει το δίκτυο.
Τα τρία σενάρια των FT για τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία του Πούτιν
Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται οι Financial Times, τρία είναι τα πιθανά σενάρια χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία του Πούτιν:
- Σύμφωνα με το πρώτο, η Μόσχα ίσως επιλέξει ένα χτύπημα «επίδειξης», το οποίο δεν θα προκαλέσει τον θάνατο όλων, όπως μια υπόγεια έκρηξη, πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ίσως κάπου ψηλά στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, ή σε ακατοίκητο σημείο, όπως λόγου χάρη στο Φιδονήσι. Αλλά ακόμη ένα «χτύπημα επίδειξης» θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας κλιμάκωσης και θα άνοιγε την πόρτα για μια ρωσική επίθεση σε μεγάλη πόλη, πυροδοτώντας παγκόσμια κατακραυγή χωρίς στρατιωτικά οφέλη για τον Πούτιν.
- Η δεύτερη πιθανότητα είναι ένα πλήγμα κατά ουκρανικού στρατιωτικού στόχου ή σε σημαντική ουκρανική υποδομή, όπως επί παραδείγματι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Αλλά και εδώ παραμένει ανοικτό πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα τέτοιο χτύπημα για τον Πούτιν, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις είναι λίαν διεσπαρμένες και δεν θα είχε νόημα μια επίθεση σε εδάφη που κατέχει η Ρωσία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η εκλυθείσα ραδιενέργεια θα έπληττε και δικές της δυνάμεις.
- Το τρίτο και εφιαλτικότερο σενάριο θα ήταν να αποφασίσει ο Πούτιν ένα πλήγμα σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, με απρόβλεπτη απάντηση από τη Συμμαχία, το άρθρο 5 της οποίας υποχρεώνει όλα τα μέλη της να συνδράμουν κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση. Έτσι, η Ρωσία θα διακινδύνευε μια πυρηνική επίθεση αντιποίνων από τις ΗΠΑ.
Πρόσφατα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι, αν ο Πούτιν διατάξει πυρηνική επίθεση, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί. Είπε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα πώς θα αντιδράσει η Δύση. Την Κυριακή και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε τη Μόσχα με «σοβαρές συνέπειες», που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επίθεση με συμβατικά όπλα για την καταστροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπως είπε ο πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους. Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι προτιμούν σε μεγάλο βαθμό την ασάφεια αναφορικά με τα αντίποινα αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς η αποτροπή στηρίζεται στην αμφισημία, όπως σημειώνουν οι FT.