«Στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι ο Πούτιν τρελάθηκε» -Ανοιγμα της Κίνας στη Δύση; - iefimerida.gr

«Στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι ο Πούτιν τρελάθηκε» -Ανοιγμα της Κίνας στη Δύση;

Οι πρόεδροι Κίνας και ΗΠΑ, Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν
Οι πρόεδροι Κίνας και ΗΠΑ, Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Alex Brandon
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσο εφικτή είναι μια αιφνιδιαστική επαναπροσέγγιση της Κίνας με τη Δύση;

Φαντάζει απίθανη, αν κρίνει κανείς από την τηλεδιάσκεψη στα τέλη Δεκεμβρίου του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου ο Κινέζος πρόεδρος έδειξε πρόθυμος για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας του Πεκίνου με τη Μόσχα. Αλλά κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις έκτοτε του Κινέζου προέδρου υποδηλώνουν, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μια προσπάθεια αποκατάστασης μιας χρήσιμης σχέσης με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη από πολιτική και εμπορική σκοπιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατ’ αρχάς ο Σι Τζινπίνγκ προήγαγε το «δεξί του χέρι», τον πρεσβευτή της Κίνας στην Ουάσιγκτον, Κιν Γκανγκ σε υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Ο 56χρονος διπλωμάτης προσπάθησε όλα αυτά τα τεταμένα χρόνια να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, έστω και με συμβολικές κινήσεις, όπως εκείνη στις 28 Δεκεμβρίου, προτού αναχωρήσει για να αναλάβει το νέο του πόστο, όταν πήγε να δει έναν αγώνα μπάσκετ του ΝΒΑ στην Ουάσιγκτον και μάλιστα δοκίμασε και μερικές βολές.

Ενώ στο Twitter, όπου έχει πάνω από 270.000 ακολούθους, ο Κιν Γκανγκ παρέθεσε για το αμερικανικό κοινό μια φράση που είχε πει ο Σι Τζινπίνγκ στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του προς τους Κινέζους: «Το έθνος μας είναι συνδεδεμένο με τον κόσμο». Επίσης σε αποχαιρετιστήριο άρθρο του στην Washington Post υπενθύμισε ότι «το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από μια σταθερή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας» και διαβεβαίωσε ότι έζησε αξέχαστες στιγμές στις ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτές σημειώνουν ότι ο Κιν Γκανγκ εργάζεται σκληρά για να προετοιμάσει το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ, πιθανώς τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει στο Σαν Φρανσίσκο την ετήσια σύνοδο κορυφής του APEC.


Και θα πει κανείς ότι η αποστολή του Κιν Γκανγκ ως διπλωμάτη καριέρας είναι να κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε επιδοθεί σε έναν φραστικό πόλεμο με τη Δύση. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες εκπέμπει σήματα συνδιαλλαγής κι ίσως να μην είναι τυχαίο ότι με την επιστροφή του Κιν Γκανγκ στο Πεκίνο, αντικαταστάθηκε ο «σκληρός» εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάνγ, που εξαπέλυε συχνά μύδρους κατά των αντιπάλων της Κίνας.

FT: «Στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι ο Πούτιν τρελάθηκε»

Σε άρθρο τους αναφορικά με την πιθανή αλλαγή γραμμής της Κίνας αναφορικά με την εξωτερική της πολιτική οι Financial Times σημειώνουν ότι είναι προφανές πώς οι αγκαλιές με τον Πούτιν, η αποτυχία της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του κορωνοϊού και η «κωλοτούμπα» με την Covid-19 καθώς και η αυτοαπομόνωση της Κίνας τα τελευταία χρόνια έχουν πλήξει την εικόνα της και την οικονομία της. Ως εκ τούτου, ο Σι πιθανώς αποφάσισε να διορθώσει την πορεία της χώρας. Κινεζικές πηγές εκμυστηρεύτηκαν στη βρετανική εφημερίδα ότι στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι «ο Πούτιν είναι τρελός» και ότι η Ρωσία θα εξέλθει υποβαθμισμένη ως «δευτερεύουσα δύναμη» από το ουκρανικό τέλμα. Και γι αυτό είναι προτιμότερο να μην την ακολουθήσει η Κίνα στον τυχοδιωκτισμό της, αλλά να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση του Πούτιν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου– λίγες εβδομάδες πριν την εισβολή στην Ουκρανία – ο Ρώσος πρόεδρος έκρυψε τα χαρτιά του, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «δεν μπορούσε να αποκλείσει μέτρα σε περίπτωση που οι Ουκρανοί αυτονομιστές επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος». Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν είχε ήδη σχεδιάσει την επίθεση στην Ουκρανία για τις 24 Φεβρουαρίου, εξ ου και η δυσπιστία των Κινέζων διπλωματών, που αισθάνονται ότι τους ενέπαιξε το Κρεμλίνο.

Αρκούν, όμως, οι δηλώσεις του Κιν Γκανγκ και ανώνυμων πηγών για να πιστέψουμε ότι η Κίνα προετοιμάζει μια προσέγγιση με τη Δύση; Η αλήθεια είναι ότι το Πεκίνο αιφνιδίασε με την απόφασή του να εγκαταλείψει την πολιτική της μηδενικής ανοχής και να ξανανοίξει τα σύνορά του για τα διεθνή ταξίδια. Δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέα ανοίγματα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μετά την εγκάρδια υποδοχή που επεφύλαξε τον Νοέμβριο στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. τον Δεκέμβριο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ