Όταν άρχισε η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού πριν από ένδεκα μήνες τα βλέμματα στράφηκαν στην Κίνα και στα άγρια ζώα που πωλούνταν στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, με τον φονικό κορωνοϊό να έχει εξελιχθεί σε μια πανδημία με πάνω από 66,5 εκατ. κρούσματα ανά την υφήλιο η Κίνα παρουσίασε μια νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο SARS-CoV-2 πιθανώς προήλθε από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Αυστραλίας, και έφθασε στην Ουχάν μέσω κατεψυγμένων τροφίμων. Το φερέφωνο της κινεζικής κυβέρνησης, οι Global Times, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και δεν παρουσίασε πειστικές αποδείξεις.
Πρόκειται για μια θεωρία που άρχισε να κυκλοφορεί το Πεκίνο από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα νέο κορωνοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου στην πόλη Τσινγκτάο.
Δυτικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για «εικασίες», θεωρώντας πολύ πιθανότερο ο κορωνοϊός να πέρασε από νυχτερίδες σε άλλα ζώα κι από εκείνα σε ανθρώπους στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν, προτού διασπαρεί στον πλανήτη προκαλώντας πάνω από 1,5 εκατ. θύματα και τεράστια καταστροφή στις οικονομίες. Οι Global Times δημοσίευσαν χθες το ρεπορτάζ τους, ενώ κλιμακώνονται οι πολιτικές και οικονομικές εντάσεις της Κίνας με την Αυστραλία λόγω των πιέσεων της δεύτερης να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του SARS-CoV-2, της απόφασής της να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας και άλλες κινήσεις της Καμπέρας, στις οποίες το Πεκίνο απάντησε μεταξύ άλλων με επιβολή δασμών 212% σε εισαγόμενα αυστραλέζικα κρασιά, ενώ κυκλοφόρησε και προπαγανδιστικές φωτογραφίες αναφορικά με τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου από Αυστραλούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η ίδια εφημερίδα σε άλλο άρθρο υποστηρίζει ότι η Αυστραλία είναι «το πιόνι της αμερικανικής στρατηγικής στην ευρύτερη περιοχή» τα τελευταία χρόνια και δημοσίευσε μάλιστα ένα σκίτσο που απεικονίζει ένα καγκουρό να προστατεύει τη σκιά ενός αετού – εμβλήματος των ΗΠΑ.
Προσπαθώντας να ανατρέψει την κρατούσα αντίληψη ότι ο κορωνοϊος «ξεφύτρωσε» από την υπαίθρια αγορά της Ουχάν η κινεζική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατεψυγμένα τρόφιμα εισήχθησαν στην πόλη από διάφορες χώρες όπως «προϊόντα κρέατος από τη Βραζιλία και τη Γερμανία, μπριζόλες από την Αυστραλία, κεράσια από την Χιλή και θαλασσινά από τον Ισημερινό». Το κινεζικό CDC είχε πει τον Οκτώβριό ότι εργαστηριακές αναλύσεις επιβεβαίωσαν πως ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει επί μακρό διάστημα σε συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, με τον ειδικό παθολόγο του Πανεπιστημίου της Ουχάν Γιανγκ Ζανκιού να επισημαίνει στους Global Times ότι η ανακάλυψη αυτή καθιστά πιθανό το σενάριο εισαγωγής του SARS-CoV-2 στην Κίνα. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι από τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκαν 40 περιπτώσεις εντοπισμού του κορωνοϊού σε κατεψυγμένα εισαγόμενα προϊόντα, όπως βοδινό κρέας κι ότι σύμφωνα με ντόπιους πωλητές τα περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα που διατίθενται στην υπαίθρια αγορά της Ουχάν προέρχονται από το εξωτερικό. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός ξεφύτρωσε εκτός Κίνας.